Τρίτη 16 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανθρωποι χωρίς ελπίδα...

Η απέλαση περιμένει τα θύματα των δουλεμπόρων

Στους χώρους απελάσεων θα συνεχιστεί το δράμα των λαθρομεταναστών, που πιάστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Μύκονο, στα Κ. Πατήσια, στην Κω και την Κέρκυρα. Το όνειρο για μια καλύτερη ζωή γι' αυτούς αποδείχτηκε μάταιο.

Ηρθαν στην Ελλάδα για να περάσουν τις πύλες του δυτικού παραδείσου. Αλλοι έμειναν στη χώρα μας, δούλεψαν στις πιο βαριές δουλειές για ένα μεροκάματο, με σκοπό να πάνε στη Γαλλία ή στη Γερμανία. Αλλοι έμειναν για έναν - δυο μήνες. Ακούμπησαν τις οικονομίες τους στα χέρια των δουλέμπορων - 1.200 δολάρια ο καθένας - για να πάρουν από αυτούς το εισιτήριο που θα τους γλίτωνε από τη φτώχεια ή τις πολιτικές διώξεις. Στάθηκαν άτυχοι. Ισως λιγότερο βέβαια από τους δυο Πακιστανούς, που οι δουλέμποροι έπνιξαν αδίστακτα στη θάλασσα.

Στο βενζινάδικο

Κυριακή ξημερώματα. Το πρατήριο στη συμβολή των οδών Ρεγκούκου και Νιρβάνα γίνεται τόπος συνάντησης ανθρώπων από διάφορα σημεία της Γης. Ηρθαν από τη Ρουάντα, το Πακιστάν, το Ιράκ και το Μπαγκλαντές. Λίγα τα υπάρχοντά τους. Μια τσάντα με τα ρούχα τους και μια σακούλα με αναψυκτικά και ξηρά τροφή. Ησυχα ήσυχα επιβιβάζονται σε πέντε νταλίκες που τους περίμεναν. Λούφαξαν ανάμεσα στα εμπορεύματα που είχαν προορισμό τη Γαλλία. Ολοι κι όλοι 62 άνθρωποι. Κάποιος περίοικος, όμως, τους είδε και ειδοποίησε την Αμεση Δράση. Το ταξίδι τους δε θα γινόταν.

Το πρωί, οι αστυνομικοί τους κατέβαζαν έναν έναν από τα φορτηγά. Το βλέμμα τους πλανιόταν για λίγο στο χώρο. Μετά έσκυβαν το κεφάλι και έμπαιναν στο λεωφορείο της Αστυνομίας. Οι κάμερες των καναλιών απαθανάτιζαν τη σκηνή. Ενας τους βγήκε από το παράθυρο και φώναξε με σπαστά ελληνικά: "Είμαι δυο χρόνια στην Ελλάδα. Εκανα πολλές δουλιές. Τώρα, όμως, δεν έχω. Βρήκαμε κάποιους που θα μας πήγαιναν στη Γαλλία".

Κάποιοι άλλοι παίρνουν θάρρος και φωνάζουν σε σπαστά αγγλικά. "Είμαστε Κούρδοι. Αμα μας γυρίσουν πίσω θα χάσουμε τις ζωές μας". Το λεωφορείο της Αστυνομίας τους μεταφέρει στα κρατητήρια.

Προχτές το μεσημέρι, η Αστυνομία έπιασε τους οδηγούς των τριών από τα πέντε φορτηγά. Πρόκειται για τους Γιάννη Ευσταθίου, Θόδωρο Γατζιά και Κοσμά Ζώτο.Η Αστυνομία αναζητά τους οδηγούς των υπόλοιπων φορτηγών, αλλά και τους ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, από το 1991 μέχρι σήμερα έχουν πιαστεί 2.317 διακινητές λαθρομεταναστών και έχουν κατασχεθεί 1.849 μεταφορικά μέσα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, 41 λαθρομετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους, προσπαθώντας να περάσουν στη χώρα μας.

Μετά τους Αλβανούς που μπαινοβγαίνουν από τα σύνορα - είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1991 έχουν γίνει 1.147.048 απελάσεις Αλβανών λαθρομεταναστών - πολλοί Κούρδοι, Ιρακινοί, αλλά και άνθρωποι από την Τουρκία, τη Ρουάντα, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές έρχονται στην Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Τα σοβαρότερα κυκλώματα δουλεμπόρων δρουν στα σύνορα με την Τουρκία και τα Σκόπια. Από το 1993 μέχρι σήμερα, 23.846 άτομα έχουν συλληφθεί να περνούν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Από αυτούς, 17.545 μπήκαν από το Εβρο και 3.055 από τα Δωδεκάνησα.

Οι μαχαιριές

Στη φρίκη των Κ. Πατησίων, προστέθηκε στη Μύκονο και το αίμα. Οι αδίστακτοι δουλέμποροι, ένας Ελληνας με τον Αλβανό συνεταίρο του, απείλησαν με μαχαίρι και τραυμάτισαν τους τρεις, από τους 22 συνολικά Πακιστανούς λαθρομετανάστες, που πέταξαν στη θάλασσα, όταν η μηχανή του φουσκωτού σκάφους τους "Μιχαήλ" παρουσίασε βλάβη κοντά στη Μύκονο.

Δύο Πακιστανοί, που δεν ήξεραν κολύμπι, πνίγηκαν. Οι υπόλοιποι είκοσι κατάφεραν να βγουν στη Μύκονο και κρύφτηκαν στις σπηλιές ενός παλιού λατομείου. Οι δουλέμποροι Π. Καταρτζής και Τζ. Κομίνι μάζεψαν απ' τη θάλασσα κι έβγαλαν στην ακτή τα κουφάρια των Σαφντάρ Ικμπάλ και Μιχμάτ Αφζάλ.Τους πέταξαν σ' ένα από τα πηγάδια του λατομείου για να εξαφανίσουν το έγκλημά τους. Τους είχαν όμως, ήδη, αντιληφθεί. Ανδρες της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών της Πυροσβεστικής ανέσυραν το μεσημέρι της Κυριακής τα κορμιά των άτυχων Πακιστανών, του πρώτου από βάθος 60 μέτρων. Στα 15 μέτρα κείτονταν ο Μ. Αφζάλ, μόλις 19 χρόνων. Είχαν πληρώσει το θάνατό τους 2.000 δολάρια ο καθένας.

Δύο ακόμη μεταφορές λαθρομεταναστών εντοπίστηκαν το Σαββατοκύριακο, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο Ιόνιο. Τούρκοι δουλέμποροι έβγαλαν κρυφά στην Κω Ιρακινούς και Αλβανοί αποβίβασαν στην Κέρκυρα συμπατριώτες τους.

Οι 34 Ιρακινοί λαθρομετανάστες της Κω βρέθηκαν μοιρασμένοι σε δύο διαφορετικές ερημικές τοποθεσίες του νησιού. Μερικές ώρες νωρίτερα, τους είχαν αποβιβάσει εκεί κοντά τουρκικά ταχύπλοα σκάφη, που δεν κατορθώθηκε να εντοπιστούν εγκαίρως και επέστρεψαν ανενόχλητα στα τουρκικά παράλια.

Στην άλλη άκρη της χώρας, οι Αλβανοί δουλέμποροι Χότζα Εμπίρ και Αλτάν Μεμέτι αποβίβασαν στην περιοχή του Μον Ρεπό της Κέρκυρας 8 συμπατριώτες τους, που αναζητούνται και ξεκίνησαν, με το ταχύπλοό τους, να γυρίσουν στα αλβανικά παράλια μαζί με ένα δεύτερο, επίσης αλβανικό, σκάφος.

Γ. Α. - Γερ. Τρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ