Τρίτη 2 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΙΡΑΪΚΗ - ΠΑΤΡΑΪΚΗ
Υποψήφιος μνηστήρας η ... ΑΜΣΤΕΛ

Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης, που με το διαγωνισμό της σηματοδότησε την οριστική διάλυση της κλωστοϋφαντουργίας. Οι ενδιαφερόμενοι προσφέρονται να αγοράσουν τα ...οικόπεδα της εταιρίας

Την πλήρη διάλυση της Π - Π σηματοδοτούν οι προσφορές που κατατέθηκαν χτες, στα πλαίσια του νέου διαγωνισμού για το ξεπούλημα της εταιρίας. Ανταποκρινόμενοι στο κυβερνητικό κάλεσμα "εκδήλωσης ενδιαφέροντος", συμμετοχής στη διάλυση της επιχείρησης ουσιαστικά, αφού το περιεχόμενο της διακήρυξης έστρωνε αυτόν ακριβώς το δρόμο, 14 συνολικά "επενδυτές" κατέθεσαν χτες προσφορές για διάφορα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, ενώ υπήρξε μόνο μία προσφορά για τα εργοστάσια της Πάτρας και της Χαλκίδας η οποία προέρχεται από τεχνική εταιρία!

Και ο τέταρτος διαγωνισμός έρχεται να επιβεβαιώσει το άγχος της κυβέρνησης να απαλλαγεί, αλλά και να απαλλάξει τους ανταγωνιστές του κλάδου, από την ύπαρξη της "Πειραϊκής - Πατραϊκής". Ετσι, η ίδια η κυβέρνηση προδιέγραψε τον τεμαχισμό και το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης, μέσα από τη διαδικασία των αλλεπάλληλων διαγωνισμών για την εκποίησή της. Φτάσαμε, λοιπόν, στον τέταρτο στη σειρά διαγωνισμό, τα χαρακτηριστικά του οποίου ταιριάζουν περισσότερο σε πλειστηριασμό παρά σε εκποίηση λειτουργικής μονάδας. Αυτό διαφάνηκε κατ' αρχήν από τη διακήρυξη και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε και από τις προσφορές των επίδοξων επενδυτών. Ενδιαφέρον εκφράστηκε κυρίως για τους αποθηκευτικούς χώρους της επιχείρησης, ενώ η μοναδική προσφορά για το λειτουργικό κομμάτι της, δηλαδή τα δύο εργοστάσια της Πάτρας και της Χαλκίδας, από την τεχνική εταιρία ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ - ΕΡΓΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο ενδιαφέρεται για την επαναλειτουργία των δύο εργοστασίων ή για τα οικόπεδά της. Τα ερωτηματικά αυτά ενισχύονται από τις πληροφορίες, που αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας που εκπροσωπεί τη συγκεκριμένη εταιρία έχει στρέψει τις δραστηριότητές του και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εκτάσεις για τις ξενοδοχειακές επενδύσεις του, συνηθίζει να αγοράζει παλαιά εργοστάσια, τα οποία μετατρέπει σε οικόπεδα, όπως αυτό της Οίνων και Οινοπνευμάτων του πρώην ομίλου Μποδοσάκη. Η αλήθεια είναι ότι το περιεχόμενο της διακήρυξης του διαγωνισμού αφήνει πρόσφορο έδαφος στον εν λόγω επιχειρηματία για να εκπληρώσει ίσως παρόμοια σχέδια, μετατρέποντας πολύ εύκολα τα εργοστάσια της Π - Π σε οικόπεδα, αφού η μοναδική δέσμευση που μπαίνει αφορά τη λειτουργία των εργοστασίων για 5 χρόνια, χωρίς να διευκρινίζει εάν θα επαναλειτουργήσει ως κλωστοϋφαντουργία, αλλά και χωρίς να βάζει συγκεκριμένες ρήτρες.

Αντίθετα με τα δύο εργοστάσια, έντονο ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι αποθηκευτικοί χώροι της επιχείρησης, με πρώτο αυτόν της Βαρυμπόπης, για τον οποίο υπέβαλε προσφορά και η ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ. Προσφορά για τη Βαρυμπόπη κατέθεσε και ο Ζερίτης της "Αθηναϊκής Χαρτοποιίας", ο οποίος είχε υποβάλει και στον προηγούμενο διαγωνισμό και μάλιστα είχε καταφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΟΑΕ, ζητώντας την κατακύρωση της προσφοράς του. Ειδικότερα, οι 14 συνολικά προσφορές που κατατέθηκαν για τις αποθήκες της Βαρυμπόμπης, του Ασπροπύργου, για οικόπεδα και άλλα ακίνητα, καθώς και για αποθέματα προέρχονται απ' τις εξής εταιρίες: Δήμος Ευόσμου Θεσσαλονίκης, DAZY CORPRATION Σταματίου, Ζερίτης - Χαρτοποιίας Θράκης, ΒΑΣΜΑΝ, Θ. Παπάζογλου, EUROPEAN FINANCE, Ιωνική, Αθηναϊκή Ζυθοποιία AMSTEL, Ε. Λαγγιώτης, Δ. Κορονάκης, Μ. Κουτρούμπα, EL COIN - Ηλεκτρονικά, Ιωάννης Καντζής, ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ - ΕΡΓΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναλυτικότερα στοιχεία για τις προσφορές δε δόθηκαν χτες, τόσο από την εκκαθαρίστρια εταιρία "Ελληνικές Εξαγωγές" (θυγατρική της ΕΤΒΑ), όσο και απ' τον ΟΑΕ, που είναι ο πιστωτής της επιχείρησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλεί τους εργαζόμενους η Αννα Διαμαντοπούλου (1998-04-10 00:00:00.0)
Τρεις οι υποψήφιοι αγοραστές (1998-03-21 00:00:00.0)
Σε δικαστικό κλοιό από τους επίδοξους αγοραστές (1998-01-08 00:00:00.0)
Κυβερνητική "ταφόπλακα" στην "Πειραϊκή - Πατραϊκή" (1997-01-16 00:00:00.0)
Τέταρτος διαγωνισμός μετά από τρία "ναυάγια" (1996-02-16 00:00:00.0)
"Βελτιωμένο" ξεπούλημα της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" (1995-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ