Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΔΑΚΤΡΑ
"Πυροσβεστικό" πλαφόν 5% - 7% και φέτος στις αυξήσεις

Με τη μέθοδο της επιβολής ανώτατου επιτρεπόμενου ποσοστού αυξήσεων, επιχειρεί για δεύτερη χρονιά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να "συγκρατήσει" τους σχολάρχες και απειλεί με επιβολή προστίμων τους παραβάτες

Με νέα πυροσβεστικά μέτρα περιορισμένης χρονικής διάρκειας και αποτελεσματικότητας, επιχειρεί για μια ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου) να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της απελευθέρωσης στο χώρο των διδάκτρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, καθώς αποδείχτηκε ότι οι "συμφωνίες κυρίων" που εισήγαγε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν τηρούνται ούτε από τους σχολάρχες. Ετσι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος, επιβάλλει πλαφόν στις αυξήσεις του ερχόμενου σχολικού έτους στο όνομα της συγκράτησης του πληθωρισμού, νοθεύοντας στην πράξη τους νόμους της "ελεύθερης οικονομίας" που πρεσβεύει η ίδια κυβέρνηση, αλλά χωρίς σκέψη από την άλλη για συνολική αλλαγή του νόμου περί απελευθέρωσης των διδάκτρων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης, με νομοθετική ρύθμιση θα επιβληθεί και για το σχολικό έτος 1996 - 1997 ανώτατο επιτρεπόμενο όριο στις αυξήσεις των διδάκτρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων καθώς οι ιδιοκτήτες ζητούν αυξήσεις που δε δικαιολογούνται με βάση τους κοστολογικούς ελέγχους που διενήργησε το υπουργείο, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν το 20%. Ειδικότερα, το πλαφόν για τις αυξήσεις των ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών ορίζεται στο 5% σε σχέση με τα περσινά δίδακτρα, ενώ για τα ιδιωτικά σχολεία γενικής, τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών και τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, το αντίστοιχο ποσοστό ορίζεται στο 7%.Οπως διευκρινίστηκε από τον υφυπουργό, στα δίδακτρα περιλαμβάνονται όλα τα ποσά που καταβάλλονται για πρόσθετες παροχές, ενώ όσοι γονείς έχουν προκαταβάλει κάποιο ποσό, αυτό θα συμψηφιστεί με το συνολικό ποσό που θα προκύψει από τη ρύθμιση και τα τυχόν επιπλέον εισπραχθέντα θα πρέπει να επιστραφούν.

Για τους παραβάτες προβλέπεται η επιβολή προστίμου από 50.000 έως 500.000 δρχ. για κάθε μαθητή που θα κληθεί να καταβάλει μεγαλύτερες αυξήσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Μ. Χρυσοχοϊδη έχει ήδη δοθεί εντολή στις νομαρχίες να κινήσουν τις διαδικασίες για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων στους παραβάτες της περσινής αντίστοιχης νομοθετικής ρύθμισης, οι οποίοι όπως είπε δεν ξεπερνούν τους δέκα.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή ανώτατων επιτρεπόμενων αυξήσεων, προκάλεσε την αντίδραση των ιδιοκτητών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων όλων των βαθμίδων. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Γ. Παπαχαραλάμπους, κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για συνεχή παράβαση της νομοθεσίας για ελεύθερο καθορισμό των διδάκτρων και υποστήριξε ότι το ανώτατο ποσοστό αυξήσεων που επιτρέπει η ρύθμιση, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σχολείων. Με αντικείμενο το θέμα αυτό θα συνεδριάσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας τις επόμενες μέρες και θα ζητήσει συνάντηση με τον υφυπουργό.

Την αντίθεσή του με την επιβολή πλαφόν εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωσή του και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών αναφέροντας ότι η αύξηση στα δίδακτρα θα έπρεπε να είναι πάνω από 7% προκειμένου τα φροντιστήρια να αντεπεξέλθουν στις λειτουργικές ανάγκες τους.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ