Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βομβαρδισμοί, αλλά και "ψυχραιμία" του ισχυρού

Ανέβηκε επικίνδυνα το θερμόμετρο στα σύνορα του Βορείου Ισραήλ με το Νότιο Λίβανο, μετά τη χτεσινή επίθεση με ρουκέτες της "Χεζμπολά" εναντίον της Γαλιλαίας. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με αεροπορικές επιδρομές, όμως, το Τελ Αβίβ δηλώνει "ψύχραιμο" και υπογραμμίζει ότι δε θα προβεί σε βιαστικές κινήσεις. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες αποκάλυπτε ότι ο Σύρος Πρόεδρος έχει αποδεχτεί την πρόταση για ισραηλινο-συριακή συνάντηση κορυφής. Ενταση επικρατεί και στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για βασανιστήρια εις βάρος ισλαμιστών κρατουμένων από την παλαιστινιακή αστυνομία.

Με 16 ρουκέτες τύπου Κατιούσα έπληξε η εξτρεμιστική φιλοϊρανική σιιτική οργάνωση "Χεζμπολά" το Βόρειο Ισραήλ, χτες τα ξημερώματα. Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 30 άτομα, όπως μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία, ενώ προκλήθηκαν σοβαρότατες υλικές ζημιές. Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές υποστήριζαν, χτες, ότι οι ανθρώπινες απώλειες θα ήταν σημαντικές, αν δεν είχε δοθεί στους κατοίκους του Βορείου Ισραήλ η οδηγία να περάσουν τη νύχτα τους μέσα στα αντιαεροπορικά καταφύγια, αφού υπήρχαν πληροφορίες επίθεσης.

Λίγες ώρες αργότερα, το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικές επιδρομές σε, τουλάχιστον, 17 χωριά του Νοτίου Λιβάνου, τα οποία θεωρούνται βάσεις και κρησφύγετα της "Χεζμπολά". Μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρχαν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές από τις ισραηλινές επιδρομές.

Με ανακοίνωσή της προς τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η "Χεζμπολά" δηλώνει ότι η επίθεση είχε ως στόχο τους "καταυλισμούς εποίκων του Κιριάτ Σμονά και της Ναχαλίγια", καθώς και ότι αποτελεί εκδίκηση της οργάνωσης για το θάνατο ενός εφήβου Λιβανέζου και τον τραυματισμό 9 άλλων, τη Δευτέρα, από έκρηξη βόμβας.

Παρά την ξαφνική ένταση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, μιλώντας στη στρατιωτική βάση Γκιμπόρ κοντά στον καταυλισμό του Κιριάτ Σμονά, υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της "Χεζμπολά" με ψυχραιμία και ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια βεβιασμένη και λανθασμένη αντίδραση.

Η "ψυχραιμία" αυτή του Σιμόν Πέρες και των αξιωματούχων είναι, πιθανώς, συνέπεια της αποδοχής εκ μέρους του Σύρου Προέδρου Χαφέζ αλ Ασαντ της πρότασης για πραγματοποίηση ισραηλινο-παλαιστινιακής συνάντησης κορυφής. Ο Σιμόν Πέρες, σε συνέντευξή του, που δημοσίευσε, χτες, η "Τζερούσαλεμ Ποστ", αποκαλύπτει ότι ο Ασαντ απάντησε, μέσω των ΗΠΑ, θετικά στην πρότασή του για μεταξύ τους συνάντηση, αποδεχόμενος, κατ' αρχάς, την πάγια ισραηλινή θέση ότι η ισραηλινο-συριακή προσέγγιση δεν έχει σοβαρές ελπίδες αν οι συνομιλίες συνεχίσουν να διεξάγονται σε χαμηλό διπλωματικό επίπεδο.

Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό η βελτίωση, που φαίνεται να παρουσιάζεται στις ισραηλινο-συριακές σχέσεις, να εμπνέει στο Τελ Αβίβ "ψυχραιμία". Είναι γνωστό ότι το Τελ Αβίβ είχε, επανειλημμένως, κατηγορήσει τη Δαμασκό ότι υποστηρίζει όλους τους ισλαμιστές μαχητές που επιτίθενται εναντίον ισραηλινών στόχων, αναφερόμενο, βέβαια, κυρίως στους Παλαιστινίους φανατικούς ισλαμιστές. Παρ' όλα αυτά, το Τελ Αβίβ έχει, επιπλέον, υποστηρίξει ότι η Συρία υποστηρίζει τη λιβανική κυβέρνηση (άλλωστε αρκετές χιλιάδες Σύροι στρατιώτες βρίσκονται στο λιβανικό έδαφος) και ότι υποθάλπει τις κινήσεις της "Χεζμπολά". Μοιάζει, λοιπόν, η θετική απάντηση Ασαντ να λειτούργησε καθησυχαστικά στο Τελ Αβίβ.

Το θερμόμετρο, όμως, ανέβηκε, για άλλη μια φορά, και στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Μετά από πλήθος ανώνυμων καταγγελιών, χτες, 4, τουλάχιστον, μέλη του νεοεκλεγμένου παλαιστινιακού συμβουλίου, που ανήκουν στην ισλαμική αντιπολίτευση, κατήγγειλαν επισήμως τον Γιάσερ Αραφάτ και τους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής ότι επιτρέπουν στην αστυνομία να βασανίζει σκληρά τους συλληφθέντες ισλαμιστές υπόπτους. Οι βουλευτές κατήγγειλαν ότι αρκετοί συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε άθλια κατάσταση, ακόμα και σε κώμα, σε νοσοκομεία της Γάζας, χωρίς να επιτρέπεται στους συγγενείς τους να τους πλησιάσουν και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων που δε βαρύνονται από συγκεκριμένες κατηγορίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιφατική η επόμενη μέρα (1996-06-05 00:00:00.0)
Αδιάκοπο απάνθρωπο σφυροκόπημα (1996-04-25 00:00:00.0)
Η "διπλωματία" των βομβαρδισμών (1996-04-18 00:00:00.0)
Ενταση, επιδρομές και συλλήψεις (1996-04-02 00:00:00.0)
Σημαντικές και αποδοτικές συναντήσεις (1996-01-13 00:00:00.0)
"Τρίγωνο" αλληλοκατηγοριών (1995-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ