Σάββατο 13 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΙΡΑΪΚΗ - ΠΑΤΡΑΪΚΗ
ΛΟΥΚΕΤΟ για πάντα!

Ο πρόεδρος του ΟΑΕ προαναγγέλλει το οριστικό κλείσιμο του συγκροτήματος. Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για την κατάληξη

Το οριστικό κλείσιμο των εργοστασίων της "Πειραϊκής Πατραϊκής" στην Πάτρα και τη Χαλκίδα, καθώς και της "Χαρτοποιίας Λαδόπουλος" στην Πάτρα προανήγγειλε προχτές ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων Αν. Τσουδερός.Ετσι, τρία χρόνια μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις που αναλάμβανε στην Πάτρα ο Α. Παπανδρέου, για δήθεν παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στη στήριξη και ανάπτυξη της Π - Π, με προφανή στόχο να υφαρπάξει τις ψήφους των Πατρινών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέτει "ταφόπλακα" στο συγκρότημα. Αφορμή για την αναμενόμενη αυτή κατάληξη του "πάλαι ποτέ" κολοσσού της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας έδωσε η αποτυχία και του τέταρτου διαγωνισμού για την πώληση της εταιρίας σε ιδιώτες. Βέβαια, το αποτέλεσμα είχε προδιαγραφεί, με μαθηματική ακρίβεια, από τις πολιτικές αποβιομηχάνισης που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια κατ' εντολή των Βρυξελλών οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική αδιέξοδη και ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Για τους κατοίκους της Πάτρας, που ήδη γεύονται τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, το οριστικό κλείσιμο αυτών των δύο μονάδων έχει και συμβολικό χαρακτήρα, αφού αποτελούσαν την καρδιά της βιομηχανίας και της οικονομίας στην περιοχή, ενώ άλλη μία παραδοσιακή επιχείρηση η "Αχάια Κλάους" βρίσκεται προ των πυλών, για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Οπως είπε προχτές ο πρόεδρος του ΟΑΕ, ο Οργανισμός, μετά και την "ατυχή έκβαση" του τέταρτου διαγωνισμού για την πώληση των δύο εργοστασίων, έχει ήδη πάρει απόφαση την οποία μέσα στη βδομάδα θα εισηγηθεί και στο αρμόδιο υπουργείο για οριστικό λουκέτο της Π - Π. Ο ίδιος άφησε να φανεί ότι η απόφαση αυτή κινείται στις κατευθύνσεις που έδωσε η υπουργός Ανάπτυξης στον ίδιο σε συνάντηση που είχε μαζί του για το θέμα αυτό, αμέσως μετά το άνοιγμα των προσφορών που κατατέθηκαν στον εν λόγω διαγωνισμό και ότι αυτό που ουσιαστικά αναμένεται είναι η επίσημη αποδοχή και ανακοίνωση της απόφασης από την υπουργό, η οποία ενδέχεται να συνοδευτεί από μέτρα "προστασίας" των εργαζομένων.

Ετσι, με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που προεκλογικά - εμπαίζοντας το λαό της Πάτρας - δεσμευόταν απέναντί τους για επαναλειτουργία της επιχείρησης, η άλλοτε "ναυαρχίδα" της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας που αριθμούσε 11 εργοστάσια σε όλη τη χώρα και απασχολούσε 7.500 χιλιάδες εργαζόμενους θα μετατραπεί σε οικόπεδα και παλιοσίδερα, αφού όπως επίσης προανήγγειλε ο Αν. Τσουδερός αυτό που θα επακολουθήσει του "λουκέτου" θα είναι ο πλειστηριασμός.

Ανάλογη με την τύχη της Π - Π θα έχει και η χαρτοποιία ΜΕΛ (πρώην Λαδόπουλος) ενώ ήδη ο Οργανισμός δρομολογεί αβέβαιο μέλλον και για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις ΛΑΡΚΟ, "Αθηναϊκή Χαρτοποιία", "Κεραφίνα" και "Βωξίτες Ελευσίνας", για τις οποίες έχει αποφασίσει την ιδιωτικοποίησή τους. Οπως ανακοίνωσε και επίσημα προχτές ο Αν. Τσουδερός, το θέμα της αποκρατικοποίησης των παραπάνω επιχειρήσεων έχει ήδη αποφασιστεί και αναμένεται απλώς να επιλυθούν εκκρεμότητες που σχετίζονται με την οικονομική κατάστασή τους, τις οποίες έχει δεσμευτεί να εξετάσει και να "ξεμπλοκάρει" η οικονομική επιτροπή της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ