Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΟ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Μια και δυο του κλέφτη...

Στο τρίτο ελληνοϊσπανικό τελικό το ελληνικό μπάσκετ, με εκπρόσωπο τον ΠΑΟ, αναζητά το πρώτο τίτλο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Χαμηλοί τόνοι από Μάλκοβιτς. Εδωσε τον τίτλο του φαβορί στην Μπαρτσελόνα

Η Ισπανία μάς πληγώνει και δεν είναι σχήμα λόγου. Τα δύο τελευταία χρόνια ο τελικός του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εξελίχτηκε σε ελληνο- ισπανική αναμέτρηση. Στο Τελ Αβίβ το 1994 και στη Σαραγόσα το 1995 ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε. Ηττήθηκε από Μπανταλόνα και Ρεάλ, μεγαλώνοντας έτσι την αξία της κατάκτησης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ευχή όλων είναι να τα καταφέρει ο Παναθηναϊκός. Το έργο του δε θα είναι ευκολότερο. Απέναντί του θα έχει "την καλύτερη Μπαρτσελόνα όλων των εποχών", σύμφωνα με τον Μπ. Μάλκοβιτς. Το ευχάριστο είναι ότι ούτε κι αυτή έχει πιει σαμπάνια από το κύπελλο του πρωταθλητή. Τρεις αποτυχίες σε αντίστοιχες διοργανώσεις (1984, 1990, 1991), ανεβάζουν την πίεση, βαραίνουν χέρια και πόδια και η υπόθεση τίτλος δυσκολεύει αφάνταστα. "Για μένα η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είναι ένα γραμμάτιο, για τη λήξη του οποίου πληρώνω όσο όσο. Θέλουμε να το πάρουμε επιτέλους και ζούμε με αυτή τη σκέψη από το 1990", παραδέχτηκε χτες ο Αϊτο Ρενέσες.

Ο Μπ. Μάλκοβιτς, ανεπηρέαστος από τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ, συνέχισε και χτες σε χαμηλούς τόνους, εκθειάζοντας τον αντίπαλο, σε μια προσπάθεια να φορτώσει το άγχος του φαβορί στους παίκτες της Μπάρτσα. "Είναι ένας αγώνας όπως οι άλλοι. Παίζουμε εναντίον μιας μεγάλης ομάδας η οποία νίκησε πέντε φορές φέτος τη Ρεάλ και δυο φορές τον Παναθηναϊκό. Η Μπαρτσελόνα παρουσιάζει στο Παρίσι την καλύτερη ομάδα στην ιστορία της. Την περιμένουμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο", υπογράμμισε.

Το αγωνιστικό σενάριο

Στο αγωνιστικό σενάριο, με το οποίο θα παιχτεί ο 39ος τελικός, οι δυο προπονητές δεν είχαν να κρύψουν μυστικά από τους δημοσιογράφους. "Δε χρειάζεται να αλλάξουμε και πολλά πράγματα σε σχέση με τον ημιτελικό κατά της ΤΣΣΚΑ. Ο αγώνας θα κριθεί από την άμυνα, γι' αυτό μην περιμένετε υψηλό σκορ. Θα πάμε σε οργανωμένες επιθέσεις και θα προσπαθήσουμε να ελέγξουμε το ρυθμό. Σ' έναν τελικό απαγορεύονται τα λάθη και οι χαμένες βολές. Οποια ομάδα καταφέρει να επιβάλει το δικό της παιχνίδι, θα πάρει και τον τίτλο. Η Μπαρτσελόνα έχει τον ενθουσιασμό και την ταχύτητα, εμείς τη δύναμη και την εμπειρία. Ελπίζω να αποδειχθούν αρκετά", υπογράμμισε ο Μπ. Μάλκοβιτς.

Υπεραισιόδοξος ο Ρενέσες

Αισιόδοξος υπέρ του δέοντος εμφανίστηκε ο Αϊτο Ρενέσες. "Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μας και είμαστε υποχρεωμένοι να την αξιοποιήσουμε. Ο Παναθηναϊκός στηρίζεται κυρίως στην πιεστική του άμυνα και στο ταλέντο του Ουίλκινς, ο οποίος παίζει όλο και καλύτερα. Δε με εκπλήσσει μάλιστα καθώς γνώριζα ότι πάντα αυτή την εποχή παίζει καλά. Ακόμα περισσότερο, όμως, κλειδί του αγώνα είναι ο Βράνκοβιτς. Μπορεί να μη σκοράρει, αλλά καταστρέφει όλες τις προσπάθειες του αντιπάλου και στηρίζει την άμυνα του Παναθηναϊκού. Θα προσπαθήσουμε να παίξουμε κοντά στο καλάθι για να τον φθείρουμε (και στα δύο φετινά παιχνίδια η Μπαρτσελόνα στηρίχτηκε στο περιφερειακό σουτ). Παναθηναϊκός και Ρεάλ έχουν προπονητές με παρόμοια φιλοσοφία και παίζουν με λογική και οργάνωση. Η ελληνική ομάδα παίζει πιο αργά από οποιαδήποτε ισπανική ομάδα κι έχει τον Ουίλκινς που σκοράρει όπως και όποτε θέλει", υπογράμμισε.

Σύμφωνα πάντως με τον Καρνισόβας, η Μπαρτσελόνα θα επιδιώξει να μην επιτρέψει στον Ουίλκινς να πηγαίνει σε επιθέσεις ένας εναντίον ενός. Θα τα καταφέρουν; Αν όχι, όπως έδειξε και ο προχτεσινός ημιτελικός με την ΤΣΣΚΑ, ένας - δυο ηγέτες είναι αρκετοί για να βραχυκυκλώσουν το καλύτερο σύνολο. Κι όπως σχολίασε χτες η ΕΚΙΠ, ο Παναθηναϊκός, καθοδηγούμενος από δύο πρώην παίκτες των Μπόστον Σέλτικς, προκρίθηκε στον τελικό. Κι η πείρα σε ένα κρίσιμο παιχνίδι είναι πολυτιμότερη από το ταλέντο και το τρέξιμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ