Πέμπτη 18 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Διώξεις συνδικαλιστών

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ο συμπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοβιέτ Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν, Μ. Ιζμαϊλοφ, με απόφαση του δικαστηρίου καταδικάστηκε σε 5 μέρες φυλακή για τη συμμετοχή του σε μη εγκεκριμένη συγκέντρωση στις 17 Μάρτη στην Αλμα Ατα, δήλωσε στο "Ρ" ο συμπρόεδρος της ΕΕ του Σοβιέτ, Γιούρι Βινκόφ. Η ΕΕ έκανε αίτηση αναίρεσης στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, αλλά οι αρχές δεν περίμεναν την επανεξέταση της υπόθεσης, συνέλαβαν τον ηγέτη του Εργατικού Κινήματος και τον οδήγησαν στη φυλακή. Επίσης, το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο στον αγωνιστή για τα δικαιώματα των εργαζομένων, πρόεδρο του Σοβιέτ Εργατών της πόλης Αλμα Ατα, Πιότρ Χάλοφ, ενώ το Επιστημονικο- ερευνητικό Ινστιτούτο, στο οποίο εργαζόταν ως ελεγκτής οργάνων μέτρησης, τον απέλυσε. Στις 11 Απρίλη ο εισαγγελέας της πόλης του επέδωσε απόφαση για την απαγόρευση της οργάνωσης του Εργατικού Κινήματος με το επινοημένο πρόσχημα ότι δεν έκανε, τάχα, έγκαιρα την ανακαταγραφή της, η οποία, όμως, μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τον Βινκόφ, το κύμα διώξεων ενάντια σε ηγέτες του Εργατικού Κινήματος ξέσπασε σε όλο το Καζαχστάν. Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι στις 17 Μάρτη οι εργαζόμενοι του Καζαχστάν γιόρτασαν παντού την επέτειο από το δημοψήφισμα της 17 Μάρτη 1991 για τη διατήρηση της ΕΣΣΔ και επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να ζήσουν στην ενιαία οικογένεια των αδελφών λαών. Αμέσως μετά τη διεξαγωγή των συγκεντρώσεων στη Δημοκρατία εξαπολύθηκε αντικομμουνιστική εκστρατεία. Στο μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο του Ανατολικού Καζαχστάν Ουστ - Καμενογκόρσκ η Εισαγγελία απαγόρευσε τη δράση της οργάνωσης του Εργατικού Κινήματος για ένα εξάμηνο και έκανε αγωγή στο δικαστήριο με αίτημα την οριστική απαγόρευση του κινήματος... για προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας του κράτους, αν και η συγκέντρωση ήταν εγκεκριμένη από τις αρχές. Το περίεργο είναι ότι ο Πρόεδρος του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, πήγε στις 10 Απρίλη στο Ουστ - Καμενογκόρσκ και απέλυσε τον επικεφαλής της διοίκησης για ανικανότητα να ελέγξει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση. Η απόλυσή του έγινε επειδή οι εργάτες και οι συνταξιούχοι κατέλαβαν ολόκληρη μέρα τη γέφυρα στον ποταμό Ιρτίς, που ενώνει τα δυο τμήματα της πόλης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη καταβολή των μισθών και συντάξεων. Οι δικαστικές αρχές άσκησαν δίωξη και κατά των οργανωτών της εκδήλωσης στις 17 Μάρτη στην Καραγκάντα, επιβάλλοντας πρόστιμα στους κομμουνιστές Αλεξάντρ Μπονταρένκο και Σακέν Ζουνούσοφ, μέλη του Εργατικού Κινήματος, αν και η συγκέντρωση είχε και δω την έγκριση των τοπικών αρχών.

- "Πείτε μου, γιατί σε άλλες πόλεις και πρώτ' απ' όλα στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας οι οργανωτές πραγματοποιούν μη εγκεκριμένες κινητοποιήσεις. Δε φταίνε άραγε αυτοί για το γεγονός ότι τους διώκουν για ανυπακοή στο νόμο;

Το ζήτημα είναι ότι εμείς σεβόμαστε το νόμο και κάνουμε έγκαιρα τις αιτήσεις. Ωστόσο, ο νόμος δεν έχει χαρακτήρα ειδοποίησης, όπως στη Ρωσία, αλλά χαρακτήρα άδειας. Επί τρία χρόνια στην Αλμα Ατα δε μας δίνουν άδεια να οργανώσουμε εκδηλώσεις μας. Ενα διάταγμα του Προέδρου σκλήρηνε ακόμα περισσότερο αυτή τη διαδικασία. Επομένως, η αντιπολίτευση στο Καζαχστάν δεν έχει ουσιαστικά τη δυνατότητα να εκφράζει ελεύθερα και ανοιχτά την άποψή της και τη στάση της απέναντι στην πολιτική του καθεστώτος", τόνισε ο Βινκόφ.

Η Γραμματεία του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ σε ανακοίνωσή της στις 15 Απρίλη διαμαρτυρήθηκε έντονα κατά της πολιτικής διώξεων των ηγετών του εργατικού κινήματος και της απαγόρευσής του σε μια σειρά πόλεις του Καζαχστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ