Τετάρτη 22 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Χρειάζεται γενναία ενίσχυση

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ρόλος της στον αθλητισμό. Τα συμπεράσματα από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των Αθλητικών Οργανισμών των δήμων που έγινε στο Βόλο

ΒΟΛΟΣ(του απεσταλμένου μας).-

Ο μαζικός αθλητισμός και το δικαίωμα του πολίτη να αθλείται πέρασε από... σαράντα κύματα στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη των Αθλητικών Οργανισμών της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Βόλο υπό την αιγίδα του ομώνυμου δήμου αλλά και της ΓΓΑ. Ο υφυπουργός Ανδρέας Φούρας που παρέστη στη δεύτερη μέρα των εργασιών υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια στους δήμους, όμως δε διασφαλίζει ότι το δικαίωμα στην άθληση θα υλοποιείται χωρίς οικονομικό κόστος (σ.σ. το σύνθημα τέρμα το τζάμπα, μάλλον είναι φτηνό σύνθημα) ενώ και η μεταφορά της διοίκησης των γυμναστηρίων στους δήμους θα οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό πολλούς από αυτούς.

Π. Βακαλόπουλος: "Η άθληση είναι δικαίωμα"

Εισηγητές στις δύο μέρες των εργασιών ήταν: Σάββατο: Ντάνος Γαϊτανίδης, Βαγγέλης Παπαποστόλου, Δημήτρης Μπάκας, Αννα Βερούλη, Μιχάλης Ερωτόκριτος, Βασίλης Σεβαστής, Νικήτας Νικηταράς. Το πάνελ των εισηγητών κατά τον δήμαρχο Ταύρου Παναγιώτη Βακαλόπουλου δεν ήταν απόλυτα αντιπροσωπευτικό, αφού ανήκε στον ίδιο πολιτικό χώρο, το ΠΑΣΟΚ. Ας δούμε μερικά αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Βακαλόπουλου: "Στο υφυπουργείο Αθλητισμού πιστεύουν ότι όλα είναι ρόδινα στους δήμους. Τα προγράμματα που μας υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ορισμένα αρχικά δικαιώματα του ανθρώπου δεν πληρώνονται και ένα από αυτά είναι η άθληση. Εμείς ως δήμος έχουμε δύο ομάδες με ερασιτέχνες αθλητές που δεν τους δεσμεύουμε με συμβόλαια. Δουλεύουμε σε ερασιτεχνική βάση και δεν παίρνουμε καμία επιχορήγηση. Για τα προγράμματα του μαζικού αθλητισμού θα δαπανηθούν 1 δισ. 250 εκατομμύρια δραχμές, ενώ ο Γουίλκινς κόστισε στον Παναθηναϊκό 1 δισ. 750 εκατομμύρια δραχμές. Θέλω να επισημάνω ακόμη ότι δεν είναι σωστό όλες οι εισηγήσεις να προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Υπάρχουν και αντίθετες απόψεις".

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του προέδρου του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Χαϊδαρίου, Δημήτρη Καστόρα: "Ακόμη δεν ξέρουμε τι έχουμε να λαμβάνουμε από τη ΓΓΑ. Γιατί όμως να χαρίζονται τα χρέη σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και άλλες ομάδες. Η δουλιά μας είναι να κάνουμε προγράμματα μαζικής άθλησης. Ολα τα ζόρια τα τραβάμε εμείς η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλω ακόμη να τονίσω ότι ο δήμαρχος δε θα πρέπει να έχει καμία ανάμειξη με τον πρωταθλητισμό". Α. Φούρας: "Μεσσίας η Αυτοδιοίκηση"

Στη δεύτερη μέρα των εργασιών εισηγητές ήταν οι Θόδωρος Αυγερινός, Παντελής Κωνσταντινάκος, Ισμήνη Μπούσιου και Βασίλης Κάκος. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υφυπουργός Ανδρέας Φούρας, που χαρακτήρισε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν τον μεσσία του αθλητισμού, αφού όπως υποστήριξε, σε μερικά χρόνια θα απαγορεύεται η επιχορήγηση σε σωματεία και ομοσπονδίες κατά τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόνισε ακόμη: "Τα μαζικά προγράμματα άθλησης που ξεκίνησαν τις αρχές τις δεκαετίας του '80 αμφισβητήθηκαν έντονα, όμως τώρα είναι το μέλλον του αθλητισμού. Πρέπει τα σχολικά συγκροτήματα να έχουν και αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν τη διαχείριση των γυμναστηρίων και αν υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα θα κοιτάξουμε τι θα κάνουμε".

Οσον αφορά τη μεταβίβαση των γυμναστηρίων και σταδίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Ανδρ. Φούρας δεν ξεκαθάρισε το θέμα της μεταφοράς στους δήμους των αναγκαίων κονδυλίων για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ν. Λιάπης: "Να αξιοποιηθούν οι γυμναστές"

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η άποψη του αντιδημάρχου Ελληνικού Νίκου Λιάπη. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε: "Να αξιοποιηθούν στο μαζικό αθλητισμό οι χιλιάδες αδιόριστοι γυμναστές. Το πρόγραμμα μαζικής άθλησης θα πρέπει να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία. Διαφωνώ με την άποψη ότι οι δημότες θα πρέπει να πληρώνουν για να αθληθούν. Δεν μπορεί μια ζωή ο απλός λαός να βάζει το χέρι στην τσέπη".

Συμπερασματικά η συνδιάσκεψη δεν είχε επιτυχία όσον αφορά τη συμμετοχή, αφού απουσίασαν μεγάλοι δήμοι. Ελαμψαν διά της... απουσίας δήμοι όπως των Αθήνας, Περιστερίου, Ηρακλείου και πολλών άλλων πόλεων, ενώ οι περισσότεροι δήμοι εκπροσωπήθηκαν από αντιδημάρχους ή άλλους φορείς. Από την άλλη πλευρά, πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις ομιλίες τους περιορίστηκαν στην απαρίθμηση των αιτημάτων τους για αθλητικές εγκαταστάσεις προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Ανδρ. Φούρα.

  • Στον απόηχο της διάσκεψης άσχημη εντύπωση προκάλεσε η φραστική επίθεση του οικοδεσπότη δημάρχου Βόλου, Δημήτρη Πιτσιώρη, στον ομόλογό του Ταύρου, Παναγιώτη Βακαλόπουλου, επειδή είχε διαφορετική άποψη! Λίγος σεβασμός σε ένα άνθρωπο που έχει υπηρετήσει για 20 και πλέον χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση δε βλάπτει...

Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ