Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
Ενταση των σχέσεων Τουρκίας - Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Η στρατιωτική συμφωνία της Τουρκίας με το Ισραήλ, αλλά και οι αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών πυροδοτούν ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Ιράν, εκφάνσεις της οποίας είναι οι φορτισμένες συναισθηματικά και πολιτικά δηλώσεις εκατέρωθεν.

Χτες, η Τουρκία ζήτησε από το Ιράν να ανακαλέσει τέσσερις διπλωμάτες από την πρεσβεία του στην Αγκυρα, εξαιτίας ενεργειών, οι οποίες δεν ήταν συμβατές με τη θέση τους. Οι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν από την τουρκική αστυνομία και τον Τύπο ότι διαδραμάτισαν ρόλο σε τρομοκρατικές ενέργειες μουσουλμάνων φουνταμενταλιστών στην Τουρκία.

Το Ιράν αντέδρασε αστραπιαία, ζητώντας σε αντίποινα από την Τουρκία να ανακαλέσει τέσσερις δικούς της διπλωμάτες από την Τεχεράνη, χρησιμοποιώντας την ίδια δικαιολογία: "Για ενέργειες ασυμβίβαστες με τη διπλωματική τους ιδιότητα". Μόνο που οι κατηγορίες που απηύθυνε το Ιράν σε αυτούς τους διπλωμάτες είναι αρκετά σοβαρότερες.

Σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο, οι διπλωμάτες ήταν "επικεφαλής δικτύου κατασκοπίας που συνωμοτούσε εναντίον του Ιράν και είχε στόχο να επέμβει στα εσωτερικά ζητήματα" της χώρας αυτής.

"Απαράδεκτη" η συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ

Παράλληλα, χτες, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, Χασάν Χαμπίμπι, τόνισε ότι η "παρουσία ξένων στην περιοχή, ειδικά των εχθρών του αραβικού κόσμου" θεωρείται από την Τεχεράνη "απαράδεκτη".

Υποδεχόμενος τον αναπληρωτή γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Χαμπίμπι είπε ότι η συμφωνία θα προκαλέσει "την οργή του αραβικού κόσμου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ