Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Στο επίκεντρο οι σχέσεις με Ιράν

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Το Ιράν δε θα βοηθήσει στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του βοσνιακού στρατού, αρκούμενο σε μία οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας αυτής, δήλωσε χτες βράδυ ο Βόσνιος πρωθυπουργός, Χασάν Μουράτοβιτς.

Ο Χ. Μουράτοβιτς, εγκαινιάζοντας το ιρανικό κέντρο για την ανοικοδόμηση της Βοσνίας στο Σαράγεβο, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι το καθεστώς της Τεχεράνης δε θα χορηγήσει καμία βοήθεια για την εκπαίδευση του στρατού της χώρας του. Με τη δήλωση αυτή, ο Χ. Μουράτοβιτς επιχείρησε να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις της Ουάσιγκτον μπροστά στις στενότατες σχέσεις που αναπτύσσονται εδώ και καιρό ανάμεσα στη Βοσνία και το Ιράν.

Την ίδια στιγμή των δηλώσεων του Μουράτοβιτς, οι εκπρόσωποι 17 ισλαμικών χωρών που συνεδρίαζαν στο Σαράγεβο αδυνατούσαν να καθορίσουν το ποσό της κοινής τους συνεισφοράς στην ανοικοδόμηση της Βοσνίας. Τελικά, μόνον η Τουρκία και το Ιράν δεσμεύτηκαν να χορηγήσουν συνολικά 130 εκατομμύρια δολάρια (50 εκατ. το Ιράν, 80 εκατ. η Τουρκία) για την ανοικοδόμηση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Οι υπόλοιποι 15 υποσχέθηκαν αόριστα μια "γενναιόδωρη συνεισφορά"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ