Κυριακή 26 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ορισμένες από τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση της περιουσίας των ΝΠΔΔ και των ασφαλιστικών φορέων είναι οι εξής:

  • Τα διαθέσιμα πλην της ταμειακής διαχείρισης, κεφάλαια των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων (ΝΠΔΔ & ΑΦ) τα μη επενδυόμενα ή διατιθέμενα με ειδικές διατάξεις νόμων, μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Τα μεταφερόμενα στην Τράπεζα της Ελλάδος διαθέσιμα, συνιστούν το Κοινό Κεφάλαιο των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων (ΚΚΝΠΔΔ & ΑΦ), που αποτελεί ομάδα περιουσίας, της οποίας τα επιμέρους στοιχεία ανήκουν εξ αδιαιρέτου σε περισσότερα πρόσωπα. Το κεφάλαιο αυτό διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Το ΚΚΝΠΔΔ & ΑΦ δεν αποτελεί νομικό πρόσωπο. Τα ΝΠΔΔ & ΑΦ, που συμμετέχουν στο Κοινό Κεφάλαιο, εκπροσωπούνται δικαστικώς και εξωδίκως από την Τράπεζα της Ελλάδος ως προς τις έννομες σχέσεις από τη διαχείριση του Κοινού Κεφαλαίου και τα δικαιώματά τους επί του ενεργητικού του.
  • Το ενεργητικό του ΚΚΝΠΔΔ & ΑΦ επενδύεται σε κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου. Εάν κατά το χρόνο πραγματοποίησης των επιμέρους επενδύσεων δεν υπάρχουν διαθέσιμοι τίτλοι στην πρωτογενή αγορά, το Ελληνικό Δημόσιο θα διαθέτει στην Τράπεζα της Ελλάδος τίτλους της τελευταίας έκδοσης στην τιμή εγγραφής ή στη μέση τιμή της δημοπρασίας, ανάλογα με τον τρόπο που είχαν διατεθεί οι τίτλοι κατά την ημερομηνία έκδοσης, με συνυπολογισμό των τόκων του διαρρεύσαντος χρονικού διαστήματος. Αν από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την πρωτογενή διάθεση τίτλων, παρέχεται η ευχέρεια στην Τράπεζα της Ελλάδος να απευθύνεται στη δευτερογενή αγορά για την απόκτηση του αναγκαίου εκάστοτε χαρτοφυλακίου, έτσι ώστε τα δημιουργούμενα νέα υπόλοιπα στους λογαριασμούς των ΝΠΔΔ & ΑΦ να επενδύονται άμεσα.
  • Η διαχειριστική χρήση του ΚΚΝΠΔΔ & ΑΦ έχει τη διάρκεια του ημερολογιακού εξαμήνου, στο τέλος του οποίου οι καθαρές πρόσοδοι κατανέμονται στους δικαιούχους ανάλογα με το ύψος και τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο ΚΚΝΠΔΔ & ΑΦ.
  • Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καθορίζεται το ύψος της αμοιβής που θα καταβάλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος από το ΚΚΝΠΔΔ & ΑΦ για τη διαχείριση του Κοινού Κεφαλαίου καθώς και ο τρόπος υπολογισμού και καταβολής της.
  • Τα ΝΠΔΔ & ΑΦ που συμμετέχουν σε αυτό δύνανται να ζητήσουν από την Τράπεζα της Ελλάδος την ανάληψη συγκεκριμένων χρηματικών ποσών και μέχρι της αξίας της καταθέσεώς τους στο Κοινό Κεφάλαιο. Η Τράπεζα της Ελλάδος καταβάλλει το αιτούμενο ποσό στο ΝΠΔΔ & ΑΦ μειούμενης αναλόγως της μερίδας συμμετοχής του αιτούντος στο Κοινό Κεφάλαιο.
  • Κατά την είσπραξη των τόκων το ΚΚΝΠΔΔ & ΑΦ απαλλάσσεται από κάθε φόρο ή άλλο βάρος υπέρ οιουδήποτε και δε διενεργείται παρακράτηση οιουδήποτε φόρου. Η πρόσθετη αξία (υπεραξία) που τυχόν προκύπτει επ' ωφελεία των ΝΠΔΔ & ΑΦ απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά, δικαίωμα ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του δημοσίου, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και γενικώς τρίτων.
  • Τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ & ΑΦ στην Τράπεζα της Ελλάδος και ειδικότερα σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης μπορούν να επενδύονται σε τίτλους του δημοσίου είτε αυτοτελώς είτε προς αναπλήρωση των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τους λογαριασμούς διαθεσίμων κεφαλαίων, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται εκάστοτε επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη των τακτικών δαπανών των ΝΠΔΔ & ΑΦ.
  • Με την επιφύλαξη του άρθρου 1 παρ. 4 του Ν. 2374/1996, οι επενδύσεις σε ακίνητα και σε εισηγμένους στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών τίτλους σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν.2042/1992 πραγματοποιούνται με αποφάσεις των ΔΣ των Δημοσίων Οργανισμών και Ασφαλιστικών Ταμείων, χωρίς να απαιτείται έγκριση εποπτευόντων υπουργών ή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύνταξη και υποβολή ισολογισμών
  • Τα ΝΠΔΔ & ΑΦ υποχρεούνται να συντάσσουν προϋπολογισμούς των εσόδων και δαπανών και να τους υποβάλουν στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι την 31η Οκτώβρη κάθε έτους. Υποχρεούνται επίσης να συντάσσουν τους ισολογισμούς τους και να τους υποβάλλουν στα ανωτέρω υπουργεία, καθώς και να τους κοινοποιούν στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι την 31 Απρίλη κάθε έτους.
  • Μέχρι την 30ή Σεπτέμβρη 1996 τα ΝΠΔΔ & ΑΦ υποχρεούνται να υποβάλουν στα ανωτέρω υπουργεία τους ισολογισμούς των παρελθόντων ετών μετά την 1.1.1988, εφόσον δεν τους έχουν υποβάλει.
  • Τα ΝΠΔΔ & ΑΦ που δεν τηρούν τις παραπάνω υποχρεώσεις δε δικαιούνται κρατικής επιχορήγησης. Επιπλέον, θα παρακρατείται το ήμισυ του αποδιδόμενου κοινωνικού πόρου, ενώ στους φορείς που δε δικαιούνται κοινωνικό πόρο, δύνανται με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επιβληθεί πρόστιμο μη δυνάμενο να υπερβεί το 5% των εσόδων του φορέα.
  • Τα ΝΠΔΔ & ΑΦ δύνανται να συνάπτουν για ακίνητά τους συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις που διέπουν την κατάρτιση αυτών των συμβάσεων.
  • Τα ΝΠΔΔ & ΑΦ δύνανται με απόφαση του ΔΣ αυτών να προσλαμβάνουν συμβούλους διαχείρισης για την αξιοποίηση της περιουσίας τους.
  • Συνιστάται πενταμελής Επιτροπή Ελέγχου και Παρακολούθησης της Αξιοποίησης της Περιουσίας των ΚΚΝΠΔΔ & ΑΦ. Τρία μέλη της Επιτροπής είναι εκπρόσωποι των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίοι ορίζονται από τους αντίστοιχους υπουργούς μαζί με τους αναπληρωτές τους. Η διάρκεια της θητείας είναι τριετής, δυνάμενη να ανανεωθεί άπαξ. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, είναι η παρακολούθηση και ο έλεγχος της διαχείρισης και εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας των ΚΚΝΠΔΔ & ΑΦ και ιδίως των μισθωτηρίων συμβολαίων, του ύψους των μισθωμάτων σε σχέση με τις επικρατούσες τιμές αγοράς, των τυχόν δαπανών συντήρησης και ανακαίνισης και εν γένει της απόδοσης της ακίνητης περιουσίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ