Πέμπτη 18 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Ετοιμάζουν νέο ψαλίδισμα

Φωτιά στους κόλπους της κυβέρνησης - που εκδηλώθηκε παραμονές του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με αντιπαράθεση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - προκάλεσαν τα κυβερνητικά σενάρια για σφαγιασμό των δαπανών για υγεία, παιδεία, πρόνοια

Τα χρώματα του πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού αναδύονται από την έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, που διέρρευσε χτες στην "Ημερησία", τροφοδοτώντας νέες τριβές μεταξύ των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς κανείς από τους δύο δε θέλει να χρεωθεί προσωπικά το πολιτικό κόστος της νέας δέσμης αντιλαϊκών μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο όνομα της "περιστολής της σπατάλης του δημοσίου".

Η έκθεση είναι σαρωτική για τους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της παιδείας, οι οποίοι κυρίως πλήττονται από τις περικοπές δαπανών άνω των 200 δισ. δραχμών. Η έκθεση, με τον τρόπο της, αποδεικνύει την αποτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, που παρά την έκταση των αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν και μετά από επτά συνεχή χρόνια λιτότητας, οι δείκτες έχουν "ξεφύγει". Βέβαια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εγκλωβισμένη στα συμφέροντα που υπηρετεί και στη λογική του "μονόδρομου", επιλέγει να χωθεί ακόμα πιο βαθιά στις νεοφιλελεύθερες - αντιλαϊκές επιλογές της.

Στα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής, πρέπει να αποδοθούν και οι αντιθέσεις που υποβόσκουν εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ των οικονομικών υπουργών Γ. Παπαντωνίου και Αλ. Παπαδόπουλου. Αντιθέσεις οι οποίες χθες αναδύθηκαν στην επιφάνεια με αφορμή τη διαρροή της έκθεσης και που δε φαίνονται να είναι άσχετες με το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές.

Ανακοινώσεις και "κύκλοι"

Με χθεσινή ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομικών επιρρίπτει ευθύνες, για τη διαρροή της έκθεσης στον Τύπο, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του ότι η τακτική αυτή προκαλεί σύγχυση και κλίμα αστάθειας και γνωστοποιεί ότι αποσύρει τον εκπρόσωπό του από την επιτροπή.Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις, ο υπουργός προβάλλει τον ισχυρισμό ότι ο ίδιος δε γνώριζε το περιεχόμενο της έκθεσης. Ο υπουργός χαρακτηρίζει την έκθεση "τεχνοκρατική" και υποστηρίζει πως "θέμα κατάργησης των συντάξεων των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που προσφάτως επαναχορηγήθηκαν, δεν τίθεται".Χωρίς να παίρνει θέση για τις περικοπές άλλων κοινωνικών δαπανών, που προτείνουν οι συντάκτες της έκθεσης, ο υπουργός περιορίζεται να διατυπώσει την άποψη πως "διαψεύδονται κατηγορηματικά τα σχετικά δημοσιεύματα" και για τις άλλες δαπάνες.

Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σχολιάζοντας την ανακοίνωση Παπαδόπουλου έκαναν λόγο "για έλλειψη ψυχραιμίας και λογικής που πλήττει το κύρος της κυβέρνησης". Οι ίδιοι ανέφεραν ότι οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών δεν προβλέπεται να γίνουν αποδεκτές και ότι το τελικό πόρισμα της επιτροπής θα κινηθεί σε προτάσεις "θεσμικού χαρακτήρα" που θα καλύπτουν όλους τους τομείς της Γενικής Κυβέρνησης (κεντρικές υπηρεσίες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, Τοπική Αυτοδιοίκηση). Οπως ανέφεραν το πόρισμα πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του Απρίλη και θα παραδοθεί στους αρμοδίους υπουργούς και τον πρωθυπουργό.

Οι κόντρες των δύο υπουργών, που χαλάνε το προφίλ της κυβέρνησης απέναντι στα "μεγάλα αφεντικά" και θέτουν σε αμφιβολία τη φερεγγυότητά της απέναντι στην οικονομική ολιγαρχία, έχουν προκαλέσει την οργή του Κ. Σημίτη,ο οποίος δημοσιοποίησε, εν είδει απειλής, τη σύγκληση σύσκεψης - συνεργασίας αύριο με τους οικονομικούς υπουργούς. Στενοί συνεργάτες του επιβεβαίωναν την οργή του Κ. Σημίτη και υπογράμμιζαν την αποφασιστικότητά του να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους.

Αλλες αντιδράσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας πάντως, δήλωσε ότι "υπάρχει συνεννόηση και απόλυτη σύμπνοια" μεταξύ των δύο υπουργών και επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη διαρροή της έκθεσης, διατύπωσε την άποψη πως δεν αποτελεί την πολιτική της κυβέρνησης. Επιβεβαίωσε όμως ότι η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της περικοπής των κοινωνικών δαπανών.

Την αναδιάταξη πόρων και δαπανών στους τομείς υγείας και πρόνοιας μελετά το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του υπουργού Α. Πεπονή,ο οποίος φέρεται δυσαρεστημένος επειδή άλλοι υπουργοί αποφασίζουν και άλλοι εκτελούν... "Παντελώς ψευδή" χαρακτηρίζει την είδηση για περικοπή των συντάξεων Εθνικής Αντίστασης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλος.Επίσης, με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι "οι εργαζόμενοι δε θα ανεχθούν καμία περικοπή δαπανών που αφορούν την υγεία και την ανεργία. Κι αυτό γιατί μέσα στον προϋπολογισμό οι δαπάνες που αφορούν αυτούς τους τομείς δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ