Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Μόνη λύση ο ενιαίος δημόσιος τομέας

Παρέμβαση των εργαζομένων μετά το ναυάγιο των κυβερνητικών διαπραγματεύσεων για την εκχώρηση του μάνατζμεντ

Τη δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την αγγλική εταιρία VSEL, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η Εργοστασιακή Επιτροπή,στην οποία τονίζεται ακόμη ότι "επιβεβαιώνεται η θέση της ότι αυτή η λύση είναι εις βάρος των εργαζομένων και υπέρ των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ως ανταγωνιστές δε νοιάζονται για την ανάπτυξη του Σκαραμαγκά, αλλά για τα δικά τους συμφέροντα και τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα".

"Αυτή η εξέλιξη - σημειώνεται στην ανακοίνωση - και όποια παρόμοια ακολουθήσει, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εκβιαστικά υπαγόρευσε το περιβόητο 51% - 49%. Δηλαδή, θα πληρώνουμε ως "συνιδιοκτήτες" και η διοίκηση παραχωρείται εν λευκώ σε ιδιωτική πολυεθνική του κλάδου. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι εργαζόμενοι στο Σκαραμαγκά ποτέ δεν πίστεψαν ούτε πιστεύουν αυτή τη "λύση", τους επιβλήθηκε εκβιαστικά".

Οι ευθύνες για την κατάσταση των ναυπηγείων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εργοστασιακής Επιτροπής, ανήκουν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και στους "ΣΥΝ"οδοιπόρους τους, για την "πολιτική της υποτέλειας, των ιδιωτικοποιήσεων, της συρρίκνωσης και του χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων, που εφάρμοσαν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Η ΕΕ καταγγέλλει και την "τακτική του εφησυχασμού που προσπαθεί να περάσει η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου" και τονίζει: "Η αβεβαιότητα είναι διάχυτη και το μόνο σίγουρο είναι οι δόσεις που πληρώνουμε για να πληρωνόμαστε!! Ο πέλεκυς της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, αν κάτι δεν πάει καλά. Κατά τ' άλλα ο "εκσυγχρονισμός" του ναυπηγείου "προχωράει" με την υπολειτουργία, την αβεβαιότητα, τις υπερωρίες χωρίς πραγματικό αντικείμενο, προς όφελος κυρίως των "ημετέρων", με τη μαύρη εργασία, τους εργολάβους, κατά τ' άλλα είμαστε όλοι ισότιμοι συμμέτοχοι"!

"Η μόνη διέξοδος για τη δουλιά και το μέλλον των ναυπηγείων - τονίζεται στην ανακοίνωση - είναι η ανάπτυξη μέσα από ένα Δημόσιο Ενιαίο Φορέα, ενάντια στις πολυεθνικές. Αυτή την πολιτική μπορεί να την επιβάλει ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων, όλων των ναυπηγείων, σ' αυτό τον αγώνα καλούμε κάθε συνάδελφο, πέρα από τις ιδιαίτερες απόψεις του, να υπερασπίσουμε τα κοινά μας ταξικά συμφέροντα".

Στο μεταξύ η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Ανάπτυξης, εμμένει στην αδιέξοδη τακτική των διαπραγματεύσεων για την εκχώρηση του μάνατζμεντ των ναυπηγείων. Σ' αυτά τα πλαίσια η διοίκησή του έστειλε προχτές επιστολή στην Brown and Rout με την οποία την καλεί να ξεκινήσουν σχετικές διαπραγματεύσεις. Προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι να απαλειφθεί από την προσφορά ο όρος, να εγγυηθεί η ΕΤΒΑ ότι το πρόγραμμα για την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων του πολεμικού ναυτικού θα δοθεί στα ναυπηγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ