Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο "ύψος" του ο πληθωρισμός και το Μάη

Στο ύψος του διατηρήθηκε και τον περασμένο Μάη ο πληθωρισμός, ο οποίος κινήθηκε σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα, αλλά πάνω από το "φράγμα" του 9%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα ο γενικός δείκτης κατά το μήνα Μάη 1996 παρουσίασε αύξηση κατά 0,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Απρίλη, με συνέπεια ο πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση να τρέχει με ρυθμό 9,1%,από 9,2% τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι το Μάη του 1996:

  • Ο τιμάριθμος παρουσίασε αύξηση 0,6% συγκριτικά με τον Απρίλη, έναντι αύξησης 0,7% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
  • Ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 9,1% σε δωδεκάμηνη βάση, έναντι ρυθμού 9,8% το αντίστοιχο περσινό διάστημα και έναντι...8,1% το Δεκέμβρη του 1995. Σημειωτέον ότι η άνοδος κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ρυθμού πληθωρισμού σε δωδεκάμηνη βάση κάνει όνειρο θερινής νυκτός το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για μείωσή του στο τέλος του χρόνου στο 5%.
  • Σε μέσα επίπεδα (σύγκριση πρώτου πενταμήνου 1996, με το αντίστοιχο του 1995) έτρεχε με ρυθμό 8,9% έναντι 10,3% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα - που ήταν η μόνη κατηγορία, η οποία παρουσίαζε βελτίωση - παρουσιάζει μικρή επιδείνωση, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οπότε έτρεχε με ρυθμό 8,8%.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι στις πέντε από τις εννέα ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών που συνθέτουν το "καλάθι της νοικοκυράς", οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από την αύξηση 9,1% που παρουσίασε ο γενικός δείκτης. Συγκεκριμένα, η ομάδα "διατροφή" παρουσίασε αύξηση 10,1%,η ομάδα "οινοπνευματώδη ποτά - καπνός" 10,2%, η ομάδα "ένδυση - υπόδηση" 9,5%,η ομάδα "στέγαση" 9,3% και η ομάδα "άλλα αγαθά και υπηρεσίες" 10,9%.

Απ' την πλευρά της η γγ της ΕΣΥΕ Φανή Ζερβού,δίνοντας χτες στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα, υποστήριξε ότι υπάρχει ηρεμία στην αγορά και ότι εξαιτίας αυτού αρχίζει να διαφαίνεται αντιπληθωριστική τάση. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, ανάμεσα στις κυριότερες μεταβολές τιμών του περασμένου Μάη ήταν οι σημαντικές ανατιμήσεις που εμφανίστηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης (31,4%),στις ιδιωτικές κλινικές (14,3%),στα φρέσκα φρούτα(8,8%) και φρέσκο χοιρινό (4,5%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ