Τρίτη 16 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Σφάζονται χιλιάδες ζώα στον Εβρο

Δραματική η κατάσταση για τους κτηνοτρόφους

Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού εντοπίστηκαν προχτές στο Δέλτα του Εβρου, μετά τα Δίκελλα της Μάκρης, και η εξάπλωση της νόσου στον ακριτικό αυτό νομό, που βρίσκεται από την περασμένη βδομάδα σε καραντίνα, αποκτά πλέον δραματικές διαστάσεις για τους εκεί κτηνοτρόφους, καθώς οδηγείται σε καταστροφή το σύνολο, σχεδόν, του κτηνοτροφικού κεφαλαίου.

Στο Δέλτα του Εβρου, όπου εκτρέφονται περίπου 7.000 βοοειδή και αιγοπρόβατα, διαπιστώθηκαν 30 κρούσματα σε δύο κοπάδια και τα άρρωστα ζώα θανατώθηκαν ήδη. Στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων που παίρνει το υπουργείο Γεωργίας, ξεκίνησαν από χτες οι διαδικασίες θανάτωσης και των υπολοίπων ζώων στο Δέλτα του Εβρου (4.000 βοοειδή, 3.000 αιγοπρόβατα και 100 χοίροι). Επίσης, στα Δίκελλα Μάκρης, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα αφθώδους πυρετού, θανατώθηκαν 2.100 αιγοπρόβατα, 52 βοοειδή και 50 χοίροι.

Τις περιοχές του Εβρου που "χτύπησε" ο αφθώδης πυρετός επισκέπτεται σήμερα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής της ΕΕ, που ήρθε να "ερευνήσει" από κοντά την κατάσταση και να συντάξει σχετικό πόρισμα. Το πόρισμα αυτό θα παραδοθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει ακολούθως για να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη της 8ήμερης καραντίνας που επιβλήθηκε, μόνο και μόνο, για λόγους σκοπιμότητας στη χώρα μας, από την περασμένη Παρασκευή, και την οποία δέχτηκε με δουλικότητα η κυβέρνηση.

Γεγονός, επίσης, είναι η οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων του νομού και ειδικά αυτών που χάνουν τα κοπάδια τους λόγω του αφθώδους πυρετού. Εκτιμάται ότι τα ζώα που σφάχτηκαν στα Δίκελλα και αυτά που θα σφαγούν στο Δέλτα ξεπερνούν το 40% του ζωικού κεφαλαίου του Νομού Εβρου, ενώ το 1994 είχαν σφαγεί άλλα 2.000 ζώα για τον ίδιο λόγο. Από την πλευρά του, το υπουργείο Γεωργίας δείχνει διατεθειμένο να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς, μόνο για την εμπορική αξία των ζώων που θα σφαγούν και όχι για τη συνολική απώλεια εισοδήματος, που θα υποστούν από τη σφαγή των κοπαδιών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ