Κυριακή 2 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ
Πολυκατάστημα στη θέση του πάρκου

Ενας ελεύθερος χώρος κινδυνεύει με τσιμεντοποίηση, θυσία στο βωμό του κεφαλαίου. Αρχαιολογικά μνημεία προς πώληση ουσιαστικά, λόγω της άρνησης ή έστω της αδυναμίας των "υπευθύνων" να προστατέψουν την πολιτιστική κληρονομιά. Ανέγερση υπερκαταστήματος σε μια ήδη βεβαρημένη περιοχή. Ολα τα παραπάνω σε ένα δημόσιο κτήμα, το κτήμα Γερουλάνου στην περιοχή Τράχωνες του Δήμου Αλίμου, που με τη βούλα κρατικών λειτουργών δόθηκε σε ιδιώτες. Ιδιώτες που δε δίστασαν, αφού το εκμεταλλεύτηκαν επί δεκαετίες, να το πουλήσουν αργότερα σε άλλους, βασιζόμενοι στην ανοχή που επέδειξαν και επιδεικνύουν οι αρμόδιοι σε αυτό το σκάνδαλο ιδιοποίησης δημόσιας περιουσίας.

Οι "νεότερες περιπέτειες" του κτήματος, που το ελληνικό κράτος παραχώρησε"κατά χρήση" για καλλιέργεια στην οικογένεια Γερουλάνου το 1918, ξεκινούν από το 1987. Τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αλίμου, με το οποίο η περιοχή Τράχωνες και επομένως και το κτήμα Γερουλάνου, έκτασης 108 στρεμμάτων που βρίσκεται εκεί, παρέμενε εκτός σχεδίου πόλης. Υποδείχτηκε ως αρχαιολογικός τόπος και χώρος πρασίνου και προβλέφτηκε υλοποίηση ειδικής μελέτης για το χαρακτηρισμό της περιοχής ως "αρχαιολογικού πάρκου". Η μελέτη όμως δεν υλοποιήθηκε.

Η ΜΑΚΡΟ σε ρόλο πολεοδόμου

Το Μάρτη του '92 η εταιρία ΜΑΚΡΟ αγοράζει το κτήμα Γερουλάνου, από την οικογένεια, για να αναπτύξει τις "δραστηριότητές" της. Την ίδια περίοδο, ο δήμος, φοβούμενος ότι δρομολογείται στον Οργανισμό Αθήνας ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής από αρχαιολογικό τόπο, απευθύνεται για συμπαράσταση στην Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής. Η τελευταία, στις 30/1/92, ομόφωνα απαιτεί τη μη τροποποίηση του ΓΠΣ του δήμου και συγκεκριμένα των Τραχώνων. Καλεί τον Οργανισμό να αναθεωρήσει την άποψή του και τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Κατσιγιάννη, να μην προσυπογράψει την προτεινόμενη τροπολογία. Επιπλέον, η Β Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με έγγραφό της στις 17/7/92, γνωστοποιεί στον ΟΑ την αντίθεσή της με τον αποχαρακτηρισμό.

Ο υπουργός, όμως, στις 11.8.92 τροποποιεί το ΓΠΣ και εντάσσει την περιοχή Τράχωνες στις προς πολεοδόμηση, παρά την ομόφωνη διαφωνία του τότε Δημοτικού Συμβουλίου. Με την απόφαση τμήμα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του κτήματος, χαρακτηρίζεται πολεοδομικό κέντρο, δίνοντας έτσι αυξημένες δυνατότητες για την κατασκευή τεραστίων εγκαταστάσεων, υπεραγορών κλπ.

Στις 30.11.92 το Τμήμα Αρχαιολογικών Χώρων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού ζητά από τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης του '92, "επειδή η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής αυτής θα έχει ως φυσικό επακόλουθο την εκ δομήσεως απώλειά της", και την επαναφορά σε ισχύ της υπουργικής απόφασης του '87, "για λόγους προστασίας του αρχαιολογικού χώρου".

Ποιος νοιάζεται για τα αρχαία;

Το '94 το ΔΣ του Αλίμου αποφασίζει ομόφωνα την εκ νέου τροποποίηση του ΓΠΣ και την επαναφορά της περιοχής Τράχωνες στο καθεστώς του '87. Η απόφαση αυτή υλοποιείται με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ στις 30.12.94. Τότε επαναλαμβάνεται η ανάγκη για ειδική αντιμετώπιση της περιοχής και του αρχαιολογικού χώρου, δεδομένου ότι η σχετική οδηγία του ΓΠΣ '87 δεν έχει υλοποιηθεί. Η ΜΑΚΡΟ αντιδρά και προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υπουργείου. Η υπόθεση θα εκδικαστεί από το ΣτΕ στις 6 Ιούνη.

Αυτή τη φορά όμως η ΜΑΚΡΟ έχει ουσιαστικά στο πλευρό της και τον Δήμο Αλίμου, αφού στις 8.2.96 το νέο ΔΣ του Αλίμου αποφάσισε την τροποποίηση του ΓΠΣ και την επαναφορά του στο καθεστώς του '92, την ένταξη δηλαδή της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης και την πολεοδόμησή της. Και αυτό, ενώ το ίδιο αναγνωρίζει ότι το κτήμα "παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για λόγους περιβαλλοντικούς και αρχαιολογικούς". Προβάλλει δε ως δικαιολογία ότι το κτήμα, τα δύο κτίσματα που υπάρχουν εκεί (εκκλησία και οικία Γερουλάνου) και το υπάρχον ρέμα παρουσιάζουν "εικόνα σκουπιδότοπου και εγκατάλειψης".

Η Β Εφορία στις 18 του Μάρτη δηλώνει για άλλη μια φορά την αντίθεσή της με την πολεοδόμηση, επειδή στην αντίθετη περίπτωση το κτήμα Γερουλάνου θα κατατμηθεί σε οικόπεδα, η σχεδιαζόμενη επέκταση της οδού Θεομήτορος (που αποφάσισε το ΔΣ) και η σύνδεσή της με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης θα δημιουργήσει φοβερά προβλήματα στην προστασία του αρχαίου θεάτρου (βρίσκεται δίπλα στο οικόπεδο) και του κεραμικού εργαστηρίου της πλατείας Μαραθωνομάχων και φυσικά θα αποκλειστεί η δυνατότητα συστηματικής ανασκαφικής έρευνας και προστασίας των αρχαίων.

Με μισή καρδιά

Με την απόφαση του δήμου αντιδρούν κάτοικοι, φορείς και επιχειρηματίες της περιοχής. Ζητούν συμπαράσταση από τη Νομαρχία Αθήνας, για να αποτρέψουν την ένταξη στο σχέδιο και την τσιμεντοποίηση. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 19 του Μάρτη φέτος και αποφάσισε να ζητήσει από το ΔΣ και τον Οργανισμό Αθήνας να μην προωθήσουν την έγκριση του ΓΠΣ του δήμου και να ζητήσει από τον Οργανισμό, να εκπονήσει μελέτη και να προτείνει λύσεις για την καλύτερη προστασία της περιοχής.

Βλέποντας, όμως, το δέντρο και χάνοντας το δάσος, δε δέχτηκε την πρόταση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" να κινήσει τις διαδικασίες, για να αποδειχτεί ότι το κτήμα Γερουλάνου δεν είναι ιδιωτικό, αλλά δημόσιο. Η ΝΑΣ τόνισε ότι η Νομαρχία πρέπει να κινηθεί και για να αποτρέψει την τσιμεντοποίηση, αλλά και για να αποδείξει το δημόσιο χαρακτήρα του κτήματος και το σκάνδαλο της ιδιοποίησής του από την οικογένεια. Τα στοιχεία, όμως, που παρουσίασε και που αποδείκνυαν τα παραπάνω, δεν υιοθετήθηκαν από τις άλλες παρατάξεις του νομαρχιακού συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ