Κυριακή 16 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Η πορεία προς τη Βόννη"

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στα μέτρα λιτότητας, που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση

Χιλιάδες Γερμανοί πολίτες έκαναν το Σάββατο την "πορεία προς τη Βόννη" - τη μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων και ανέργων των τελευταίων χρόνων ενάντια στο "πακέτο οικονομιών" της κυβέρνησης του καγκελάριου Κολ και των γερμανικών μονοπωλίων.

Οι διαμαρτυρόμενοι μεταφέρθηκαν από τις πρωινές ώρες με 70 έκτακτα τρένα και 4.000 λεωφορεία για να ενώσουν στην έδρα της κυβέρνησης την έντονη διαμαρτυρία τους ενάντια στα μέτρα που πρόκειται να ψηφιστούν μέσα στον Ιούνη και με τα οποία η οικονομική και κοινωνικήθέσητους πρόκειται να χειροτερεύσει.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), Ντίτερ Σούλτε, προειδοποίησε ότι αν δεν αποσυρθούν τα προετοιμαζόμενα μέτρα, η ογκώδης αυτή συγκέντρωση θα αποτελεί ένα "ενδιάμεσο στάδιο" στον εργατικό και συνδικαλιστικό αγώνα, που μπορεί να οδηγήσει και "σε απεργίες όπως στη Γαλλία" και σε "ένα θερμό καλοκαίρι". Με τα μέτρα της κυβέρνησης και των βιομηχάνων, είπε ο Σούλτε, "διασπάται η κοινωνία", δε δημιουργούνται θέσεις εργασίας και επιχειρείται η κατάργηση της συνταγματικά καθιερωμένης αυτονομίας διαπραγμάτευσης και υπογραφής γενικών συμβάσεων εργασίας.

Με χωνιά και προκηρύξεις που μοιράζονταν στους διαδηλωτές και άλλους πολίτες διευκρινιζόταν ότι κυβέρνηση και εργοδότες ματαίωσαν τη "συμμαχία για την εργασία", που είχαν προτείνει πριν από μισό χρόνο τα συνδικάτα, ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έφτασαν ως το τελευταίο όριο της υποχώρησης, αλλά εργοδότες και κυβέρνηση συμφώνησαν σε μια πολιτική "ενάντια στην εργασία και στη δικαιοσύνη".

Είναι πραγματικά χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωποι των βιομηχάνων αποκρούουν ως την τελευταία ώρα τα αιτήματα των εργαζομένων, ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Τράπεζας, Νόρμπερτ Βάλτερ, δήλωσε αυτές τις μέρες ότι για την αποκατάσταση της πλήρους απασχόλησης απαιτείται μείωση των ημερομισθίων κατά 20%, ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξωνίας, Κουρτ Μπίντεκοπφ απείλησε ότι η κυβέρνησή του θα εγκαταλείψει το θεσμό της αυτονομίας των συλλογικών συμβάσεων, αν τυχόν αυξήσεις των μισθών και ημερομισθίων υπερβούν το μηδέν (! ) και ο καγκελάριος Κολ δήλωσε αρκετές φορές στην προετοιμασία των συνδικάτων για την "πορεία προς τη Βόννη" ότι οι διαμαρτυρίες δεν αποτελούν πολιτική, και ότι η κυβέρνησή του είναι σταθερά αποφασισμένη "με αγωνιστική αντιπαράθεση" να επιβάλει το πρόγραμμά της που εγγυάται "περισσότερη οικονομική άνοδο και απασχόληση". Και μέσα σε "πολιτικά εκρηκτική εποχή" εξασφαλίζει το μέλλον της οικονομίας και των θεσμών πρόνοιας. Ο καγκελάριος κατηγόρησε τη σοσιαλδημοκρατική ηγεσία, ιδιαίτερα τον πρόεδρό της Οσκάρ Λαφοντέν, ότι υποστηρίζει τα συνδικάτα για "κομματικούς λόγους". Ο τελευταίος είχε ζητήσει από τον καγκελάριο "να επανέλθει σε μια πολιτική της συναίνεσης και να τερματίσει την πορεία αντιπαράθεσης με τα συνδικάτα".

Η εφημερίδα "Handlelsblatt" (του Ντίσελντορφ, στις 30 Μάη) δημοσίευσε έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας με τίτλο "Τα πραγματικά ημερομίσθια όχι υψηλότερα από το 1980", ενώ ο σοσιαλδημοκράτης δημοσιολόγος και πολιτικός Πέτερ Γκλοτς έγραφε στις 28 Μάη στην "Berliner Zeitung": "Από το 1979, τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 90%, ενώ τα εργασιακά εισοδήματα μόνο κατά 6%".

Η αντιπρόεδρος της DGB Ούρζουλα Ενγκελεν - Κέφερ, με δηλώσεις της κατάγγειλε ότι τα νέα κυβερνητικά "μέτρα οικονομίας"θα έχουν ως συνέπεια τις αθρόες απολύσεις εργαζομένων.

Τέλος, από τα τελευταία στοιχεία του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Εργασίας της Νυρεμβέργης, φαίνεται μια προσωρινή υποχώρηση της ανεργίας το Μάη κατά 148.600 (σε 3.814.000), αλλά σε σύγκριση με το Μάη του 1995 η ανεργία είναι 357.000 υψηλότερη.

Από την πλευρά τους οι 250 αντιπρόσωποι του πρόσφατου Γερμανικού Ιατρικού Συνεδρίου στην Κολωνία, διακήρυξαν ότι τα μέτρα οικονομίας στον τομέα της υγείας θα έχουν βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού.

Τη συγκέντρωση της Βόννης οργάνωσαν η DGB και η Ομοσπονδία των Γερμανών Υπαλλήλων (DAG), αλλά την υποστήριξαν με τη συμμετοχή τους όλα τα αντιπολιτευτικά κόμματα, γυναικείες και άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές οργανώσεις και οργανώσειςτης εκκλησίας.

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ