Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διάσταση Γιέλτσιν και Κοινοβουλίου

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας (Κάτω Βουλή) επανεξέτασε μια σειρά ντοκουμέντων, που σχετίζονται με τις αποφάσεις που είχε πάρει η ίδια, με ψήφους 250 - 98, στις 15 Μάρτη και ακύρωνε τις Συμφωνίες του Μπελοβέζσκ του 1991, με τις οποίες διαλύθηκε η ΕΣΣΔ. Οπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν και το περιβάλλον του είχαν εξαπολύσει εκείνες τις μέρες δριμύτατες επιθέσεις κατά της Κάτω Βουλής. Τα πράγματα έφτασαν σε τέτοιο σημείο, ώστε στις 17 Μάρτη στο κτίριο του Κοινοβουλίου εισήλθαν ένοπλα ειδικά τμήματα, με το πρόσχημα τις εξουδετέρωσης εκρηκτικού μηχανισμού, που, τάχα, είχε τοποθετηθεί εκεί. Αργότερα, εξακριβώθηκε ότι ταυτόχρονα είχαν εισαχθεί στη Μόσχα στρατιωτικές μονάδες και είχαν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας δυο μεραρχίες κοντά στην πρωτεύουσα (αυτές που τον Οκτώβρη 1993 βομβάρδισαν το Ανώτατο Σοβιέτ). Επιπλέον, είχαν ετοιμαστεί διατάγματα του Γιέλτσιν για την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος και τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Δηλαδή, η χώρα βρέθηκε στα όρια νέου γιελτσινικού πραξικοπήματος. Οι δηλώσεις, όμως, του υπουργού Εσωτερικών Ανατόλι Κουλικόφ ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν συνταγματικά και να στηριχτούν, απέτρεψαν μια νέα τραγωδία.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) ζήτησε από την Κρατική Δούμα να επανεξετάσει τις προαναφερόμενες αποφάσεις της και να αναλύσει τις πιθανές συνέπειες. Από τη μεριά του, ο Γιέλτσιν κατέθεσε στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο, με το οποίο προτείνονταν να επιβεβαιωθεί η σταθερότητα του νομικού συστήματος και να επικυρωθούν όλες οι πράξεις που εγκρίθηκαν μετά το 1991. Το νομοσχέδιο κρίθηκε αρνητικά από τις Επιτροπές του Κοινοβουλίου. Στις 10 Απρίλη, η Κρατική Δούμα ενέκρινε απόφαση - απάντηση προς την Ανω Βουλή, στο οποίο αναφέρεται ότι οι αποφάσεις που υιοθέτησε στις 15 Μάρτη αποβλέπουν στο βάθεμα της ολοκλήρωσης των Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ και απλώς συνέβαλαν στην υπογραφή της τετραμερούς συμφωνίας Ρωσίας - Καζαχστάν - Κιργισίας και Λευκορωσίας, καθώς και της συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η Δούμα απέρριψε το νομοσχέδιο του Γιέλτσιν και ψήφισε ένα άλλο ντοκουμέντο. Στη νέα απόφαση υπογραμμίζεται ότι οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου αντανακλούν την πολιτική θέση του βουλευτικού σώματος και με κανέναν τρόπο δεν οδηγούν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης και δεν επηρεάζουν τις διεθνείς συμφωνίες της Ρωσίας.

Κατά συνέπεια, η πλειοψηφία των βουλευτών επιβεβαίωσε και πάλι τη διαφωνία της για τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ενώ ο Γιέλτσιν δεν κατόρθωσε να σβήσει το όνομά του από τον επονείδιστο κατάλογο των αξιωματούχων που "καταπάτησαν βάναυσα τη θέληση των λαών της Ρωσίας για τη διατήρηση της ΕΣΣΔ", όπως είχε εκφραστεί και με το δημοψήφισμα στις 17 Μάρτη 1991.

Επικριτική δήλωση κατά του Γιέλτσιν

Οπως είναι γνωστό, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή Μπέλγκοροντ, ο Γιέλτσιν επέτρεψε στον εαυτό του μια σοβαρή απρέπεια με δήλωσή του ότι οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας Ανατόλι Λουκιάνοφ, Βαλεντίν Βαρένικοφ και Νικολάι Ριζκόφ "δεν πρέπει να βρίσκονται στο Κοινοβούλιο, αλλά στη φυλακή "Ματριόσκαγια Τισινά"". Ο Γιέλτσιν έδειξε άλλη μια φορά το ήθος, το χαρακτήρα του, την έλλειψη ευθύνης για τα λόγια του. Οι τρεις βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα, σημειώνοντας ότι όλος ο κόσμος βλέπει πώς εννοεί ο Γιέλτσιν τη δημοκρατία. Στις 10 Απρίλη με συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών (301 από τους 450) η Κρατική Δούμα ενέκρινε Δήλωση προς τον Γιέλτσιν, με την οποία τον καλούν να ζητήσει συγνώμη από κείνους που ο λαός εμπιστεύτηκε να εκπροσωπούν και να προασπίζουν τα συμφέροντά του στο Κοινοβούλιο. Η Κρατική Δούμα απέδειξε ότι θα υπερασπιστεί την τιμή και την αξιοπρέπεια των βουλευτών της. Από τη δημιουργηθείσα κατάσταση φάνηκε καθαρά ποιος στην πραγματικότητα προκαλεί αστάθεια στη χώρα και είναι έτοιμος να παραβιάσει το Σύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ