Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και νομοθετική εξουσία απαιτούν οι βιομήχανοι

Η ηγεσία του ΣΕΒ έδωσε γραμμή στους βιομήχανους για μικρές αυξήσεις μισθών στις κλαδικές συμβάσεις

"Γραμμή" για αυξήσεις στις κλαδικές συμβάσεις, που δε θα υπερβαίνουν τις ισχνές μισθολογικές αυξήσεις, στις οποίες συμβιβάστηκε η "πράσινη" πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ, με την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, έδωσε χτες η ηγεσία των βιομηχάνων στα μέλη του Συνδέσμου. Παράλληλα, η ηγεσία του ΣΕΒ επέκρινε την κυβέρνηση ότι με την ακολουθούμενη εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο ...δημιουργεί προβλήματα στη δεδηλωμένη πρόθεση των βιομηχάνων για τη μεγαλύτερη μείωση της πραγματικής τιμής των μισθών με τις κλαδικές συμβάσεις του 1996. Η ηγεσία του ΣΕΒ δήλωσε προκλητικά ότι "η Εθνική Συλλογική Σύμβαση διαμορφώθηκε μέσα στα πλαίσια των συμβάσεων του δημοσίου και ήταν δύσκολο να πετύχουμε "καλύτερα" νούμερα στον ιδιωτικό τομέα". Ταυτόχρονα, ομολόγησαν την πολύχρονη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, δηλώνοντας πως τα τελευταία 15 χρόνια η Εθνική Συλλογική Σύμβαση έχει υστερήσει έναντι του πληθωρισμού κατά 19,4%.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, η ηγεσία του ΣΕΒ στην καθιερωμένη χτεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου, η οποία αποτέλεσε στην ουσία παρέμβαση για ακόμη πιο σκληρά μέτρα εφ' όλης της ύλης, κατά τη διάρκεια της οποίας, δε, άφησαν να εννοηθεί ότι ανακαλούν την "ψήφο εμπιστοσύνης", που είχαν δώσει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι δεν εκπληρώνει ούτε όσα είχε εξαγγείλει για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη τη διεύρυνση των προνομίων στη μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία.

Παρεμβαίνοντας στο "κεφάλαιο" εισοδηματική πολιτική, τόσο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος, όσο και ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος του Συνδέσμου επί εργασιακών θεμάτων Νίκος Αναλυτής,αφού επέκριναν την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για πολιτική "χαλαρότητας στην τήρηση του προϋπολογισμού", προέβλεψαν ότι "το 1997 θα είναι, αν όχι χειρότερο, εξίσου δύσκολη χρονιά με το 1996 για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού", για να απαιτήσουν ακόμη πιο σκληρή πολιτική. "Η εισοδηματική πολιτική - τόνισε ο Ι. Στράτος - παρουσίασε πολλά προβλήματα που δεν τα περιμέναμε", για να διευκρινίσει ότι προέκυψε υπέρβαση των προβλεπόμενων απ' τον προϋπολογισμό δημοσίων δαπανών, λόγω των άνω του πληθωρισμού αυξήσεων στους μισθούς και των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Με αφορμή τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο άλλος πρόεδρος του ΣΕΒ Α. Κανελλόπουλος επέκρινε τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την πολιτική τους στο θέμα των επιδομάτων και τους απέδωσε ευθύνες για χαλαρότητα και απόκλιση απ' τον προϋπολογισμό.

Με αφορμή "στημένη" ερώτηση δημοσιογράφου, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας της ΕΣΣΕ και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων διευκρίνισε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ύπαρξή της διασφαλίζει τα συμφέροντα των βιομηχάνων, με το επιχείρημα ότι "μας βοηθάει να έχουμε ένα πλαίσιο, γιατί οι αυξήσεις που δίνουμε αποτελούν για εμάς ένα σημείο αναφοράς"! Δεν έκρυψε μάλιστα ότι οι πραγματικές προθέσεις του ΣΕΒ για το 1996 ήταν για χαμηλότερες αυξήσεις, αποδίδοντας ευθύνες για τη μη πραγματοποίησή τους στην κυβέρνηση, επειδή με τις συμβάσεις που υπέγραψε για το δημόσιο δεν άφησε σε αυτούς περιθώρια να διαμορφώσουν "καλύτερα" νούμερα. Δεν παρέλειψε όμως να καλέσει τους επιχειρηματίες να μην υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις με αυξήσεις μεγαλύτερες απ' αυτές που καθορίστηκαν απ' την ΕΣΣΕ και επανέλαβε το γνωστό αίτημά τους για σύνδεση των αυξήσεων με την παραγωγικότητα.

Αξιώσεις - πρόκληση

Στη χτεσινή συνέντευξη, η ηγεσία του ΣΕΒ απαίτησε να έχει, και επίσημα, τον πρώτο λόγο για τη διαμόρφωση των νομοσχεδίων που αφορούν στην οικονομική πολιτική,επικρίνοντας την κυβέρνηση για έλλειψη δυνατότητας να προωθήσει δυναμικές λύσεις στην κατεύθυνση μιας πιο σκληρής πολιτικής.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δε αποκάλυψε πως ο σύνδεσμος που εκπροσωπεί έχει υποβάλει πρόταση στην κυβέρνηση για τη θεσμοθέτηση μιας Επιτροπής, που θα ελέγχει όλα τα νομοσχέδια που ρυθμίζουν τα θέματα οικονομικής πολιτικής,με άλλοθι την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ο Ι. Στράτος παρατήρησε πως "ενώ η κυβέρνηση έχει σωστές προθέσεις δεν τηρεί αυτά που η ίδια έχει αναγγείλει και δείχνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να προωθήσει ταχύτητα δυναμικές λύσεις", καταλήγοντας ότι με την πολιτική που ακολουθείται δεν μπορεί να πετύχει καλύτερη οικονομία. Με το επιχείρημα ότι δεν προχωράει τη δημοσιονομική εξυγίανση, η ηγεσία του ΣΕΒ πρότεινε κατάλογο μέτρων - απαιτήσεων για την επίτευξη του προγράμματος σύγκλισης, ο οποίος περιλαμβάνει:

  • Αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους
  • Αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ σε μεγαλύτερα ποσοστά
  • Κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ
  • Ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και μεταφορά υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εργολάβους ιδιώτες, ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", των Ναυπηγείων, της ΕΤΒΑ και όλων των Τραπεζών, καθώς και ιδιωτικοποίηση όλων των ζημιογόνων επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του δημοσίου.

Χρύσα ΛΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ