Πέμπτη 11 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Πολύπλευρο κέρδος

Αγωνιστική επιτυχία με ένα χρυσό με τον Στ. Μηγιάκη και δύο χάλκινα με Χατζηιωαννίδη και Μπουντούρη, αλλά και αποθέωση της ελληνικής συμβολής στο Ολυμπιακό Κίνημα

Η συμμετοχή της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, πέρασε από πολλά στάδια, μέχρι η ΕΟΑ να αποφασίσει την πλήρη εκπροσώπηση της χώρας μας. Αρχικά οι Αμερικανοί ζητούσαν από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να μποϊκοτάρουν τους Αγώνες και στη συνέχεια οι δυτικοευρωπαίοι σύμμαχοι απαιτούσαν αποχή από το τελετουργικό έναρξης της Ολυμπιάδας. Ψυχροπολεμικές κραυγές εκ των έσω, ζητούσαν απαγόρευση ανάκρουσης του εθνικού ύμνου και έπαρση της ελληνικής σημαίας. Το μόνο που πέτυχαν ήταν να εκδοθεί η σειρά των ολυμπιακών γραμματοσήμων μετά το τέλος των Αγώνων.

Η Ολυμπιάδα της Μόσχας αποδείχτηκε ένας ύμνος για την Ελλάδα σε πολιτιστικό και αγωνιστικό τομέα. Το ελληνικό χρώμα κυριάρχησε στις τελετές έναρξης και λήξης, ένδειξη σεβασμού στο ρόλο που διαδραμάτισε η χώρα μας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ μετά από είκοσι χρόνια, Ελληνας αθλητής ξαναβρέθηκε στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου.

Η ελληνική αποστολή που ταξίδευσε για τη Μόσχα, αποτελούνταν από 42 αθλητές: 11 πολίστες, 3 σκοπευτές, 5 παλαιστές, 4 ιστιοπλόοι, 2 κολυμβητές, 5 αρσιβαρίστες, 3 κωπηλάτες και 8 αθλητές στίβου. Ο Στέλιος Μηγιάκης από το Ρέθυμνο, στην τρίτη του Ολυμπιάδα, πέτυχε να ανεβεί στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου. Ο αθλητής του Εθνικού Αθηνών ήταν αληθινό λιοντάρι στην κατηγορία των 62 κιλών. Κερδίζει εύκολα τον Πολωνό Λίπιεν και τον Αφγανό Αλμπάρ, αλλά στον τρίτο αγώνα χάνει με ντισκαλιφιέ όπως και ο Σουηδός αντίπαλός του Μάλκβιστ. Στην επόμενη φάση βρίσκει στο δρόμο του τον Σοβιετικό Κραμορένκο. Αν τον κέρδιζε εξασφάλιζε μετάλλιο και έβαζε πλώρη για το χρυσό. Προς μεγάλη έκπληξη όλων, ο Μηγιάκης κερδίζει με 6 - 3 και σε μισή ώρα καλείται να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο από τον Ούγγρο Τοτ. Τριάντα τρία δευτερόλεπτα πριν το τέλος ο Ούγγρος παλαιστής δέχεται τρίτη παρατήρηση και ο Μηγιάκης αναδεικνύεται χρυσός Ολυμπιονίκης.

Στη Μόσχα είχε βρεθεί και ο Γ. Χατζηιωαννίδης, περισσότερο για να υποβληθεί σε εγχείρηση στο γόνατο μετά τους Αγώνες. Ο αθλητής του Ατλαντα με τρεις νίκες στα 62κ. της ελευθέρας έθεσε υποψηφιότητα για την κατάκτηση μεταλλίου, αλλά χρειάστηκε και τη βοήθεια της τύχης για να τα καταφέρει. Στη συνέχεια όμως με πρησμένο πόδι ηττήθηκε από τον Κουβανό Κασκάρετ, τον Σοβιετικό Αμπούσεφ και τον Βούλγαρο Ντούκοφ. Στην κλήρωση όμως ευνοείται και περνάει άνευ αγώνα στον επόμενο γύρο. Οι αντίπαλοί του αλληλοεξοντώνονται μεταξύ τους και ο ίδιος σκαρφαλώνει στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου.

Το τρίτο μετάλλιο ήρθε από την ιστιοπλοϊα. Το κατέκτησε το σκάφος του Τ. Μπουντούρη με πλήρωμα τους Τ. Γαβρίλη και Αρ. Ραπανάκη, που βρέθηκε στην τρίτη θέση στην κατηγορία "Σόλινγκ".

Από του υπόλοιπους αθλητές ο Π. Ποικιλίδης κατετάγη 5ος στα 100κ. της ελληνορωμαϊκής, ο Γ. Ποζίδης 8ος στα 90κ., θέση που κατέκτησαν επίσης ο Ν. Ηλιάδης και ο Δ. Ζαρζαβατσίδης στην άρση βαρών και ο Κοντομανώλης στην κωπηλασία. Στη δέκατη θέση πλασαρίστηκαν, η Εθνική ομάδα του πόλο και ο ιστιοπλόος Ηλ. Χατζηπαυλής στα "Φιν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ