Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Δραστηριότητα για την οικοδόμηση του νέου κράτους

ΠΑΛΕ.-

Τρεις μουσουλμάνους αιχμάλωτους πολέμου απελευθέρωσαν χτες οι Σερβοβόσνιοι, χωρίς, ωστόσο να καταφέρουν να κάμψουν εντελώς τις επιφυλάξεις της ευρωπαϊκής επιτροπής αναφορικά με την επικείμενη διάσκεψη κορυφής στις Βρυξέλλες για την ανοικοδόμηση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Οπως δήλωσαν νωρίς χτες βράδυ εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, η διάσκεψη της 12ης και 13ης Απρίλη θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή των Σέρβων της Βοσνίας, γιατί οι τελευταίοι δεν έχουν αφήσει ελεύθερους όλους τους αιχμαλώτους πολέμου. Ομως, την ίδια ώρα, ο Κόλουμ Μέρφι, εκπρόσωπος του διεθνούς μεσολαβητή Καρλ Μπιλτ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η απόφαση για το εάν θα κληθούν ή όχι οι Σερβοβόσνιοι δεν έχει ακόμη ληφθεί. "Εχουμε πολύ ενθαρρυνθεί από την απελευθέρωση των τριών αιχμαλώτων", τόνισε με σημασία ο Κόλουμ Μέρφι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών 17 ισλαμικών χωρών, που συγκροτούν την "Ομάδα Επαφής για τη Βοσνία της Ισλαμικής Διάσκεψης", έφτασαν χτες στο Σαράγεβο, για να καθορίσουν τη δική τους συμβολή και να συντάξουν κοινή διακήρυξη σχετικά με τη συμμετοχή τους στη διάσκεψη των Βρυξελλών. Η διάσκεψη των Βρυξελλών έχει στόχο τη συγκέντρωση 1,2 δισ. δολαρίων, ποσό στο οποίο προστίθενται τα 600.000.000 δολάρια που μαζεύτηκαν το Δεκέμβρη. Υπολογίζεται ότι η ανοικοδόμηση της Βοσνίας θα κοστίσει 5,1 δισ. δολάρια μέχρι το 1999, από τα οποία το 1,8 δισ. για το 1996.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ