Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. ΕΒΕΡΤ - ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

Συμφωνώντας, επί της ουσίας, με την κυβερνητική εξωτερική πολιτική, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Εβερτ,στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε ότι τώρα δικαιώνεται η πολιτική της ΝΔ, ενώ, στη συνέχεια, για λόγους αντιπολίτευσης και μόνο, άσκησε οξεία κριτική στους χειρισμούς του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη.

Αρχικά, υποστήριξε την αναγκαιότητα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Μετά όμως, είπε ότι οι γνωστές δηλώσεις Κλίντον είναι απλώς επανάληψη των γενικών αρχών του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν μπορούσε να πει τίποτα διαφορετικό, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι οι δηλώσεις αυτές δεν αποτελούν εγγύηση της ακεραιότητας της χώρας.

Ακολούθως, υπογράμμισε ότι ο Κ. Σημίτης δέχτηκε την αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας όλης της Δωδεκανήσου και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν ενημέρωσε για το σύνολο των συνομιλιών του στις ΗΠΑ. "Δημιουργείται η εντύπωση ότι όλοι μας μάθαμε την κορυφή του παγόβουνου. Γκρίζες κυβερνητικές θέσεις, για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο", είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις συνομιλίες του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του στο Βουκουρέστι, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για ενδοτικότητα και παρουσίασε μνημόνιο της Τουρκίας, που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με το οποίο φαίνεται η τουρκική πλευρά να δηλώνει: Πρώτον, την ύπαρξη νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, που αμφισβητείται η ιδιοκτησία τους. Δεύτερον, ζητείται η αποκατάσταση της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Τρίτον, να μην επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 μίλια.

Σχολιάζοντας, τέλος, συνολικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού παρατήρησε ότι "η σημερινή συγκυρία και στις δύο χώρες δεν προσφέρεται για σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση των προβλημάτων", είπε ότι κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα "προϋποθέσεις πολυδιάσπασης των κομμάτων, για να επιβάλουν λύσεις μέσα από την αδυναμία του πολιτικού συστήματος".

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο λεγόμενο Σκοπιανό, ο Μ. Εβερτ υποστήριξε ότι κάθε δήλωση για το όνομα είναι επιζήμια.

Οξεία κριτική στην αμερικανική πολιτική έκανε και ο αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς,που έφτασε μάλιστα στο σημείο να καλέσει τον ελληνικό λαό σε αντίσταση. Αυτοαναιρέθηκε, όμως, και αποκαλύφθηκε, όταν τόνισε ότι το κόμμα του "δε διακατέχεται από όψιμο ή σκόπιμο αντιαμερικανισμό", υπογραμμίζοντας: "Αυτό θα ήταν ανοησία, ιδιαίτερα σήμερα που η θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή είναι φανερή και αδιαμφισβήτητη". Κατά τα άλλα, είπε ότι η συνάντηση Κλίντον - Σημίτη έγινε από την πίεση προσχεδιασμένων γεγονότων, σημειώνοντας ότι υπάρχει αμερικανικό σχέδιο ρύθμισης, πακέτο, όλων των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας. Επίσης τάχθηκε κατά της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο για τα Ιμια, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση, αν τούτο γίνει, η όποια απόφαση να μην έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για άλλη βραχονησίδα του Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ