Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τηλε-κάρτα με τον Μίκη

Τον "καλλιτέχνη που αφουγκράστηκε τις ανάγκες και τους πόνους των Ελλήνων κι ένιωσε τους σφυγμούς των καταφρονεμένων",εκφράζοντας όλα αυτά "με τη σπάνια μελωδική πεμπτουσία της μουσικής του", τον Μίκη Θεοδωράκη,τίμησε χτες ο ΟΤΕ. Με αφορμή τα εβδομηντάχρονα του συνθέτη ο Οργανισμός εξέδωσε τηλεκάρτα αφιερωμένη σε εκείνον, με την οποία εγκαινιάζεται η σειρά τηλεκαρτών με τίτλο "Προσωπικότητες του 20ού αιώνα".

Φορτισμένη με συγκίνηση η χτεσινή εκδήλωση στο Μέγαρο του ΟΤΕ, όπως και από κάποιες αναμνήσεις του Μίκη: "Ημουν - είπε - κάποτε στο Στάλινγκραντ, και έβλεπα να τιμούν τους πολεμιστές. Διαπίστωσα τότε πόσο ανάποδα ήταν τα πράγματα εδώ. Στην πατρίδα μας τους αγωνιστές τους καταδίωκαν".Αναφερόμενος στο σημερινό πολιτιστικό γίγνεσθαι, τόνισε:

"Η σημερινή επίθεση της υποκουλτούρας, με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει, θα περάσει, και ο ελληνικός λαός θα κρατήσει τις αξίες του. Γιατί μέσα στις μεγάλες δοκιμασίες που πέρασε, σμιλεύτηκε το ηθικό του ανάστημα... Είχα πάντα ξεκάθαρη αντίληψη για το έργο μου και επεδίωξα αυτό ν' απευθύνεται σε όλο το λαό και όχι σε μια ομάδα, στους μυημένους. Γι' αυτό το λόγο αντιπαρατέθηκα και στο Μέγαρο Μουσικής.Η αντιπαράθεση με τον Λαμπράκη δεν είναι προσωπική, αλλά ιδεολογική, γιατί αυτός εκφράζει την αντίληψη "η τέχνη για τους λίγους" και καταφεύγει σε εισαγόμενα προγράμματα. Ομως, εμείς έχουμε μια μεγάλη μουσική παράδοση, που απευθύνεται σ' όλο το λαό".

Αναφερόμενος στη σχέση της Ελλάδας με τους γειτονικούς λαούς, που όπως είπε "έχουν μπει στην αρπάγη των Αμερικανών",ανέφερε ότι "πρέπει να συμβάλουμε σ' ένα "μόντους βιβέντι" στην περιοχή μας". Ο συνθέτης εξέφρασε την επιθυμία να του δοθεί η δυνατότητα να μετατρέψει κάποιο χώρο σε δικό του "μουσικό στέκι",προκειμένου να μην αναγκάζεται να "γυρίζει από δω και από κει" για τις ανάγκες του μουσικού του έργου.

Στην προσφορά του μουσικοσυνθέτη αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Δ. Παπούλιας, και ο διευθύνων σύμβουλος Π. Λάμπρου,ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη του ΔΣ και εκπρόσωποι των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ