Πέμπτη 11 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μια παρεξήγηση χωρίς(;) εξήγηση

Εντονη αντίδραση παικτών της Εθνικής και του αρχηγού της ολυμπιακής αποστολής, για όσα μεταδόθηκαν σχετικά με το επεισόδιο στο αεροπλάνο που τους μετέφερε στις ΗΠΑ

Ενας μεθυσμένος Αμερικανός επιβάτης, κάποιοι θεριακλήδες παίκτες της Εθνικής μπάσκετ, ένας ευφάνταστος πιλότος της εταιρίας ΔΕΛΤΑ και η αμερικανική προκατάληψη απέναντι στους Ελληνες, συνέθεσαν προχτές το βράδυ ένα εκρηκτικό μείγμα σ' ένα επεισόδιο που προσέβαλε, όχι μόνο τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά και ευρύτερα τη χώρα μας. Προχτές αργά το βράδυ σε τηλεγράφημα το "Ασοσιέιτεντ Πρες" έκανε το γύρο του κόσμου η είδηση ότι λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς των παικτών της Εθνικής μπάσκετ το αεροπλάνο κρατήθηκε στο αεροδρόμιο "Κένεντι" της Ν. Υόρκης μετά από αίτημα του πιλότου. Απειλήθηκαν συλλήψεις που όμως δεν έγιναν και η αποστολή συνέχισε το ταξίδι για Ατλάντα όπως ήταν προγραμματισμένο. Σύμφωνα με την είδηση, αιτία του επεισοδίου ήταν η προσπάθεια κάποιων παικτών να καπνίσουν, παρά την απαγόρευση.

Μια μέρα μετά, τόσο η ανακοίνωση των παικτών της Εθνικής μπάσκετ, όσο και η δήλωση του αρχηγού της ελληνικής αποστολής, Σπ. Καπράλου, αλλά και οι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων δίνουν άλλες διαστάσεις στο γεγονός.

Οπως παραδέχεται και ο Σπ. Καπράλος, κάποιοι παίκτες επιχείρησαν να καπνίσουν. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αποστολής, όμως, συμμορφώθηκαν αμέσως στις υποδείξεις του πληρώματος. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, υπήρξαν κάποιες αντεγκλήσεις με το πλήρωμα και τον πιλότο.

Στη συνέχεια ένας Αμερικανός επιβάτης, που καθόταν κοντά στις θέσεις της εθνικής ομάδας, υπό την επήρεια αλκοόλ παθαίνει καρδιακό επεισόδιο και τρέχουν προς βοήθεια οι γιατροί της αποστολής Παρίσης (αντιπρόεδρος ΕΟΚ) και Μαμμάς. Εικάζεται ότι σ' αυτό το χρονικό σημείο ο πιλότος νόμισε ότι υπήρξε νέο επεισόδιο από τους Ελληνες παίκτες και ειδοποίησε τον πύργο ελέγχου και ακολούθησε ό,τι ακολούθησε...

Πάντως ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής τονίζει ότι "δε γνωρίζουμε γιατί ο πιλότος ενέπλεξε την ελληνική αποστολή σ' αυτό το επεισόδιο". Πάντως ο ίδιος προέβη σε έντονη διαμαρτυρία για την παρεξήγηση.

Εντονη αντίδραση των διεθνών

Πολύ πιο έντονη ήταν η αντίδραση των παικτών της Εθνικής μπάσκετ, που έστειλαν στην Αθήνα δήλωση, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται.

"Επικαλούμενοι τη μαρτυρία του πιλότου και των αεροσυνοδών, καθώς και του αρχηγού της αποστολής Κ. Καπράλου, σε κανένα επεισόδιο που έχει σχέση με σπάσιμο καθισμάτων, μέθης κλπ. έχει εμπλακεί μέλος της ομάδας μπάσκετ. Ολοι αυτοί που υιοθέτησαν αβασάνιστα τις παραπάνω φήμες, συμπεριλαμβανομένης και της προξένου μας στη Νέα Υόρκη, είναι πλέον υποχρεωμένοι να δημοσιοποιήσουν τα πραγματικά περιστατικά και να αποκαταστήσουν την αλήθεια, διότι η στάση τους, αν δεν είναι ύποπτη, κρύβει άθλιες σκοπιμότητες".

Ζήτησαν ανάκληση στη Βουλή

Στη Βουλή ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Β. Παπαγεωργόπουλος ζήτησε την ανάκληση της Εθνικής όπως και ο Α. Λεντάκης, ενώ στο ίδιο περίπου πνεύμα κινήθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κ. Σπυριούνης και Ευρ. Καφαντάρης και της ΝΔ Αν. Σπηλιόπουλος και Ε. Κουρτίδης. Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Α. Φούρας, αφού τόνισε ότι ύστερα από ολονύκτια επικοινωνία με την Αμερική δε σχημάτισε πλήρη εικόνα, υποσχέθηκε ότι θα ελέγξει το θέμα και, αν οι καταγγελίες αποδειχτούν αληθινές, θα υπάρξουν αυστηρά μέτρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέλαβε τη σημαία η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (2024-07-19 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι απώλειες για την Εθνική (2023-08-15 00:00:00.0)
Σε ρυθμούς προκριματικών η Εθνική (2017-11-21 00:00:00.0)
«Κυνηγώντας» το όνειρο (2003-07-10 00:00:00.0)
Αισιοδοξία στο ξεκίνημα (1997-05-28 00:00:00.0)
Πληροφορίες κακές... (1996-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ