Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αναθεωρούν προς το χειρότερο τις προβλέψεις για την οικονομία

Σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα της εταιρίας ICAP, που έγινε φέτος τον Απρίλη, οι βιομήχανοι αναθεωρούν προς το χειρότερο τις αρχικές τους προβλέψεις για την εξέλιξη του πληθωρισμού, της απασχόλησης, των πωλήσεων και των επενδύσεων, για να αξιώσουν σκλήρυνση της λιτότητας

Αναθεωρημένες προς τα κάτω είναι οι αρχικές προβλέψεις των βιομηχάνων για την εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών μεγεθών (πληθωρισμός, επιτόκια, ανεργία, επενδύσεις κλπ.) το 1996, σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία ICAP σε δείγμα 250 βιομηχανιών. Οι δυσοίωνες προβλέψεις των βιομηχάνων δε φαίνεται να είναι άσχετες με τις αυξανόμενες πιέσεις, που ασκούν οι ίδιοι και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες στην κυβέρνηση, για τη λήψη και νέων αντιλαϊκών μέτρων, με πρόσχημα τη βελτίωση της κακής πορείας της οικονομίας και στην ουσία για τη βελτίωση των κερδών τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας, η πρόοδος που σημειώθηκε στην ελληνική βιομηχανία το 1995 ήταν κατώτερη του αναμενόμενου. Στις επενδύσεις - οι οποίες ήταν επίσης κάτω από τα αναμενόμενα επίπεδα - επέδρασαν θετικά η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που συντελέστηκε το 1995, καθώς και η μείωση των επιτοκίων που τη συνόδευσε. Ωστόσο, η αύξηση των επενδύσεων δε φαίνεται - σύμφωνα με τις επισημάνσεις της έρευνας - να ήταν τόσο εντυπωσιακή όσο είχε διαφανεί σε δειγματοληπτικές έρευνες που είχαν γίνει το περασμένο έτος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα μεικτά πάγια της βιομηχανίας να αυξηθούν, αλλά με ρυθμό χαμηλότερο του πληθωρισμού.

Η κερδοφορία της βιομηχανίας επηρεάστηκε και το 1995 από τεχνικούς παράγοντες, που αφορούν στο ζημιογόνο τμήμα και έχουν σχέση με τις κολοσσιαίες ζημιές που θα εμφανίσει η "ζημιογόνος βιομηχανία". Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι τα "Τσιμέντα Χαλκίδος ΑΕ" θα εμφανίσουν στα αποτελέσματα χρήσης 1995 κολοσσιαίες ζημιές, που όμως δεν οφείλονται αποκλειστικά στη δραστηριότητά τους το έτος αυτό, αλλά αφορούν τόκους δανείων, πρόστιμα και προσαυξήσεις των χρήσεων 1992 έως 1995. Σ' αυτά τα πλαίσια σημειώνεται ότι "εάν δε ληφθεί υπόψη η εν λόγω βιομηχανία, η εικόνα της κερδοφορίας είναι εντελώς διαφορετική" και χαρακτηρίζεται ικανοποιητική. Συγκεκριμένα, το κερδοφόρο τμήμα αναμένεται ότι θα έχει αύξηση κερδών ελαφρά χαμηλότερη του πληθωρισμού, ενώ οι λοιπές ζημιογόνες θα βελτιώσουν σημαντικά το καθαρό τους αποτέλεσμα.

Προβλέψεις για το 1996

Οσον αφορά στις προσδοκίες για το μακροοικονομικό περιβάλλον του 1996, εκτιμάται ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες "έχει επιβραδύνει την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών προσδοκιών και έχει ενισχύσει τις ανησυχίες για τις συνθήκες χρηματοδότησης". Επίσης, εκτιμάται ότι "η μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους θα είναι η αρχή και ότι αυτό θα δυσχεράνει τις συνθήκες χρηματοδότησης".

Με τα παραπάνω δεδομένα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι "η επιδείνωση των προσδοκιών για το μακροοικονομικό κλίμα" έχει συντελέσει και στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τις πωλήσεις και την κερδοφορία το 1996. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά: "Η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων και η αναμενόμενη αργή μείωση των επιτοκίων εξασθενούν τις προοπτικές για ανάκαμψη και επηρεάζουν αρνητικά τα επενδυτικά σχέδια της βιομηχανίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι παράδοξο ότι οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών δεν αναμένουν βελτίωση ούτε στο μέτωπο της απασχόλησης".

Συμπερασματικά σημειώνεται ότι οι προσδοκίες για το 1996 είναι ελαφρά επιδεινωμένες έναντι του περασμένου Νοέμβρη, καθώς και ότι η βελτίωσή τους θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα συντελεστεί στο μέτωπο του πληθωρισμού.Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επιδιωκόμενη μείωσή του, οι βιομήχανοι αξιώνουν "αποφασιστικότερη δημοσιονομική πολιτική", η οποία υποτίθεται ότι θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μείωση του λειτουργικού κόστους και θα συνεισφέρει στην υγιή ανάκαμψη της βιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ