Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Στην τελική ευθεία η ανακοστολόγηση

Υπογράφτηκε τις προηγούμενες μέρες και εκκρεμεί η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για την έναρξη ισχύος της, η αγορανομική διάταξη που ορίζει το νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, τόσο των εγχωρίως παραγομένων όσο και των εισαγομένων και των αντιγράφων και την ανακοστολόγηση όλων των κυκλοφορούντων σκευασμάτων.

Στη διάταξη προβλέπεται ότι:

  • Τα εισαγόμενα φάρμακα θα τιμολογούνται με βάση τη χαμηλότερη τιμή που επικρατεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αντί του μέσου όρου των τριών φτηνότερων που ίσχυε μέχρι τώρα.
  • Τα εγχωρίως παραγόμενα θα τιμολογούνται, με βάση τα κοστολογικά στοιχεία που θα υποβάλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι επιχειρήσεις. Ωστόσο, θα λαμβάνεται υπόψη και η φτηνότερη τιμή των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και σε περίπτωση που η τιμή που προκύπτει από τον κοστολογικό έλεγχο είναι υψηλότερη, θα δίνεται αυτή της φτηνότερης ευρωπαϊκής χώρας όπου κυκλοφορεί το φάρμακο. Στο σημείο αυτό έγκεινται οι αντιδράσεις των φαρμακοβιομηχάνων οι οποίοι κινδυνολογούν για το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
  • Τα εισαγόμενα θα τιμολογούνται στο 86% της τιμής του πρωτοτύπου.
  • Μειώνεται κατά 1% το ποσοστό κέρδους των φαρμακαποθηκάριων και των φαρμακοποιών, με βάση τις πρόσφατες εξαγγελίες των συναρμοδίων υπουργών.

Η ανακοστολόγηση των φαρμάκων θα πρέπει σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος της αγορανομικής διάταξης, δηλαδή μέχρι το Νοέμβρη, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στα 600 περίπου σκευάσματα που εκκρεμούν για έγκριση τιμής από το υπουργείο Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου).

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ