Κυριακή 26 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΖΟΝΙ ΒΑΪΣΜΙΛΕΡ
Ο θρυλικός Ταρζάν

Επί δέκα χρόνια διακρινόταν στις πισίνες των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Στη συλλογή του μετράει πέντε χρυσά ολυμπιακά μετάλλια. Δύο φορές αναδείχτηκε Ολυμπιονίκης στα 100 μέτρα ελεύθερο. Στην ίδια απόσταση έγινε ο πρώτος κολυμβητής στον κόσμο, που έσπασε το φράγμα του ενός λεπτού, κατεβάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ το 1924 στα 57,4 δευτερόλεπτα.

Ο λόγος για τον Τζόνι Βαϊσμίλερ. Στην Ολυμπιάδα του Παρισιού το 1924 κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια. Στα 100 και 400μ. ελεύθερο και στη σκυταλοδρομία 4χ200μ. Τέσσερα χρόνια αργότερα διατήρησε τον τίτλο του στα 100μ. και στα 4χ200μ, αλλά δε συμμετείχε στην κούρσα των 400μ.

Το Δεκέμβρη του 1924 ο παραγωγός Ιρβινγκ Τάλμπεργκ τον επέλεξε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία "Ο Ταρζάν". Ο Βαϊσμίλερ πέρασε γρήγορα στο πάνθεον της Εβδομης Τέχνης και έγινε ο αγαπημένος φίλος των πιτσιρικάδων. Στη διάρκεια 16 χρόνων γύρισε 11 ταινίες.

Σε ηλικία 11 χρόνων ο Ταρζάν, όπως έμεινε στην ιστορία, δεν είχε καμία σχέση με το κολύμπι. Ηταν ένα αδύναμο και ασθενικό παιδί. Σε κάποια από τις επισκέψεις του στο γιατρό, ο τελευταίος τον κτύπησε στην πλάτη και του είπε:

- Νεαρέ, αν θέλεις όλα να πάνε κατ' ευχήν, πρέπει να ασχοληθείς με τον αθλητισμό και κατά προτίμηση με την κολύμβηση.

- Σας ευχαριστώ. Η κολύμβηση είναι το αγαπημένο μου άθλημα, απάντησε ο Τζόνι, που ντράπηκε να αποκαλύψει την αδυναμία του.

Εκτοτε άρχισε σε ημερήσια βάση να επισκέπτεται ένα μικρό ποταμό στα δυτικά του Σικάγου. Μετά από μερικούς μήνες, μπορούσε στα ίσια να συναγωνιστεί τους άλλους πιτσιρικάδες της περιοχής του. Στη συνέχεια πήγε στην πισίνα, όπου σε μερικά χρόνια απέκτησε ένα εκπληκτικό σε ομορφιά και μυϊκή δύναμη σώμα. Εκεί πρωτογνώρισε τον αρχιπροπονητή της ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαχράχ. Ο τελευταίος εντυπωσιάστηκε από τα σωματικά προσόντα του Βαϊσμίλερ και άρχισε μαζί του δουλιά. Πολύ αργότερα, όταν ήταν ήδη Ολυμπιονίκης, ο Βαϊσμίλερ έγραψε: "Ο Μπαχράχ μού είπε ότι πρέπει να ενδιαφέρομαι για το στιλ κολύμβησης και όχι για την ταχύτητα". Επί ένα χρόνο κολυμπούσε μόνος του στην πισίνα. Ο Μπαχράχ δεν ήθελε να τον παρουσιάσει σε κανέναν. Καθημερινά επί μία ώρα κολυμπούσε κρατώντας στα χέρια του μια σανίδα, δουλεύοντας μόνο με τα πόδια. Ηθελε να αντιγράψει τον εντυπωσιακό τρόπο δουλιάς των ποδιών του Ολυμπιονίκη Ντ. Καχανάμοκ από τη Χαβάη. Στη συνέχεια έβαζε τα πόδια του σε ένα λαστιχένιο σωλήνα και την επόμενη ώρα τελειοποιούσε τη δουλιά του στα χέρια και το κορμί.

Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1904 στη Ρουμανία. Σε ηλικία 8 χρόνων μετανάστευσε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ. Εισήγαγε στην παγκόσμια κολύμβηση μια διαφορετική τεχνική. Απέδειξε ότι ένα πολύ καλό πρόγραμμα προετοιμασίας είναι το παν στον σύγχρονο αθλητισμό. Επιπλέον χάρισε στους νέους τον Ταρζάν, τον ήρωα της ζούγκλας, που μέχρι και σήμερα μένει ανεπανάληπτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ