Κυριακή 30 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο αγώνας των συνδικάτων θα συνεχιστεί

Η ελπίδα της γερμανικής κυβέρνησης ότι μετά την ψήφιση του "πακέτου οικονομιών" από την πλειοψηφία της Μπούντεσταγκ στις 28 του Ιούνη τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της χώρας θα έχαναν την όρεξη για συνέχιση του αγώνα, φαίνεται εξωπραγματική.

Γιατί μετά τις διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πλατείες και εργοστάσια και άλλες κινητοποιήσεις σε πολλές γερμανικές πόλεις στις 27 και 28 του Ιούνη, από συνδικαλιστική πλευρά ανακοινώθηκε ότι η αντίσταση ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα θα συνεχιστεί ίσως και μέχρι τουλάχιστο τα τέλη Αυγούστου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Συνομοσπονδία των συνδικάτων (DGB) έχει επεξεργαστεί "Σχέδια Δράσης" για τους καλοκαιρινούς μήνες και για ολόκληρη τη Γερμανία κάτω από το γενικό σύνθημα "Για δουλιά και κοινωνική δικαιοσύνη".

Οι κινητοποιήσεις αυτές που ενδεχόμενα θα πάρουν και τη μορφή απεργιακού αγώνα θα συμβαδίζουν με την πορεία της παραπέρα κοινοβουλευτικής διαδικασίας, για την τελική έγκριση του "πακέτου οικονομιών". Γιατί ναι μεν ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία της Μπούντεσταγκ, αλλά χρειάζεται και η συζήτηση στην Μπούντεσρατ (την Ανω Βουλή), που ενδεχόμενα να συγκαλέσει στις 19 του Ιούλη την Επιτροπή Μεσολάβησης εναντίον των κυβερνητικών μέτρων, η οποία θα συνέλθει στις 26 Αυγούστου, ενώ στις 29 του ίδιου μήνα θα συνεδριάσει έκτακτα η Μπούντεσταγκ. Η κυβερνητική πλειοψηφία του σίγουρα θα απορρίψει το αποτέλεσμα της Επιτροπής Μεσολάβησης. Αν συμβεί αυτό θα συνέλθει άλλη μια φορά έκτακτα η Μπούντεσρατ και η απόφασή της θα επιστραφεί στην Μπούντεσταγκ (γύρω στα μέσα του Σεπτέμβρη).

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Μπούντεσταγκ θα εγκρίνει οριστικά πια τα μέτρα, πολύ περισσότερο που τώρα θα απαιτηθεί η λεγόμενη "πλειοψηφία του καγκελαρίου", δηλαδή η ψήφος μόνο 337 βουλευτών.

Σε όλο αυτό το διάστημα τα συνδικάτα σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους και είναι αισιόδοξα ότι, όπως απέδειξαν και οι πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις στις 27 και 28 Ιούνη, με τουλάχιστο 200.000 που πήραν μέρος σ' αυτές την πρώτη μέρα, η συμμετοχή στον αγώνα τους καλοκαιρινούς μήνες - παρά τις θερινές διακοπές - θα είναι σημαντική.

Οπως είναι γνωστό, μετά τη μεγάλη συνδικαλιστική διαδήλωση και συγκέντρωση στη Βόννη η κυβέρνηση έκανε τρεις διορθώσεις στα μέτρα του πακέτου και συγκεκριμένα: 1) εργαζόμενοι που σήμερα εργάζονται σε μικροεπιχειρήσεις με προσωπικό 5 - 10 άτομα, απολαμβάνουν την ισχύουσα προστασία από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας ως το 2000. 2) Σε εργασιακά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες εξακολουθεί να ισχύει η συνέχιση της πλήρους καταβολής του ημερομισθίου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις αρρώστιας οι εργαζόμενοι θα παίρνουν 20% λιγότερο ή θα χάνουν μια μέρα από την άδειά τους για πέντε μέρες απουσίας από την εργασία. Οι έγκυες δε θα αποτελούν εξαίρεση στη μείωση κατά 20% των αμοιβών.

Νωρίτερα είχε γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση το συντάξιμο όριο για τις γυναίκες να μείνει ως το 2000 στα 60 χρόνια.

Τα συνδικάτα θεωρούν τις "καλλωπιστικές διορθώσεις". Στη θέση του προέδρου της DGB, Ντίτερ Σούλτε, που επίσης απορρίπτει τα κυβερνητικά μέτρα, η αναπληρώτρια πρόεδρος Ούρζουλα Ενγκελεν - Κέφερ δήλωσε: "Οι καλλωπιστικές διορθώσεις δεν κάνουν περισσότερο διαπραγματεύσιμο το πακέτο για μας. Αυτό πρέπει να φύγει από τη μέση".

Αντίθετα οι πρόεδροι των τεσσάρων σημαντικότερων οικονομικών συνδέσμων - η "οικονομική δύναμη" της Γερμανίας ή "η συμμορία των τεσσάρων", όπως γράφει αλληγορικά η εφημερίδα "Τάγκες - Σπίγκελ" - με κοινή δήλωσή τους απαίτησαν ταχείες οικονομίες, αλλά δεν έδωσαν και καμιά υπόσχεση για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι τέσσεροι σύνδεσμοι που υποστηρίζουν με την κοινή δήλωση τα κυβερνητικά μέτρα είναι: Ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος της Γερμανικής Βιομηχανίας, η Ομοσπονδιακή Ενωση των Γερμανικών Συνδέσμων Εργοδοτών, το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο και ο Κεντρικός Σύνδεσμος της Γερμανικής Βιοτεχνίας.

Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ