Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Παρατείνεται η προθεσμία μέχρι τις 26 του Απρίλη

Σε παράταση της υποβολής φορολογίας για τα γεωργικά εισοδήματα (η προθεσμία παρατείνεται μέχρι τις 26 Απρίλη αντί 15 Απρίλη που προβλεπόταν αρχικά) υποχρεώθηκε να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η αρχική προθεσμία εκπνέει τις επόμενες μέρες. Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης αποτελεί το γεγονός ότι ούτε και χτες δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πίνακες υπολογισμού του αγροτικού εισοδήματος. Παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι οι πίνακες πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα. Η δε σχετική εγκύκλιος με τις οδηγίες συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων των αγροτών δημοσιοποιήθηκε μόλις χτες.

Στην εγκύκλιο υπάρχουν δύο αλλαγές στον τρόπο συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Με βάση την πρώτη, η δυνατότητα υπολογισμού του αγροτικού εισοδήματος, με βάση παραστατικά στοιχεία, ή ακόμα και με τεκμαρτό τρόπο (χωρίς παραστατικά στοιχεία) επεκτείνεται και για τους αγρότες που δεν τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων. Στην περίπτωση που το αγροτικό εισόδημα προσδιοριστεί και με τους δύο τρόπους (με το "αντικειμενικό" σύστημα και τα παραστατικά στοιχεία), για τη φορολογία εισοδήματος θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό.

Εναλλακτικά, επίσης, για την καταβολή της αγροτικής επιδότησης, αντί της προσκόμισης βεβαίωσης από τον προϊστάμενο της οικίας ΔΟΥ, θα μπορεί ο φορολογούμενος αγρότης να επικυρώσει αντίγραφο του έντυπου Ε3 (αναλυτικά στοιχεία φορολογίας εισοδήματος), τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί εν ήδη αποδεικτικού ότι όντως υπέβαλε φορολογική δήλωση και κατά συνέπεια δικαιούται να λάβει επιδότηση.

Για την πρώτη αλλαγή (την παροχή, δηλαδή, της δυνατότητας υπολογισμού του αγροτικού εισοδήματος και για τους αγρότες που δεν τηρούν βιβλία του ΚΒΣ), το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι αγρότες της κατηγορίας αυτής για ορισμένες περιπτώσεις (κάλυψη τεκμαρτών ή πραγματικών δαπανών διαβίωσης, έκδοση άδειας πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ