Κυριακή 26 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τορπίλη στην περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων

Θεωρώντας ανίκανες τις διοικήσεις και το προσωπικό των ασφαλιστικών ταμείων να διαχειριστούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, για την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εντάσσεται στις γενικότερες προθέσεις της κυβέρνησης για αξιοποίηση της περιουσίας των δημόσιων φορέων, με απώτερο στόχο τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, μέσω και της συρρίκνωσης των επιχορηγήσεων που παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ΝΠΔΔ.

Βασική κατεύθυνση του νομοσχεδίου - το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός των προσεχών βδομάδων - είναι η δημιουργία, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενός κοινού κεφαλαίου, που θα αποτελεί το σύνολο της κινητής περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και των ΝΠΔΔ και το οποίο θα επενδύεται σε τίτλους του δημοσίου (και στη δευτερογενή αγορά). Πρόκειται για το Κοινό Κεφάλαιο Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων (ΚΚΝΠΔΔ & ΑΦ), που αποτελείται από τα διαθέσιμα, πλην της ταμειακής διαχείρισης, κεφάλαια των ΝΠΔΔ και των ασφαλιστικών φορέων τα μη επενδυόμενα ή διατιθέμενα με ειδικές διατάξεις νόμων.

Με τη ρύθμιση αυτή, τα διαθέσιμα των ταμείων, που είναι ελεύθερα και τα οποία δε χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών τους αναγκών, θα συγκεντρώνονται σε ένα κοινό κεφάλαιο στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα τα επενδύει σε κρατικούς τίτλους με υψηλότερο και αφορολόγητο επιτόκιο και θα τα διαχειρίζεται χωρίς να χρεώνει στα ταμεία τις υψηλές προμήθειες που τους παίρνουν τα ιδιωτικά αμοιβαία κεφάλαια. Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο δίνει επίσης τη δυνατότητα στα ασφαλιστικά ταμεία και τα ΝΠΔΔ να προλαμβάνουν συμβούλους διαχείρισης για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

Μιλάμε βέβαια για μία τεράστια περιουσία, αφού μόνο τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν κινητή (καταθέσεις, μετοχές και άλλα χρεόγραφα) και ακίνητη (κτίρια κλπ.) περιουσία που υπερβαίνει το 1,8 τρισεκατομμύρια δραχμές.Ειδικότερα, μόνο η κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται, περίπου σε 1,67 τρισ. δρχ.

Στο συγκεκριμένο σημείο τίθεται εύλογα το ερώτημα γιατί δε διαχειρίζονται οι ίδιοι οι παραπάνω φορείς τη δική τους περιουσία και παραδίδουν το συγκεκριμένο ρόλο σε τρίτους. Η απάντηση που δίνεται στο ερώτημα αυτό, από σχετικούς με την κατάρτιση του νομοσχεδίου παράγοντες, είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν την κατάλληλη κατάρτιση να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περιουσία τους. Στην περίπτωση βέβαια που δεχτούμε το συγκεκριμένο επιχείρημα, η ευθύνη της "ανικανότητας" βαρύνει τόσο τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, που αν μη τι άλλο πρώτο τους μέλημα θα έπρεπε να ήταν η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διαχείριση της ίδιας τους της περιουσίας, όσο και της κυβέρνησης που τις επιλέγει και κατ' επέκταση όλων όσοι φέρνουν τέτοιους είδους κυβερνήσεις στην εξουσία...

Στη διάταξη του νομοσχεδίου, που προβλέπει τη σύσταση του προαναφερόμενου Κοινού Κεφαλαίου, εξετάζεται επίσης η δυνατότητα στους οργανισμούς να επενδύουν κάποιο μέρος των διαθεσίμων τους και σε άλλες τοποθετήσεις - πλην κρατικών τίτλων - μόνο όμως στο βαθμό που προσφέρουν "ασφαλείς" αποδόσεις και επιτρέπουν παράλληλα και οι συνθήκες.

Επιπλέον, με τις διατάξεις του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ΝΠΔΔ υποχρεώνονται να συντάσσουν ισολογισμούς. Η υποχρέωση επεκτείνεται αναδρομικά και για την προηγούμενη διετία, δηλαδή από το 1988 και μετά.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου συστήνεται Επιτροπή Αξιολόγησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ταμείων και των ΝΠΔΔ. Η επιτροπή θα απαρτίζεται από στελέχη των αρμοδίων υπουργείων (Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) και θα εξετάζει την απόδοση της ακίνητης περιουσίας.

Τέλος, το νομοσχέδιο θα προτείνει μέτρα για την καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, τα οποία θα στοχεύουν στην αύξηση των μισθώσεων των ακινήτων, την πώλησή τους κλπ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να προβάλει έντονες αντιδράσεις σε ορισμένες από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, οι οποίες βέβαια δεν έχουν να κάνουν με ουσιαστικά ζητήματα, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι αναμένεται να αναλάβει την αποκλειστική αρμοδιότητα της διαχείρισης της περιουσίας των παραπάνω φορέων η Τράπεζα της Ελλάδος. Η συγκεκριμένη διάταξη φαίνεται, τουλάχιστον όπως εκτιμάται από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ότι θα δημιουργήσει δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών του δημοσίου, σημαντική πηγή της οποίας αποτελούσαν μέχρι σήμερα και τα διαθέσιμα των συγκεκριμένων φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ