Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σημαιοφόροι λιτότητας

Ζούμε, πλέον, στην εποχή του φτηνού λαϊκισμού, με σημαιοφόρους εκείνους ακριβώς που θέλουν να "ποζάρουν" σαν ορκισμένοι εχθροί του. Διανύουμε την περίοδο, κατά την οποία οι θύτες και οι βαστάζοι τους ομολογούν το "έγκλημά τους", όχι για να αναθεωρήσουν τη μέχρι τώρα τακτική τους, αλλά για να υποστηρίξουν, αφ' ενός ότι πρέπει να συνεχιστεί το ίδιο "έγκλημα", αφ' ετέρου για να παραπλανήσουν πως αυτή τη φορά δε θα υπάρξουν θύματα... Βιώνουμε το μεγαλείο της υποκρισίας και της κυνικότητας εκείνων, οι οποίοι, αφού διαστρέβλωσαν και απέκρυψαν την αλήθεια, σήμερα ασκούν την ιδεολογική τους τρομοκρατία από άλλο μετερίζι: Χρησιμοποιούν την αλήθεια ως μέθοδο, για να γίνουν πειστικότερα τα νέα τους ψεύδη και κυρίως η νέα τους αντιλαϊκή επίθεση!

Πρόκειται για το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης και τις μαριονέτες του μεγάλου κεφαλαίου, που δεκαετίες τώρα, βαφτίζουν το ξεζούμισμα, άλλοτε "σταθεροποίηση", άλλοτε "νοικοκύρεμα", άλλοτε "περιορισμό της σπατάλης". Τώρα αποδέχονται κι αυτοί ότι μια δεκαετία το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, έχουν μετατραπεί σε πειραματόζωα μιας σκληρής, μονόπλευρης, αδιέξοδης λιτότητας. Τώρα αναγνωρίζουν ότι ούτε ανάπτυξη προέκυψε, ούτε επενδύσεις έγιναν, ούτε παραγωγική αναδιάρθρωση επιτεύχτηκε. Ομολογούν πως το αποτέλεσμα της εισοδηματικής λεηλασίας των μισθωτών και των συνταξιούχων ήταν νέα υπερκέρδη για την ολιγαρχία, οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση για τους εργαζόμενους, αύξηση των δεικτών ασφυξίας της οικονομίας της χώρας.

Γιατί, άραγε, αυτές οι παραδοχές σήμερα; Γιατί τέτοιου είδους αναγνωρίσεις; Μα επειδή, όπως διατείνονται, αυτή τη φορά η λιτότητα δεν πρέπει να... πάει χαμένη! Και γι' αυτό πρέπει να συνεχιστεί! Σ' αυτά τα πλαίσια επιστρατεύτηκε ακόμα και αυτός ο φτηνός λαϊκισμός της αυθάδειας. Και οι εμπνευστές του ανέθεσαν στο "Βήμα" ν' ανοίξει το δρόμο και σε αυτή την αποστολή. Ετσι η εφημερίδα, "έγκυρα", έθεσε την Κυριακή το ερώτημα: Λιτότητα - "Ως πότε και γιατί; ". Και έσπευσε ν' απαντήσει: Για πάντα και για το καλό σας! Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να "προτείνει" ως και την προσφυγή σε απροειδοποίητες εκλογές, ώστε να μην υπάρξει κλίμα προεκλογικών παροχών και διασαλευτεί το καθεστώς της απαρέγκλιτης λιτότητας...

Λίγες μέρες πριν, οι βιομήχανοι είχαν ζητήσει νέο "πρόγραμμα σύγκλισης". Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε τους αναγνώστες της γαλλικής εφημερίδας "Μοντ" ότι "αν προκύψει ανάγκη θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα" στην οικονομία. Οι επικεφαλής των οικονομικών υπουργείων και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τάσσονταν δημοσίως υπέρ της συνέχισης του "βιασμού" της λιτότητας, χωρίς ημερομηνία λήξης. Οσο για τον Πάγκαλο, πριν ακόμα ορκιστεί η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών", είχε απειλήσει ότι "δεν έχει έρθει ακόμα πραγματική λιτότητα στην Ελλάδα"... Το τι, λοιπόν, σχεδιάζουν είναι κάτι παραπάνω από ευκρινές. Η νέα λαίλαπα, στο όνομα της "σωτηρίας της πατρίδας", η ακόμα πιο βάρβαρη αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, βρίσκεται προ των θυρών. Στόχος τους και αυτή τη φορά είναι, να συνεχίσουν, να κλιμακώσουν το αντιλαϊκό και καταστροφικό τους έργο, αυτό που εδώ και δέκα χρόνια αδιάλειπτα επιβάλλουν σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων. Εκείνων, δηλαδή, που είναι οι μόνοι που μπορούν να θέσουν φραγμό στα παραπέρα σχέδιά τους, αρχίζοντας από τώρα το χτίσιμο ενός ρωμαλέου, μαζικού και δυναμικού αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης λύσεων προς όφελος του λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ξεράδια»! (2011-12-22 00:00:00.0)
Πολεμάμε την επικίνδυνη προπαγάνδα (2010-04-18 00:00:00.0)
Μύγες... (2005-02-10 00:00:00.0)
Το "μήνυμα" έβγαλε αδιέξοδα (1998-10-25 00:00:00.0)
Ταυτίσεις... (1996-09-09 00:00:00.0)
Ο "καλός", ο "κακός" και η συναίνεση (1996-02-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ