Κυριακή 25 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το "μήνυμα" έβγαλε αδιέξοδα

Το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και το αναπόφευκτο "μήνυμά του" έφερε το ΠΑΣΟΚ και πρωτίστως την ηγετική ομάδα της κυβέρνησης ενώπιον των αδιεξόδων, στα οποία την οδηγούν, τόσο οι μέχρι τώρα δεδομένες, όσο και οι επερχόμενες αντιλαϊκές επιλογές της, ως συνέπεια των "ανεξόφλητων γραμματίων" της απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο. "Γραμμάτια", που δεν της επιτρέπουν ούτε κατά διάνοια να σκεφτεί την ελάχιστη παρέκκλιση από μια πορεία, που γεννά τεράστια λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία καταγράφηκε ευδιάκριτα στην κάλπη τις δυο προηγούμενες Κυριακές.

"Ούτε βήμα πίσω"

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεώρησε σκόπιμο να διαβεβαιώσει την ολιγαρχία ότι "δε θα κάνει βήμα πίσω" στο στόχο της ΟΝΕ, δηλώνει περίτρανα και τα ανύπαρκτα περιθώρια ουσιαστικής αντιστροφής του κλίματος για την κυβέρνηση. Ολα τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κ. Σημίτης να προβεί σε "ταχυδακτυλουργικούς" χειρισμούς, που αφορούν, τόσο εντός, όσο και εκτός του ΠΑΣΟΚ, έχουν ως κοινό παρονομαστή αυτό ακριβώς: Οτι κάθε του κίνηση βρίσκεται υπό την απόλυτη εποπτεία της πλουτοκρατίας, που δεν εννοεί ότι μπορεί κάποιος να θέσει σε αμφισβήτηση την ευρωενωσιακή "Μεγάλη Ιδέα", ακόμα και με το κόστος να "θυσιαστεί" εκείνος που θα τη φέρει σε πέρας...

Βέβαια, ούτε ο Κ. Σημίτης ούτε ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, που συντηρεί το "μέλλον" του και συντηρείται από την κατοχή της εξουσίας, θα παραδώσουν εύκολα τα ηνία της εξουσίας σε άλλους διαχειριστές της ίδιας υπόθεσης (όσο κι αν στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν δεόντως τη στάση της ΝΔ, η οποία τείνει χείρα ...ΟΝΕδίτικης βοηθείας προς την κυβέρνηση).

Ανασχηματισμός
και "καρέκλες"

Ομως, όπως ειπώθηκε, τα περιθώρια του πρωθυπουργού είναι περιορισμένα. Αφ' ενός, τα "τρικ" του ανασχηματισμού είναι πολυφορεμένα στο παρελθόν και δύσκολα θα τον βγάλουν από τη δυσχερή θέση στην οποία έχει βρεθεί. Αφ' ετέρου, καθόλου βέβαιο δεν είναι πως στον επόμενο ανασχηματισμό, όποτε αυτός γίνει (η χιονοστιβάδα σεναρίων μιλά άλλοτε για ανασχηματισμό εντός της βδομάδας, άλλοτε για μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού και άλλοτε τον μεταθέτει για μετά το συνέδριο), εκείνοι που θα μπουν στη "νέα" κυβέρνηση, και άρα θα "ευχαριστηθούν", θα είναι περισσότεροι από εκείνους που θα βγουν ή θα μετακινηθούν δυσμενώς, και, άρα, θα είναι οι "δυσαρεστημένοι" της υπόθεσης. Λέγεται, δε, ότι οι "αρχηγοί" των διαφόρων εσωκομματικών ομάδων δύσκολα θα συμφωνήσουν να μπουν κάποιοι "δικοί" τους σε μια ανασχηματισμένη κυβέρνηση, αφού, όπως υποστηρίζουν, "δεν επιθυμούν να έχουν καμία συνευθύνη στην επόμενη ήττα του Κ. Σημίτη"... Αν εδώ προστεθούν τα λόγια του Κ. Σκανδαλίδη πως στο ΠΑΣΟΚ διεξάγεται "ο πόλεμος της καρέκλας", τότε προκύπτουν τα δέοντα συμπεράσματα.

Στις ευρωεκλογές
το "παιχνίδι"

Ποια, όμως, θα είναι η επόμενη "ήττα"; Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ακόμα κι αν το επερχόμενο συνέδριο γίνει, έπειτα από "κεντρικές προσυνεννοήσεις" που θα περιορίσουν τις τριβές, το "μεγάλο παιχνίδι" θα είναι οι ευρωεκλογές του καλοκαιριού. Πολύ περισσότερο, που οι σχεδιασμοί για ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και βουλευτικών, κάθε φορά που διαψεύδονται, επανακάμπτουν με μεγαλύτερη σφοδρότητα στο προσκήνιο της πολιτικής φιλολογίας των ημερών.Ολα αυτά συμπληρώνουν τα έντονα επαναλαμβανόμενα στο ΠΑΣΟΚ περί καθεστώτος "ομηρίας", που φέρονται να θέλουν να θέσουν τον Κ. Σημίτη τα μέλη της λεγόμενης "ιστορικής ηγεσίας" του κόμματος. Πρόκειται για ...εικασίες, που οδηγούν τους "σκληρούς" του "εκσυγχρονισμού" να ζητούν από τον Κ. Σημίτη να "κόψει κεφάλια" και να προωθήσει "χωρίς καμία πλέον έκπτωση τον εκσυγχρονισμό"... Τώρα είναι η στιγμή να φτιάξουμε το "δικό μας" ΠΑΣΟΚ, λένε. Ιδωμεν...

"Αστεία πράγματα"

Σε κάθε περίπτωση, η "ταραχή" του ΠΑΣΟΚ για το από ποια θέση θα διαχειρίζεται τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας στο μέλλον, αποτυπώνεται σε όλα εκείνα που ακόμα και επιφανή στελέχη του, όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος, αποκαλούν "αστεία πράγματα". Και το πιο "αστείο" από όλα είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές, θυμήθηκαν ξανά τα περί "αλλαγής προς το αναλογικότερον του εκλογικού συστήματος" και τα περί "αριστερών κυβερνήσεων συνεργασίας"... Πρόκειται για το ένδυμα, με το οποίο λανσάρεται τα τελευταία 24ωρα η "κεντροαριστερά". Ενδυμα, που, εκτός από τους εντός του ΠΑΣΟΚ, το δοκιμάζουν και όσοι είναι πρόθυμοι να λειτουργήσουν και επισήμως ως "αριστερά" δεκανίκια της κυβέρνησης, (και) στο μέλλον. Την ίδια, δε, ώρα, το "αριστερό" ΠΑΣΟΚ, διά στόματος του γραμματέα του, δηλώνει υπέρμαχο ενός "ανοιχτού διαλόγου" για συνεργασία με τους κ.κ. Κοντογιαννόπουλο και Σουφλιά, στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές. Με τέτοια ..."αριστεροσύνη" επιδιώκουν να εξαπατήσουν την ελληνική κοινωνία.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ