Πέμπτη 18 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ
Η "διπλωματία" των βομβαρδισμών
  • Αμείωτη συνεχίζεται η βάρβαρη επίθεση
  • Εκατοντάδες χιλιάδες οι πρόσφυγες
  • Διπλωματικές πρωτοβουλίες υπό τον ήχο των όπλων

ΒΗΡΥΤΟΣ .-

Εβδομη συνεχόμενη μέρα η χτεσινή των ισραηλινών επιδρομών στο Νότιο Λίβανο και η κατάσταση δε φαίνεται να βαίνει προς εκτόνωση. Ο διπλωματικός παρασκηνιακός μαραθώνιος συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, χωρίς, όμως, να έχουν διαφανεί ακόμα σημεία εξεύρεσης λύσης. Την ίδια στιγμή το πρόβλημα των εκατοντάδων χιλιάδων Λιβανέζων προσφύγων παίρνει τραγικές διαστάσεις.

Με πολεμικά αεροσκάφη και δυνάμεις πυροβολικού σφυροκόπησε, χτες, το Ισραήλ το Νότιο Λίβανο. Κύριος στόχος των επιθέσεων αυτών ήταν το λιμάνι της Τύρου, η οποία έχει εγκαταλειφθεί από όλους, σχεδόν, τους κατοίκους της, και η πόλη Ναμπάτιγιε. Μάλιστα, στους κατοίκους της Ναμπάτιγιε ο ισραηλινός στρατός έδωσε διορία ορισμένων ωρών να εγκαταλείψουν, και αυτοί με τη σειρά τους, τα σπίτια τους ενόψει μεγάλης αεροπορικής επιδρομής. Από την πλευρά τους, οι μαχητές της σιιτικής φιλοϊρανικής "Χεζμπολά" απάντησαν με πυραύλους "Κατιούσα" εναντίον στόχων στο Βόρειο Ισραήλ, ενώ ο λιβανικός στρατός προσπάθησε να ανακόψει το νέο κύμα των ισραηλινών επιδρομών με αντιαεροπορικά πυρά.

Την ίδια στιγμή σκηνές αλλοφροσύνης εκτυλίσσονται στη λιβανική πρωτεύουσα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το Νότιο Λίβανο προσπαθούν να βρουν κατάλυμα, αλλά και να μάθουν κάποιο νέο για τους δικούς τους ανθρώπους που χάθηκαν στο δρόμο της προσφυγιάς.

Διπλωματική δραστηριότητα

Ανάλογα με την ένταση του πολεμικού μετώπου αυξάνει και η διπλωματική δραστηριότητα. Στην περιοχή βρίσκεται, ήδη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ερβέ ντε Σαρέτ, ο οποίας μάλιστα αποφάσισε να παρατείνει την εκεί διαμονή του. Ο Σαρέτ είχε ένα πρώτο γύρο επαφών στη Δαμασκό, το Τελ Αβίβ και τη Βηρυτό και μετά από μια σύντομη επίσκεψη στο Κάιρο αναμένεται να επαναλάβει σήμερα τις συνομιλίες του με τις άμεσα ενδιαφερόμενες και εμπλεκόμενες πλευρές.

Δυναμικά αποφάσισε να παρέμβει στην κατάσταση η Ουάσιγκτον, η οποία υπέβαλε, ήδη, στη Δαμασκό, τη Βηρυτό και το Τελ Αβίβ, σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, που αποτελείται από 6 βασικά σημεία. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τόσο του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, όσο και της ισραηλινής κρατικής ραδιοφωνίας, το σχέδιο αυτό, που παρουσιάζεται ως συνέχεια της ανάλογης συμφωνίας του 1993, έχει ως εξής:

  • Η λιβανική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί για την ασφάλεια των περιοχών του Βορείου Ισραήλ.
  • Η "Χεζμπολά" πρέπει να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις με πυραύλους "Κατιούσα".
  • Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών στρατευμάτων που βρίσκονται στην κατεχόμενη ζώνη του Νοτίου Λιβάνου και σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί την αποχώρησή του από την περιοχή.
  • Πρέπει η συριακή κυβέρνηση να εγγυηθεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός εκ μέρους της "Χεζμπολά" και να προσπαθήσει να την επιβάλει
  • Πρέπει να αφοπλιστεί η "Χεζμπολά" και αν κάτι τέτοιο δε γίνει το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμά του να επιτεθεί
  • Πρέπει η ισραηλινή κυβέρνηση να κάνει βήματα προς την αναθέρμανση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Συρία.

Οι αμερικανικές προτάσεις έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από το Τελ Αβίβ, γεγονός, βέβαια, αναμενόμενο, αφού στην πλειοψηφία τους αποτελούν αναγραμματισμό των ισραηλινών όρων και αιτιάσεων. Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Σιμόν Πέρες, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην τερματίσει τις επιδρομές αν δε δεσμευτεί γραπτώς η "Χεζμπολά" ότι θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός, ενώ παράλληλα ζήτησε από τη συριακή κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα ελέγξει την κατάσταση. Η Δαμασκός και η Βηρυτός, όμως, απέρριψαν το αμερικανικό σχέδιο, υπογραμμίζοντας μέσω δηλώσεων ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων εκατέρωθεν, ότι "ο Λίβανος και η Συρία δεν πρόκειται να υποκύψουν στις ισραηλινές βλέψεις και επιθυμίες, έστω και αν αυτές προβάλλονται υπό το μανδύα ενός αμερικανικού σχεδίου μεσολάβησης".

Αντίθετα, ιδιαίτερα θετική υποδοχή βρήκε στις δύο αυτές χώρες η πρόταση του Παρισιού, που μεταφέρθηκε από τον Ερβέ ντε Σαρέτ. Αν και ο ίδιος ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες της πρότασης και επέμεινε στην άποψή του ότι Γαλλία και ΗΠΑ έχουν τον ίδιο στόχο, δηλαδή, την ειρήνευση, απέφυγε να σχολιάσει αν υπάρχουν κοινά σημεία στην αμερικανική και στη γαλλική πρόταση. Οπως, όμως, έγινε γνωστό από κυβερνητικούς κύκλους στη Βηρυτό, το γαλλικό σχέδιο, σε γενικές γραμμές, προτείνει τη δέσμευση τόσο του Τελ Αβίβ όσο και της "Χεζμπολά" για αποφυγή των μεταξύ τους εχθροπραξιών.

Στο διπλωματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει στο παρασκήνιο των βομβαρδισμών, στροφή αποτελεί η στάση της Τουρκίας, η οποία αρχικά είχε υποστηρίξει τις ισραηλινές επιδρομές. Χτες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ομέρ Ακμπέλ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις, ενώ υπογράμμισε ότι, αν και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να μάχεται κατά της τρομοκρατίας, δεν εγκρίνει τα πλήγματα κατά αμάχου πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, η Αίγυπτος προειδοποιούσε την Αγκυρα να επανεξετάσει τη στρατιωτική της συμφωνία με το Ισραήλ, γιατί οδηγεί σε ανισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι αραβικές χώρες να αναγκάζονται να αναλάβουν ανάλογα μέτρα και δράση.

Επικίνδυνη τροπή προς γενικευμένη σύρραξη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, στην Τεχεράνη βρέθηκαν τη Δευτέρα ηγετικά στελέχη της "Χεζμπολά", τα οποία συναντήθηκαν με τον Ιρανό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, ο οποίος τους εξέφρασε την υποστήριξή του στο δίκαιο αγώνα τους. Χτες, δε, εκατοντάδες Ιρανοί φοιτητές διαδήλωσαν στην Τεχεράνη, ζητώντας να καταταγούν εθελοντές στο πλευρό των μαχητών της "Χεζμπολά". Εκπληξη αποτέλεσε και η προειδοποίηση της μέχρι πρότινος "σιωπηλής και μετριοπαθούς" ιορδανικής Βουλής, ότι αν δεν τερματιστούν άμεσα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, θα ακυρωθεί η ισραηλινο-ιορδανική συμφωνία ειρήνης του 1994!

Η ΕΕΔΥΕ

Την ισραηλινή κρατική τρομοκρατία, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και την κάλυψη των "ειρηνευτικών συμφωνιών", που υπηρετούν μόνο τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, κατήγγειλε, χτες, με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η οποία υπογραμμίζει ότι οι βομβαρδισμοί αποδεικνύουν και πάλι ότι οι μόνοι τρομοκράτες των λαών είναι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, που είναι "η αιχμή του ιμπεριαλιστικού δόρατος στην περιοχή". Καταλήγοντας η ΕΕΔΥΕ καλεί όλους τους μαζικούς φορείς να απαιτήσουν τον άμεσο τερματισμό της αποτρόπαιης σφαγής κατά του λιβανικού λαού, την εφαρμογή της απόφασης 425 του ΟΗΕ για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Λίβανο και την άμεση αποδέσμευση του ΟΗΕ από το ρόλο του υποχείριου των ΗΠΑ, ώστε να προβεί στην καταδίκη του Ισραήλ. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, καθώς και η λιβυκή πρεσβεία στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ