Πέμπτη 18 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΗΜΙΤΗ
"Αδειασμα" της κυβέρνησης από Κλίντον
  • Ο Αμερικανός Πρόεδρος αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στην Ιμια, αλλά και την εγκυρότητα των συμφωνιών μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας
  • Εκδηλη η αμηχανία της κυβέρνησης
  • Γελοιότητες Ελληνοαμερικανών στη βραχονησίδα

Ηχηρό χαστούκι στις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα, αποτελεί η επιστολή του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, προς ομογενειακή οργάνωση.

Με την επιστολή Κλίντον επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκόπιμα τηρεί "ουδέτερη" στάση στο θέμα της κυριαρχίας των βραχονησίδων Ιμια, φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας για το θέμα της κυριότητας της νησίδας Ιμιας/Καρντάκ, όπως την αποκαλεί. Ακόμα αμφισβητείται ανοιχτά η διαδικασία των "βήμα προς βήμα" διαπραγματεύσεων που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, τασσόμενος υπέρ "μιας αμοιβαίας αποδεκτής φόρμουλας για το θέμα της κυριότητας της Ιμιας, όπως και για τις άλλες σημερινές διαφορές στο Αιγαίο μεταξύ των δύο χωρών". Με άλλα λόγια η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο, με σκοπό τη ρύθμιση όλων των ελληνοτουρκικών διαφορών σε "πακέτο".

Τέλος, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστηρίζει την παραπομπή του θέματος της Ιμιας στο Διεθνές Δικαστήριο, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει και την "εναλλακτική" λύση "κάποιου άλλου συναινετικού σώματος", προφανώς με την επιδιαιτησία των ΗΠΑ.

Η επιστολή Κλίντον υποχρέωσε χτες την κυβέρνηση να ρίξει τους διθυραμβικούς τόνους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας περιορίστηκε να διαπιστώσει ότι "η ελληνική κυβέρνηση ανέπτυξε τις θέσεις και βρήκε ανταπόκριση", σε αντίθεση με τα λεγόμενα προ ολίγων ημερών ότι οι ΗΠΑ υιοθέτησαν τις ελληνικές θέσεις. Ερωτηθείς συγκεκριμένα για την επιστολή Κλίντον ο Δ. Ρέππας δήλωσε, εμφανώς αμήχανος, ότι "ο Αμερικανός Πρόεδρος εκφράζει μια πολιτική, η οποία δεν μπορεί για πολλούς λόγους να είναι απόλυτα ταυτόσημη με τις ελληνικές θέσεις" (!). Αποκαλύπτοντας τον πανικό που διακατέχει την κυβέρνηση απέναντι στην επιστολή Κλίντον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε το εξής καταπληκτικό "επιχείρημα": "Αν ο κ. Κλίντον έλεγε "ασφαλώς η Ιμια είναι ελληνικό νησί", δε θα υπήρχε λόγος από κει και πέρα να προτείνει το θέμα αυτό να αχθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης" (!!). Με άλλα λόγια το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι η κυριαρχία των βραχονησίδων Ιμια, αλλά η διαδικασία, ως αυτοσκοπός, για την επιβεβαίωση της κυριαρχίας.

Μια μέρα μετά...

Τα κυριότερα σημεία της επιστολής Κλίντον προς την ομογενειακή οργάνωση με ημερομηνία 10 Απρίλη, δηλαδή την επομένη της συνάντησης με τον Κ. Σημίτη, έχουν ως εξής:

  • "Οι ΗΠΑ δεν πήραν θέση, αναφορικά με το θέμα της κυριότητας της νησίδας Ιμιας/Καρντάκ. Το θέμα της κυριότητας της νησίδας είναι πολύπλοκο, καθώς περιλαμβάνει έναν αριθμό των εγγράφων και συμφωνιών, που ορισμένα χρονολογούνται από δεκαετίες και αναφέρονται σε πολύπλοκες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Τουρκίας. Η ερμηνεία - ακόμη και η εγκυρότητα ορισμένων εκ των εγγράφων - αμφισβητούνται από τα μέρη".
  • "Δεδομένων των πολλών πραγματικών και νομικών δυσχερειών πιστεύουμε ότι ένα φόρουμ, όπως το Διεθνές Δικαστήριο ή άλλο συναινετικό σώμα θα ήταν κατάλληλα για την εκτίμηση όλων των σχετικών πληροφοριών... και τον καθορισμό της βάσης για τη λήψη απόφασης. Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι δέχεται να παραπεμφθεί το θέμα της κυριότητας της Ιμιας στο Διεθνές Δικαστήριο".
  • "Μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση εργαζόμαστε τώρα με την Ελλάδα και με την Τουρκία για την εξεύρεση μια αμοιβαίας αποδεκτής φόρμουλας για το θέμα της κυριότητας της Ιμιας, όπως και τις άλλες σημερινές διαφορές στο Αιγαίο μεταξύ των δύο αυτών συμμάχων του ΝΑΤΟ".
Θεατρινίστικη ενέργεια

Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί στο μεταξύ χτεσινή θεατρινίστικη ενέργεια δύο Ελληνοαμερικανών οι οποίοι, με την άδεια των τοπικών λιμενικών αρχών επισκέφθηκαν τη μικρή Ιμια και τοποθέτησαν μια ελληνική και μια αμερικανική σημαία.

Οι Ελληνοαμερικανοί, που ήρθαν στην Κάλυμνο από τις ΗΠΑ, έφτασαν στα Ιμια στις 2 το μεσημέρι, χρησιμοποιώντας ιδιωτικό ταχύπλοο και έριξαν στεφάνι στη θάλασσα. Στη συνέχεια αποβιβάστηκαν στη μικρή Ιμια όπου και τοποθέτησαν τις δύο σημαίες και στη συνέχεια έφυγαν.

Μόλις έγιναν αντιληπτοί από την τουρκική πλευρά έσπευσαν στην περιοχή από τις απέναντι ακτές παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα μια τουρκική ακταιωρός και μια φρεγάτα, ενώ ένα τουρκικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από τη βραχονησίδα για να κάνει αναγνώριση. Οι παραβιάσεις της ελληνικής επικράτειας συνεχίστηκαν από δύο σμήνη τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που πέταξαν πάνω από τις βραχονησίδες. Τα αεροσκάφη αυτά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά "Μιράζ 2000". Σύμφωνα με πληροφορίες τις δύο σημαίες κατέβασαν από τη μικρή Ιμια άνδρες του Λιμεναρχείου Καλύμνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ