Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Απαρχή περιπετειών το Συνέδριο
  • Εμμένει στις "καθαρές λύσεις" ο Κ. Σημίτης, αποφεύγει επιδεικτικά "διαπραγματεύσεις" και καλλιεργεί κλίμα νίκης
  • "Πολιτική συμφωνία" μεταξύ Τσοχατζόπουλου - Αρσένη;

Σταθμό και απαρχή μιας μάλλον περιπετειώδους για το ΠΑΣΟΚ πορείας θα αποτελέσει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ξεκινά αύριο της εργασίες του. Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση των κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, ότι το συνέδριο δεν πρόκειται να δώσει λύσεις στην ουσιαστική διάσπαση που υπάρχει, ούτε να το απαλλάξει από την κρίση που το μαστίζει, όποιον και αν εκλέξει στη θέση του προέδρου του κόμματος.

Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, την παραμονή της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου, είναι ιδιαίτερα τεταμένο, καθώς οι δύο αντιμαχόμενες ομάδες προετοιμάζονται πυρετωδώς για αναμέτρηση και σύγκρουση στο Συνέδριο με στόχο την "οριστική" επικράτηση έναντι της αντιπάλου.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επιμένει στη γραμμή τού "όλα ή τίποτα" και επιδεικτικά αποφεύγει οποιαδήποτε συνάντηση με ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συζήτηση για συμβιβαστικές λύσεις. Μάλιστα, στενοί συνεργάτες του χαρακτήριζαν "κωμωδία" τη σχετική πρόταση που κάνει ο Κ. Λαλιώτης για εκλογή προέδρου και τριών αντιπροέδρων. Η πλευρά Σημίτη εξακολουθεί να επιμένει στην ενιαία έκφραση κυβέρνησης - κόμματος και εκπέμπει προς τα έξω ένα κλίμα νίκης, χωρίς να το στηρίζει με στοιχεία. Με τη "δυναμική νίκης", πέρα από τα διλήμματα και τους εκβιασμούς, ο Κ. Σημίτης επιχειρεί να παρέμβει στους συνέδρους για τους οποίους λένε οι συνεργάτες του ότι δεν είναι σε "διατεταγμένη υπηρεσία" και θα ψηφίσουν με βάση την προοπτική του κόμματος.

Χτες εντάθηκαν οι πληροφορίες για προσέγγιση και πολιτική συμφωνία μεταξύ των Α. Τσοχατζόπουλου και Γερ. Αρσένη που επήλθαν σε συνάντηση που είχαν τα δύο ηγετικά στελέχη. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, μεταξύ των δύο στελεχών διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και μόνο στο θέμα του αντιπροέδρου υπάρχει διαφωνία, αφού ο Α. Τσοχατζόπουλος επιθυμεί την ύπαρξη αντιπροέδρων, ενώ ο Γερ. Αρσένης τάσσεται εναντίον της θεσμοθέτησης θέσεων αντιπροέδρων και συμβιβάζεται με την ύπαρξη ενός μόνο αντιπροέδρου. Το σημαντικότερο όμως είναι, όπως διαρρέει, ότι οι Α. Τσοχατζόπουλος και Γερ. Αρσένης συμφώνησαν να εκλεγεί ο μεν πρώτος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενώ ο δεύτερος να αναλάβει την πρωθυπουργία σε περίπτωση που ο Κ. Σημίτης δεν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παραιτηθεί από πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ιδιαίτερη κινητικότητα αναπτύσσεται γύρω από την πρόταση Λαλιώτη, που υποστηρίζεται και από τους Κ. Σκανδαλίδη και Στ. Τζουμάκα, η οποία στην πραγματικότητα υποστηρίζει την εκλογή του Κ. Σημίτη στη θέση του προέδρου και του Α. Τσοχατζόπουλου στη θέση του αντιπροέδρου. Παρόλο που η πρόταση αυτή έχει απορριφθεί από την πλευρά Σημίτη, εντούτοις παραμένει στο προσκήνιο και μάλιστα με τη βοήθεια των ΜΜΕ, ως εφεδρική λύση στη διάθεση κυρίως του Κ. Σημίτη.

Το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίασή του σήμερα το βράδυ θα επιχειρήσει να καταλήξει σε κάποια πρόταση προς το Συνέδριο, ενώ παράλληλα θα συζητηθούν και τα θέματα διαδικασίας του Συνεδρίου. Η αρχική σκέψη που υπάρχει είναι να μεταφερθούν όλες οι ψηφοφορίες, και αυτή της εκλογής προέδρου, την ερχόμενη Κυριακή. Μάλλον θα προηγηθεί η ψηφοφορία για την ύπαρξη ασυμβίβαστου μεταξύ προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού, την οποία αποδέχεται ο Α. Τσοχατζόπουλος αλλά την απορρίπτει χωρίς συζήτηση ο Κ. Σημίτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ