Πέμπτη 2 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ '96
Κατακόκκινη αγωνιστική έκρηξη

Με ιδιαίτερα μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα. Η ΑΘήνα "κοκκίνισε" με μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων. Χιλιάδες εργάτες καταδίκασαν την πολιτική της λιτότητας και της ανεργίας, της υποταγής και της συναίνεσης

Ολη η χώρα έζησε χτες στον παλμό της κατακόκκινης αγωνιστικής έκρηξης των εργαζομένων.Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στο Βόλο και σε δεκάδες άλλες πόλεις οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις ήταν ιδιαίτερα μαζικές και μαχητικές, ένα "μπόι" πιο πάνω από τις περσινές, εκπέμποντας σαφέστατο ταξικό μήνυμα αντίστασης και πάλης, κόντρα στην τακτική της παραίτησης και της συναίνεσης.

Από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, ήταν η κορυφαία συγκέντρωση των εργαζομένων της Αθήνας στο Πεδίον του Αρεως, που σφραγίστηκε από το σύνθημα: "Κόκκινη Πρωτομαγιά - Πρωτοπόρα εργατιά.Στο περιεχόμενό της, ήταν η ταξική απάντηση χιλιάδων εργαζομένων, συνταξιούχων και νέων της Αθήνας στην ολομέτωπη αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, στους αδιέξοδους "μονόδρομους" του Μάαστριχτ, των προγραμμάτων "σύγκλισης", της "Λευκής Βίβλου".

Το κέντρο της Αθήνας "κοκκίνισε" και δονήθηκε από το πρωί έως το μεσημέρι από τα συνθήματα: "ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών", "Αυτή η πολιτική, η αντεργατική, του Μάαστριχτ είναι εντολή", "Εργάτες ενωμένοι για πάλη ταξική, κόντρα στο ξεπούλημα και στην υποταγή","Νόμιμοι να γίνουν οι ξένοι εργάτες - αλληλεγγύη στους ξένους μετανάστες"... Χιλιάδες εργάτες, συνταξιούχοι, νέοι έδωσαν από τις 9 το πρωί το μαχητικό τους "παρών" στην προσυγκέντρωση που οργάνωσαν τα σωματεία και η Συντονιστική Επιτροπή των συνταξιούχων στην Ομόνοια, η οποία αποτέλεσε στη συνέχεια τον κύριο όγκο της πανεργατικής συγκέντρωσης στο Πεδίον του Αρεως.

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πρωτόπαππα,ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και έπειτα χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΙΚΑ - ΟΚΑ, Δ. Μαυροδόγλου,μίλησε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Κ. Κόλλιας και ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑ, Κ. Γκουτζαμάνης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.Παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπεία της ΚΝΕ,με επικεφαλής τον γραμματέα της Ν. Σοφιανό,ο υπουργός Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλος, με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης,ο Α. Τσοχατζόπουλος,ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος και πολλοί δήμαρχοι, αντιπροσωπεία του "ΣΥΝ", με επικεφαλής τον Ν. Κωνσταντόπουλο,ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας,ο Κ. Νάσης από το ΑΚΕ, αντιπροσωπείες από τα ΚΚ Τουρκίας και Σουδάν κ.ά.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στη Βουλή. Τα συνθήματα της ενότητας και του αγώνα "δέθηκαν" με συνθήματα που έγραψαν στα πανώ τους δεκάδες συνδικάτα: "35ωρο - 7ωρο, χωρίς μείωση αποδοχών", "Μέτωπο πάλης ενάντια στην ανεργία", "ΟΧΙ στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση της ντροπής", "Μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στα μονοπώλια", "ΟΧΙ στην μπλε και πράσινη λιτότητα", "ΟΧΙ στο ωρομίσθιο και στη μερική απασχόληση"...

Την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ δέχτηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Α. Κακλαμάνης,ο οποίος δήλωσε ότι προσυπογράφει "όλα ή σχεδόν όλα" τα αιτήματα που αναφέρονταν στο ψήφισμα που συνέταξε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ενώ ανέφερε ότι "η χώρα έχει ανάγκη από μια οικονομία που θα σηκώσει το βάρος μιας αποτελεσματικής αμυντικής προσπάθειας" (;) και επέστησε την προσοχή στο "εξωτερικό μέτωπο" που όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει...

Η προσυγκέντρωση

"Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά",ήταν το πρώτο εναρκτήριο σύνθημα που βροντοφώναξαν χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που συγκεντρώθηκαν στις 9.30 στην Ομόνοια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων και συνταξιουχικών οργανώσεων. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι ξεκίνησαν την πορεία τους προς το Πεδίον του Αρεως στις 10.15, ξεδιπλώνοντας το κόκκινο "χαλί" του όγκου τους στην Πατησίων. Μαζί τους ενώθηκαν οι οικοδόμοι που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, όπου μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αθήνας, Κ. Κερασουνλής.Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού στην τριήμερη απεργία που έχουν κηρύξει για τις 7 - 9 Μάη.

Οι συνταξιούχοι έδωσαν ξανά το πιο μαχητικό "παρών" τους στον αγώνα διεκδικώντας κατώτερη σύνταξη ίση με 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη.Στην Ομόνοια και έπειτα στο Πεδίον του Αρεως έσμιξαν με τους εκατοντάδες νέους των συνδικάτων, που δήλωναν ότι "η ανεργία δεν είναι το μέλλον μας", όπως έγραφε το πανώ της επιτροπής νέων του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.Των νέων που ζητούσαν "δωρεάν δημόσια παιδεία", όπως έγραφε το πανώ των φοιτητών του Παντείου,που αντιδρούσαν "στις επιταγές του ΟΟΣΑ και του Μάαστριχτ", όπως οι φοιτητές των ΣΕΛΕΤΕ.Εσμιξαν και με τους εργάτες Ξύλου που συνεχίζουν τον αγώνα "ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το κεφάλαιο, τους υπηρέτες του και τη συναίνεση". Με τους μεταλλεργάτες που μπήκαν πρώτοι στην πορεία απαιτώντας "35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, αυξήσεις 22%, μέτρα για την ανεργία", τους φαρμακοεργάτες,τις καθαρίστριες των σχολείων μέσης εκπαίδευσης που δεν έλειψαν και από αυτό τον αγώνα, τους μάγειρες από τα Συνδικάτα Επισιτισμού, τους εμποροϋπαλλήλους που αντιστέκονται στο ωρομίσθιο, στη μερική απασχόληση και το απελευθερωμένο ωράριο, τους εργαζόμενους στους κλάδους ένδυσης που αποδοκίμαζαν τη "Λευκή Βίβλο" και τον εργασιακό μεσαίωνα. Εσμιξαν και με τους Φιλιππινέζους εργάτες του ΚΑΣΑΠΙ,που ζητούσαν "νομιμοποίηση όλων των μεταναστών" και "γενική αμνηστία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ