Κυριακή 9 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ο πρίγκιπας του Νερέτβα

Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Και σας ρωτάω, μετά από όλα αυτά, αξίζει κανείς να ζει; Κόβεις ή δεν κόβεις τις φλέβες σου για να πέσεις - οριστικά - σε κώμα, για να μην βλέπεις και για να μην σκέφτεσαι; Πώς μπορείς να κυκλοφορείς στους δρόμους - ελεύθερος - και μάλιστα με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε έναν νέο άνθρωπο; Πώς μπορείς να λες - και να το πιστεύεις, επιπλέον - ότι είσαι άνθρωπος; Σας ρωτάω, καταφεύγεις ή δεν καταφεύγεις στις τσίχλες; Μασάς ή δε μασάς τα - καινούρια - ναρκωτικά, που σου δίνουν για να ξεχάσεις; Πάει, δεν έμεινε τίποτα όρθιο! Χάλασε - ολοκληρωτικά - ο κόσμος. Ο πρίγκιπας της Νερέτβα μάς την κοπάνησε! Αλλαξε ιδεολογία!

Και να 'ταν μόνο αυτός; Απανωτά τα κρούσματα αφερεγγυότητας. Πώς να αντέξεις αυτό το "μπαράζ" ξεπουλήματος; Εδώ έφτασε ολόκληρο καζίνο στο Λουτράκι, να χαλάει τις ρουλέτες του - πράξη, δηλαδή, απαράδεκτη - για να μπορεί να μαδάει τα κοτόπουλα, που καταφθάνουν με τις οικονομίες τους, χωρίς να πονάει η πέτσα τους. Και σας ρωτάω, μπορείς να ευχαριστηθείς το μάδημα χωρίς να βγαίνει και λίγο αίμα από τη σάρκα σου; Δεν υπάρχει ηδονή χωρίς πόνο! Αυτό και ο Ντε Σαντ το γνωρίζει! Πώς, σας ρωτάω, πώς, διέφυγε αυτή η - μικρή - λεπτομέρεια από τη "σοσιαλιστική" κυβέρνηση του νέου ήθους και του νέου ύφους; Πώς επέτρεψε ο εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός, ο "πρίγκιπας" της πολιτικής, να αρμέγεται ολόκληρη η Κορινθία χωρίς πόνο; Χωρίς κραυγές απελπισίας; Χωρίς ηδονή; Χωρίς ντροπή!

Και σας παρακαλώ, πέστε μου, πού πουλάνε μπακίρια; Πού θα αγοράσει αυτό το δυστυχισμένο παιδί, που προδόθηκε από τον "ξανθό", ιδανικά, για να τα κρεμάσει στο λαιμό του, για να βουλιάξει στο νερό, πού θα πέσει - οπωσδήποτε - για να πνιγεί; Στο νέο σύστημα εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας; Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Στην ανεργία; Στα γήπεδα που παρακαλάει - κλαίγοντας - τους προπονητές να μη φύγουν; Εδώ τα σώβρακα αλλάζουνε κώλους σε ρυθμό πολυβόλου, τίποτα δεν έχει μείνει στη θέση του. Εδώ δικηγόροι εκβιάζουν δικαστές, δικαστές δικηγόρους. Πάει και η Δικαιοσύνη, αυτό το"προπύργιο της ηθικής". Αυτός ο "ναός" της αλήθειας και του δικαίου. Εγινε ρεζίλι στην τηλεόραση. Τοκ σόου...

Και μετά παραπονιέστε για τα κανάλια. Τα κατηγορείτε ότι μέσα στα "λούκια" τους τρέχουν ακαθαρσίες. Κανάλια είναι, τι θέλατε να τρέχει, δυόσμο και ευωδιές; Η Βρώμα δεν έχει σύνορα. Ούτε όρια! Πλυθείτε - άφοβα - στον καταρράκτη της ασυδοσίας. Στους Νιαγάρες των σκανδάλων. Στις - τηλεοπτικές - μονομαχίες των απατεώνων. Το τομάρι μας αντέχει και άλλες καταστροφές. Δεν πρόκειται να μας λυπηθούνε τα διαπλεκόμενα. Θα "διαπλακούνε" ακόμα περισσότερο. Εχει και άλλο ψωμί ο φούρνος. Και άλλο ψητό τα ταψιά. Δεν πρόκειται να αφήσουν ψίχα να πέσει. Θα υπογραφούνε νέες συμβάσεις. Θα δοθούν καινούριες αναθέσεις. Θα ξαναδοθούν μίζες. Θα μας ξεπουπουλιάσουνε - αδιάντροπα - πριν μας ξεπουλήσουνε οριστικά και αμετάκλητα! Τα Ιμια της ψυχής μας τα πήρε - αμαχητί - ο εχθρός!

Ρεκόρ στον ΠΑΟ. Ρεκόρ στη Σεβίλλη. Ρεκόρ στην Μπλάκμπερν. Ρεκόρ στον αποπροσανατολισμό και στην αηδία. Εκατομμύρια παιδιά ιδρώνουν για μια θέση στην ενδεκάδα. Σπρώχνονται ποιος θα κόψει το νήμα. Αρχισε τις εξαγωγές η πατρίδα μας. Χορεύουν τα δισεκατομμύρια. Μπήκαμε στα διεθνή Χρηματιστήρια και στην ΟΥΕΦΑ. Τρέμει το δολάριο. Πωλούνται σέντερ - φορ και πλάτες με το νούμερο 10. Το συνάλλαγμα γεμίζει τα άδεια ταμεία μας. Η Θεσσαλία σπέρνει ποδοσφαιριστές. Ο κάμπος ανθίζει άσους. Ζήτω το προϊόν του μέλλοντος. Η άδεια φανέλα και οι τρύπιες κάλτσες! Ζήτω η φυγή από την πραγματικότητα. Ζήτω οι ευκολόχρηστες τσίχλες που καταργούνε τις πολύπλοκες σύριγγες.

Και μέσα σε όλον αυτόν το χαλασμό, μια είδηση - που σκοτώνει - στα "ψιλά". Το πρόβλημα με τις τρελές αγελάδες - και τους τρελούς εταίρους και συνεταίρους - λύθηκε. Το σύστημα - το απέδειξε - χωρίς κανέναν σεβασμό λειτουργεί στην εντέλεια. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Τα τρελά κρέατα - αποφάσισαν - να τα φάει ο Τρίτος Κόσμος. Τα στομάχια της Ασίας και της Αφρικής είναι από σίδερο. Αντέχουν!

Στα "ψιλά", λοιπόν, το έγκλημα. Στην πρώτη σελίδα, ο "πρίγκιπας". Το ζητούμενο είναι να γίνει - οριστικά - γκρίζα περιοχή η ψυχή μας; Να μεταβληθούν - οριστικά - σε αμφισβητούμενες περιοχές οι επιθυμίες μας, για έναν κόσμο, που δε θα δαγκώνει ο ένας το σβέρκο του άλλου. Που δε θα κάνει ασκήσεις το ΝΑΤΟ πάνω στο στήθος μας. Που δε θα τρώει σάπια κρέατα. Που δε θα βάζει τον "πρίγκιπα του Νερέτβα" στην πρώτη σελίδα, για να τραβάει την προσοχή μακριά από το πρόβλημα. Που τα συνθήματα θα έχουν άλλο περιεχόμενο. Που τα "παιδιά" δε θα μασάνε τις τσίχλες με τα ναρκωτικά και δε θα φωνάζουν κλαμένα: Ντούσαν γερά, ποτέ στον Πειραιά!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Φερνάντες που ντρόπιασε τις ΗΠΑ (2021-09-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2018-11-09 00:00:00.0)
His master's voice! (2003-02-09 00:00:00.0)
Η μεγάλη πρόκληση (1997-08-13 00:00:00.0)
Διαφωνία με Ιβιτς (1997-05-16 00:00:00.0)
Τέλος εποχής (1996-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ