Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο αιώνας και οι λέξεις

Με τίτλο "O Φεβρουάριος αιών",κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Πατάκη" το νέο βιβλίο του Φ. Δ. Δρακονταειδή.Στο δοκίμιο αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει τα - κατά την άποψή του - χαρακτηριστικά του 20ού αιώνα, του "κουτσού", δίκην μηνός Φεβρουαρίου, αιώνα, που τον εξετάζει με αρχή το 1914 και τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε χτεσινή παρουσίαση του βιβλίου η Ελ. Κοτζιά είπε ότι "πρόκειται για λόγο αφοριστικό. Ο συγγραφέας, για να αναλύσει οποιαδήποτε περίοδο ιστορική, είναι σχεδόν επιβεβλημένο να βρίσκεται σε μια συνομιλία με το παρελθόν". Ο Γ. Μεταξάς σημείωσε ότι "ο συγγραφέας κινείται με μεγάλη άνεση στην ιστορία, την πολιτική, την ψυχολογία, την τέχνη", ενώ ο Γ. Παπαδημητρίου απέδωσε στο βιβλίο "διαλεκτικό και οικουμενικό πνεύμα".

  • "Ιστορία μιας λέξης" ονομάζεται το βιβλίο του Νίκου Βαρδιάμπαση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Λιβάνη".Πρόκειται για ανθολογία κειμένων, όπου οι λέξεις προβάλλονται στις ενότητες: Ανθρωπος, πολιτικά, κοινωνία, θρησκεία - θεότητες, θέατρο, θάλασσα, διάφορα και επίμετρο. Οπως τονίστηκε στη χτεσινή παρουσίαση του βιβλίου, "στο κορμί της γλώσσας αποτυπώνονται νοήματα και αναλύονται λέξεις και φράσεις που κουβαλούν έννοιες από τις μακρινές περιόδους της ιστορίας μας".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ