Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕΤΟΥ ΚΚΕ
ΚΚΕ και ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία

- Με την ευκαιρία της διοργάνωσης από το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ, στην αίθουσα Συνεδρίων, την ερχόμενη Δευτέρα, λαϊκής συναυλίας με τον Λάκη Χαλκιά, ας μιλήσουμε για το αν παίρνονται από την κυβέρνηση τα αναγκαία μέτρα στήριξης της ελληνικής καλλιτεχνικής της δημιουργίας.

- Σίγουρα όχι. Η κυβερνητική πολιτική όχι μόνο δε στηρίζει την ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά έχει πάρει μία σειρά μέτρων εναντίον της. Συγκεκριμένα: Πρώτον, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με την πολιτική της ΕΕστηρίζει μόνο εκδηλώσεις ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Το αντιλαμβάνεται κανείς αυτό αν δει τα προγράμματα εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής και των Δικτύων Πόλεων, και πόσα εκατομμύρια διαθέτει η κυβέρνηση από τον προϋπολογισμό για να την ενισχύσει. Δεύτερον, προσπαθεί να στραγγαλίσει οικονομικά το συνδετικό ιστό της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ιδιαίτερα της προοδευτικής. Μηδενίζοντας τα κονδύλια που δίνονται σε φορείς καλλιτεχνών, στα Πνευματικά Κέντρα και στέκια των δήμων, στέλνει την καλλιτεχνική παιδεία στην αγκαλιά του μεγάλου κεφαλαίου και αγνοεί πλήρως τους παραδοσιακούς καλλιτέχνες. Τρίτον, δημιουργεί νέους θεσμούς και ιδιωτικοποιεί άλλους, με στόχο τη χειραγώγηση και τον εγκλωβισμό των καλλιτεχνών, ιδιαίτερα των νέων. Προωθεί τον προσανατολισμό της ενασχόλησης συλλογικών φορέων της ΤΑ σε φόρμες και περιεχόμενο ξένα με την κουλτούρα της εργαζόμενων, εναρμονισμένα με τους άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους της άρχουσας τάξης. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τον "πολιτισμό του τζόγου" για μεγαλύτερα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, τότε θα καταλάβει γιατί σήμερα ένας κόσμος αντιδρά, αρνείται αυτή την κατάσταση και στηρίζει, ενισχύει την προοδευτική καλλιτεχνική δημιουργία.

- Και η παραδοσιακή τέχνη;

- Αντιμετωπίζεται κι αυτή όπως όλη η ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία. Επιχειρείται ή να μπει στο περιθώριο, ή να μυθοποιηθεί, να γίνει φολκλόρ, να ξεκοπεί ουσιαστικά από τις ρίζες της, να πάψει να παίζει το ρόλο που της αξίζει στο χώρο της τέχνης.

- Το ΚΚΕ τι στάση κρατάει απέναντι σ' αυτή την κατάσταση;

- Το ΚΚΕ κατανοεί το σοβαρό ρόλο που πρέπει να παίζει η ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία, ιδιαίτερα η προοδευτική, στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και ευρύτερα. Γι' αυτό αποκαλύπτει τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης στον τομέα αυτό. Στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους φορείς εκείνους, που ανέδειξαν στο παρελθόν και μπορούν να αναδείξουν στο παρόν την προοδευτική καλλιτεχνική δημιουργία. Υποστηρίζει, ποικιλότροπα, τη λειτουργία Πολιτιστικών Κέντρων του δήμων, τις πρωτοβουλίες και τα συνδικαλιστικά αιτήματα των φορέων των καλλιτεχνών και το έργο των λαϊκών καλλιτεχνών, που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη του πολιτιστικού κινήματος και εξακολουθούν και σήμερα να παίζουν τέτοιο ρόλο. Τα φεστιβάλ της ΚΝΕ, αλλά και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ δείχνουν αυτόν τον προσανατολισμό του. Σ' αυτά τα πλαίσια, οργανώνουμε τη λαϊκή συναυλία του Λάκη Χαλκιά, ενός καταξιωμένου λαϊκού καλλιτέχνη, που δεν προσκύνησε το μεγάλο κεφάλαιο και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ αφιερώνει αυτή τη βραδιά στο έργο του σεμνού αυτού λαϊκού καλλιτέχνη.

Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ