Πέμπτη 18 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Συμφωνία στο ρόλο του "εγγυητή" της περιοχής

ΤΟΚΙΟ.-

Αλλαγές στο στρατιωτικό "στάτους κβο" νοτιοανατολικής Ασίας - Ειρηνικού, με την Ιαπωνία στο ρόλο του "εγγυητή" του ιμπεριαλιστικού ρόλου των ΗΠΑ, κυοφορεί η χτεσινή κοινή δήλωση στρατιωτικής ασφάλειας ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Ριουτάρο Χασιμότο και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του τελευταίου στο Τόκιο.

Η κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες επαναβεβαιώνει την παροχή ιαπωνικής οικονομικής υποστήριξης (γύρω στα 25 δισ. δολάρια μέχρι το 2001!) στα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην περιοχή και την παραμονή 100.000 Αμερικανών πεζοναυτών σε βάσεις της Ασίας και του Ειρηνικού. Η πραγματική είδηση κρύβεται σε εκείνο το σημείο της αμερικανο-ιαπωνικής δήλωσης που αναφέρει ότι το Τόκιο επίσημα δεσμεύεται να μελετήσει το ζήτημα της πιο άμεσης συνεργασίας με τους στρατιωτικούς συμμάχους του. Πιο συγκεκριμένα, να δρομολογηθεί, δηλαδή, η αναθεώρηση των συνταγματικών άρθρων που περιορίζουν την οιαδήποτε εμπλοκή της Ιαπωνίας σε ξένες διενέξεις. Μάλιστα, γι' αυτό το τελευταίο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έκανε και σχετικές δηλώσεις, ώστε να μην αφήσει καμία αμφιβολία. "Είναι ώρα να σκεφτούν πιο σοβαρά οι Ιάπωνες πώς μπορούν να προσδιοριστούν εκείνοι οι συνταγματικοί φραγμοί, που καθορίζουν τι μπορεί να γίνει και τι όχι, σε σχέση με τη συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ ή άλλους συμμάχους, σε περίπτωση κρίσης", σημείωσε με σημασία ο Ριουτάρο Χασιμότο, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν να παίξουν ένα ηγετικό, υπεύθυνο ρόλο...

Μετά απ' όλα αυτά, ο Πρόεδρος Κλίντον είχε κάθε λόγο να δηλώνει ευχαριστημένος για την εξέλιξη των σχέσεων της χώρας του με την Ιαπωνία και να αναγορεύει τους Αμερικανούς πεζοναύτες στις βάσεις της Ασίας και του Ειρηνικού σε ήρεμη πηγή "για τη σταθερότητα" στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ