Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διεθνής σύμβαση για το "φασόν"

Η διαμόρφωση Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας για το "φασόν" είναι ένα από τα θέματα της 83ης Συνόδου της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας, που άρχισε την Τρίτη

Η διαμόρφωση του τελικού κειμένου Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας, που θα αφορά την κατ' οίκον απασχόληση, δηλαδή το "φασόν",είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί τους 2.000 περίπου συμμετέχοντες, από όλο τον κόσμο, στις εργασίες της 83ης Συνόδου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας,που άρχισαν την περασμένη Τρίτη στη Γενεύη και θα ολοκληρωθούν στις 20 Ιούνη. Στη Σύνοδο συμμετέχουν εθνικές αντιπροσωπείες, αποτελούμενες από εκπροσώπους των εργαζομένων, των εργοδοτών και των κυβερνήσεων. Εκτός από τη συζήτηση για το "φασόν", τη Σύνοδο θα απασχολήσει η "πολιτική απασχόλησης σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία", η εξέταση πληροφοριών και εκθέσεων για την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων εργασίας και των συστάσεων, καθώς και τριμερής συνεννοήσεις σε εθνικό επίπεδο για την κοινωνικοοικονομική πολιτική, όπως αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλος αναμένεται να τοποθετηθεί στη Σύνοδο στις 17 Ιούνη.

Το θέμα του "φασόν" είχε απασχολήσει την 82η Σύνοδο της ΔΟΕ το 1995 και αποφασίστηκε να ενταχθεί στη φετινή ημερήσια διάταξη για μια δεύτερη συζήτηση, στην οποία και θα καταληχθούν τα κείμενα της σύμβασης και της σύστασης. Σχέδια της σύμβασης είχαν σταλεί ήδη στις κυβερνήσεις, με σκοπό το προηγούμενο διάστημα να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους μαζί με τις οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών. Η τελική έκθεση με τα σχέδια της σύμβασης αποτελεί και τη βάση συζήτησης της Συνόδου για το συγκεκριμένο θέμα.

Στο σχέδιο σύμβασης γίνεται αναφορά στο δικαίωμα των εργαζομένων να ιδρύουν ή να προσχωρούν σε οργανώσεις της δικής τους επιλογής, στην προστασία ενάντια στις διακρίσεις στην απασχόληση και στο επάγγελμα, στην προστασία στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, στην αμοιβή, στην κοινωνική ασφάλιση.

Σχετικά με τις πολιτικές απασχόλησης, η συζήτηση αφορά την πλήρη απασχόληση, τη "ριζοσπαστική αλλαγή της φύσης της εργασίας", την ανεργία, την αύξηση των μισθολογικών ανισοτήτων. Επίσης, θα συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σε σχέση με την απασχόληση, στις αναπτυσσόμενες και τις βιομηχανικές χώρες και στις οικονομίες σε μετάβαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ