Κυριακή 26 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - 1928
Καινοτομίες και "Κόκα Κόλα"

Με απειλές του Γκαίμπελ μπήκε το 1928. "Εάν η Δημοκρατία είναι τόσο ηλίθια, ώστε να μας παρέχει τη βουλευτική ασυλία, το πρόβλημα είναι δικό της και όχι δικό μας. Σε μας είναι θεμιτό κάθε μέσο, προκειμένου να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση", προκαλούσε το πρωτοπαλίκαρο του Χίτλερ. Στις ΗΠΑ πωλείται στις 3 Ιουλίου έναντι 75 δολαρίων η πρώτη συσκευή τηλεόρασης. Στις 31 Αυγούστου στο θέατρο "Σιφμπάουερνταμ" ανεβαίνει το έργο του Μπέρτολ Μπρεχτ "Οπερα της δεκάρας", σε μουσική Κουρτ Βάιλ.

Στο Αμστερνταμ στις 28 Ιουλίου έγινε η επίσημη τελετή έναρξης των 8ων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ολλανδοί είχαν προσπαθήσει να πάρουν τις Ολυμπιάδες του 1916, 1920 και 1924 κι αυτός ήταν κι ο λόγος που στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1928, δεν είχαν αντίπαλο.

Για πρώτη φορά πήραν μέρος οι γυναίκες στα αθλήματα του στίβου, της κολύμβησης και της γυμναστικής.

Για πρώτη φορά άναψε η φλόγα, στο τσιμεντένιο Ολυμπιακό στάδιο του Αμστερνταμ.

Για πρώτη φορά απελευθερώθηκαν στον αέρα πολλά περιστέρια, το σύμβολο της ειρήνης, μια συνήθεια που έλκει την καταγωγή της από τις αρχαίες Ολυμπιάδες.

Για πρώτη φορά κατασκευάστηκε στο στάδιο ένας μεγάλος πίνακας αναγραφής των αποτελεσμάτων.

Για πρώτη φορά η ελληνική σημαία παρέλασε πρώτη στην τελετή έναρξης, ως αναγνώριση του ρόλου που έπαιξε η χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για πρώτη φορά η "Κόκα Κόλα" γίνεται επίσημος σπόνσορας Ολυμπιακών Αγώνων. Η εμπορευματοποίηση κάνει τα πρώτα βήματά της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για πρώτη φορά τέλος, στους Αγώνες παίρνουν μέρος αθλητές από τη Μάλτα και τον Παναμά.

Προβοκάτσια σε βάρος των Γάλλων

Οι αγώνες άρχισαν με ένα πρωτοφανές επεισόδιο. Οι Γάλλοι την παραμονή της τελετής έναρξης θέλησαν να πάρουν μια πρώτη γεύση από το στάδιο. Μια ομάδα αθλητών με επικεφαλής τον γγ της ομοσπονδίας Π. Μέρικαμπ έφτασαν στο στάδιο, αλλά ο φύλακας, τους απαγόρευσε την είσοδο. Βλέποντας ότι πριν από αυτούς είχαν περάσει στο στάδιο οι Γερμανοί που μετά από 16 χρόνια επανήλθαν στους αγώνες, ο Π. Μέρικαμπ έσπρωξε το φύλακα και προσπάθησε να περάσει. Ο τελευταίος τον χτύπησε στο πρόσωπο. Ακολούθησε γενική σύρραξη και οι Γάλλοι εκδιώχθηκαν. Αργότερα δόθηκαν εξηγήσεις, αλλά το επεισόδιο είχε συνέχεια. Την επομένη οι Ολλανδοί δεν επέτρεψαν στο πούλμαν που μετέφερε τους Γάλλους να περάσει στο χώρο του γηπέδου, επειδή δεν είχε την ειδική κάρτα. Οι αθλητές κατέβηκαν από το πούλμαν και κατευθύνθηκαν με τα πόδια στο στάδιο. Στην είσοδο, ο ίδιος φύλακας που μια μέρα νωρίτερα είχε δημιουργήσει επεισόδιο, τους απαγόρευσε την είσοδο. Πιστεύοντας ότι πρόκειται για προβοκάτσια, οι Γάλλοι επιβιβάστηκαν στο πούλμαν κι έφυγαν χωρίς νασυμμετάσχουν στην παρέλαση. Χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών για να πάρουν μέρος στους αγώνες.

Οι χρυσοί κανόνες του Λόου

Οπως και στην προηγούμενη Ολυμπιάδα οι Φινλανδοί αθλητές μπόρεσαν να συναγωνιστούν στα ίσια τους Αμερικανούς, κατακτώντας 5 χρυσά, 5 ασημένια και 4 χάλκινα μετάλλια, κερδίζοντας όλες τις αποστάσεις από τα 1.500 μέχρι τα 10.000 μέτρα. Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε ο Καναδός σπρίντερ Π. Ουίλιαμς που κέρδισε τα 100 και 200 μέτρα, αφήνοντας πίσω του και στις δύο κούρσες Βρετανούς δρομείς και τους Αμερικανούς για πρώτη φορά εκτός βάθρου. Ο Βρετανός Ντάγκλας Λόου κέρδισε και πάλι τα 800μ. και μάλιστα με ολυμπιακό ρεκόρ (51 8). Αργότερα έγραψε τους 5 χρυσούς κανόνες που πρέπει να τηρεί ο αθλητής αν θέλει να νικήσει και οι οποίοι είναι:

1. Τρέξε στην πρώτη διαδρομή.

2. Μην προσπερνάς ποτέ στη στροφή.

3. Κρατήσου κοντά στον πρωτοπόρο.

4. Ποτέ μην κοιτάς τριγύρω σου.

5. Αρχίζοντας το βιράζ, μη μειώνεις το ρυθμό σου μέχρι να τερματίσεις.Η μεγαλύτερη επίδοση στους αγώνες ήταν τα 4.20 που πήδησε ο Αμερικανός Σ. Καρ στο επί κοντώ, αφήνοντας στην 5η θέση τον κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ Λι Μπαρνς.

Οι γυναίκες αγωνίστηκαν στα 100 και 800μ. στη σκυταλοδρομία 4Χ100, στο ύψος και τη δισκοβολία. Τα 800 μέτρα αποδείχτηκαν κοπιαστικά για τα κορίτσια, πολλά εκ των οποίων σταμάτησαν στη διαδρομή. Στην ελεύθερη πάλη, ή ελευθερο - αμερικάνικη όπως ονομαζόταν, οι αθλητές της Φινλανδίας και της Σουηδίας επικράτησαν των Αμερικανών. Ιταλοί και Γάλλοι ήταν ασυναγώνιστοι στην ξιφομαχία.

Στο ποδόσφαιρο δήλωσαν συμμετοχή 17 ομάδες. Ο τελικός ήταν Νοτιοαμερικάνικος. Η Ουρουγουάη που είχε εντυπωσιάσει και 4 χρόνια νωρίτερα στο Παρίσι, νίκησε σε δεύτερο αγώνα την Αργεντινή με 2 - 1 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Το πρώτο παιχνίδι βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 1 - 1. Στον μικρό τελικό η Ιταλία συνέτριψε την Αίγυπτο με 11 - 3. Δύο χρόνια αργότερα η Ουρουγουάη κατέκτησε στο Μοντεβιδέο τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.

Στους Αγώνες του Αμστερνταμ συμμετείχαν 3.014 αθλητές (εκ των οποίων 290 γυναίκες) από 46 χώρες. Οι Αμερικανοί βρέθηκαν στην πρώτη θέση με 22 χρυσά, 18 ασημένια και 16 χάλκινα μετάλλια, σε 9 από τα 20 αθλήματα του προγράμματος.

Ο δόκτωρ Φέρεντς Μέζε από την Ουγγαρία, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη λογοτεχνία, για το έργο του "Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ