Κυριακή 5 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κι άλλοι 300.000 άνεργοι έως το 1999!

Στο 18% υπολογίζεται ότι θα φτάσει η ανεργία στα αμέσως επόμενα χρόνια! Μέχρι στιγμής οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν "κατόρθωσαν" να τριπλασιάσουν την ανεργία και μάλιστα σε συνθήκες επέκτασης όλων των μορφών μερικής απασχόλησης!

"Για να επιτύχει η Ελλάδα το 1999 τους όρους της Συνθήκης θα πρέπει, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, να προστεθούν στον υπάρχοντα αριθμό ανέργων άλλα 300.000 άτομα... "!!!

Τα πιο πάνω αναφέρονται σε μελέτη - έκθεση του ημικρατικού βρετανικού οργανισμού "National Institute of Economics and Sosial Research" με αντικείμενο τις επιπτώσεις του Μάαστριχτ στις οικονομίες των κρατών - μελών της ΕΕ. Η μελέτη έγινε το 1995 για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου και πολύ... απλά προδιαγράφει ποσοστό επίσημης ανεργίας στη χώρα μας που θα αγγίξει τα αμέσως επόμενα χρόνια το 18%!

Πρόκειται για μια εντελώς εφιαλτική προοπτική, η οποία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται με την πολιτική, που ακολουθεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο πρόβλημα, αλλά και χρησιμοποιείται με τον πλέον ανέντιμο τρόπο για την επιτάχυνση της επιβολής νέων αντεργατικών μέτρων στα πλαίσιατων επιταγών της "Λευκής Βίβλου".

Ηδη, επισήμως πια, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας έσπασε το φράγμα του 10%, που σημαίνει ότι οι άνεργοι υπολογίζονται κοντά στο μισό εκατομμύριο!Και αυτό, όταν άλλοι τόσοι περίπου εργαζόμενοι εργάζονται σε καθεστώς πρόσκαιρης ή μερικής απασχόλησης!Ολόκληρες περιοχές της χώρας μετατράπηκαν και μετατρέπονται σε παραγωγικές ερήμους, "Λαυριοποιούνται". Οι άνεργες γυναίκες αποτελούν το58,7% των ανέργων και οι άνεργοι νέοι (κάτω των 25 ετών) το 45%!Οι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καταγράφονται άνεργοι σε ποσοστό του αγγίζει το 65%!

Τα στοιχεία αυτά καταγράφουν την έως τώρα εκρηκτική άνοδο της ανεργίας τα τελευταία 15 χρόνια. Από το 4% το 1981, περάσαμε στον υπερδιπλασιασμό της(8,67%) στο 1991 (χρονιά επικύρωσης της Συνθήκης του Μάαστριχτ), για να φτάσουμε αισίως... στις αρχές του 1996 στο 10,02% επισήμως (στην πραγματικότητα το ποσοστό ανεργίας είναι μεγαλύτερο). Καταγράφουν, επίσης, την πλήρη χρεοκοπία των "συνταγών" που ακολούθησαν στα χρόνια αυτά οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και προοιωνίζονται την ακόμα χειρότερη τύχη των πολιτικών που εξαγγέλλονται και που κινούνται στην ίδια και χειρότερη λογική. Στη λογική της λεγόμενης "επιδότησης της εργασίας", δηλαδή των εργοδοτών, στο όνομα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας - θέσεις που ουδέποτε τις είδαμε. Στη λογική τής ακόμα μεγαλύτερης μείωσης του κόστους εργασίας, τόσο μέσα από τη μεταφορά κονδυλίων για την ανεργία στις τσέπες των εργοδοτών, όσο και με το εντεινόμενο χτύπημα των εργατικών κατακτήσεων και των εργασιακών σχέσεων.

Ο απολογισμός αυτής της πολιτικής μέχρι σήμερα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον: Τριπλασιασμό ουσιαστικά της ανεργίας. Θεαματική αύξηση του φαινομένου της μακράς ανεργίας (άνεργοι πάνω από ένα χρόνο), που - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - βρίσκεται στο 50,5% του συνόλου των ανέργων (μέσος όρος ΕΕ 47%). Αύξηση των υπερκερδών των εργοδοτών. Καθήλωση του επιδόματος των ανέργων στα χαμηλότερα επίπεδα της ΕΕ. Μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Επέκταση της μερικής απασχόλησης. Απορύθμιση σε μεγάλο βαθμό των εργασιακών σχέσεων...

Πρωτοφανής είναι η έξαρση της ανεργίας και σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και οι συνταγές πλέον για το "πρόβλημα" υπαγορεύονται, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, από τα ίδια διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας υπολογίζει σε ένα δισεκατομμύριο τους άνεργους, αν και υπάρχουν περιοχές που κάθε υπολογισμός έχει γίνει αδύνατος. Στα όρια της ΕΕ οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια και η μάστιγα ολοένα επεκτείνεται, μαζί με την υλοποίηση των μαύρων εντολών της "Λευκής Βίβλου", οι οποίες υποτίθεται έδωσαν τη μεγάλη "απάντηση" στη μάστιγα της εποχής. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '90 χάθηκε το 60% των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ