Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σταμπολίδης Κώστας

Μέλος της ΚΕ

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Η περίοδος μεταξύ 14ου Συνεδρίου και 15ου Συνεδρίου ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για το Κόμμα μας. Ηταν υποχρεωμένο να δράσει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Το Κόμμα ήταν υποχρεωμένο να δράσει κόντρα στην πολιτική της συναίνεσης και της υποταγής που ακολούθησαν τα άλλα κόμματα. Κόντρα στην κοινή γνώμη, την οποία διαμορφώνουν τα αστικά ΜΜΕ, τα υπόλοιπα κόμματα, η εκκλησία και διάφοροι άλλοι μηχανισμοί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τις θέσεις μας τις θέσεις όλων των άλλων, για τα αίτια πολέμου στα Βαλκάνια, για τις σχέσεις της χώρας μας με το κράτος της ΠΓΔΜ, μέσα στο κλίμα του εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού που προωθούσαν. Θυμόμαστε όλοι μας, ότι ήρθαν στιγμές που η πίεση την οποία δεχτήκαμε ν' αλλάξουμε πολιτική ήταν ιδιαίτερα έντονη. Ομως δεν ενδώσαμε, και καλά κάναμε. Η ζωή απέδειξε για άλλη μια φορά πως όταν έχουμε σωστές θέσεις και εμμένουμε σ' αυτές - ανεξάρτητα αν έχουμε κόστος τη στιγμή που δεχόμαστε την επίθεση - το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι ανεβαίνει το κύρος, ο λαός αναγνωρίζει τη συνέπεια, το ήθος, ότι δε συμπεριφερόμαστε καιροσκοπικά, αλλά πάντα με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα.

Με βάση αυτή μας τη στάση, όλοι μας έχουμε προσωπική εμπειρία για το πώς μας αντιμετώπιζε ο λαός πριν μερικά χρόνια: Με εχθρότητα, επιθετικότητα, ακόμα και ειρωνικά. Ενώ σήμερα στο πρόσωπο του κόμματός μας πολλοί εργαζόμενοι βλέπουν το Κόμμα που μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, το Κόμμα που επιβεβαιώνονται οι θέσεις του, το Κόμμα που αντιστέκεται. Ολοι, πιστεύω, διαπιστώνουμε ότι καθημερινά επανακτούμε το χαμένο κύρος και ως ένα βαθμό την επιρροή μας. Βέβαια, το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι μόνο αυτό. Το θέμα είναι να πειστούν όλοι. Και περισσότερα λαϊκά στρώματα και κύρια εργάτες, να παλέψουν για τα προβλήματά τους, αλλά και για βαθύτερες αλλαγές, να πειστούν για τον αναντικατάστατο ρόλο του ΚΚΕ και τη σημασία ενίσχυσής του. Πρέπει λοιπόν να επικεντρώσουμε τη δουλιά μας στους εξής άξονες:

- Ενταση της ιδεολογικοπολιτικής δουλιάς στο Κόμμα, ενημέρωση, εξοπλισμός των ΚΜ.

- Ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση στον λαό με όλες τις δοκιμασμένες μορφές. - Προσανατολισμός στα λαϊκά προβλήματα και δουλιά στις μαζικές οργανώσεις, κύρια στα σωματεία.

- Η τήρηση των αρχών λειτουργίας του Κόμματος, των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του Κόμματος.

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Στις οργανώσεις της Δ. Μακεδονίας, τα μέλη του Κόμματος υπερψήφισαν τα τρία ντοκουμέντα της ΚΕ. Θα αναφερθώ σε ορισμένα ζητήματα σχετικά με το ΔΑΑ Μέτωπο. Ορισμένοι σύντροφοι στο όνομα, μην απομονωθούμε από τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, εκφράζουν την άποψη στο μαζικό κίνημα και ιδιαίτερα στις αρχαιρεσίες σωματείων κλπ., να συνεργαζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ, ενώ στα λόγια δε διαφωνούν με την εκτίμηση που κάνουμε στα ντοκουμέντα μας, ότι η πολιτική συνεργασία με αυτά τα κόμματα δεν είναι δυνατή, καθώς τα προγράμματα και η πολιτική τους κινούνται μέσα στη λογική της διαχείρισης του συστήματος. Κάνουν το λάθος αυτοί οι σύντροφοι και δεν κατανοούν ότι τις λαϊκές δυνάμεις που ακολουθούν τα άλλα κόμματα, δεν τα βοηθάει μια τέτοια τακτική να απεγκλωβιστούν. Στην ουσία συμβάλλει με το χειρότερο τρόπο στον εγκλωβισμό αυτών των κοινωνικών δυνάμεων στα πλοκάμια του δικομματισμού. Επίσης η διαδικασία συνεργασίας ξεκινάει και πραγματοποιείται στο έδαφος του αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα και μπορεί να καταλήξει και σε εκλογικές συνεργασίες.

Γίνεται λόγος για το περιεχόμενο δράσης του ΔΑΑ Μετώπου, με ποια προβλήματα θα ασχοληθεί και θα αποτελέσουν πόλο συσπείρωσης. Θα είναι τα μικρά ή τα μεγάλα προβλήματα. Νομίζω πως δε βρίσκεται η ουσία του ζητήματος στο μέγεθος του προβλήματος. Το θέμα είναι κατά πόσο στο κάθε πρόβλημα, προβάλλεις τα αίτια που το προκαλούν και το πώς θα λυθούν οριστικά τα προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ