Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Μειώνουν τα επιτόκια υπερημερίας

"Πέρασε" η άποψη των μεγαλοεπιχειρηματιών

Τη μείωση των τόκων υπερημερίας αποφάσισε χτες η Τράπεζα της Ελλάδος, ενδίδοντας τελικά στις πιέσεις των επιχειρηματικών φορέων, που αξίωναν τους τελευταίους μήνες μια τέτοιου είδους ρύθμιση. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα άναψε το "πράσινο φως" στις εμπορικές τράπεζες να επαναδιαπραγματευτούν με τους πελάτες τους νέους όρους εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μια επιλογή νέας χαριστικής ρύθμισης προς τους επιχειρηματίες.

Με τις νέες ρυθμίσεις, από την 1η Αυγούστου το επιτόκιο υπερημερίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ισχύον επιτόκιο χορηγήσεων πάνω από δυόμισι εκατοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση. Μέχρι τώρα οι τράπεζες επέβαλλαν τόκους υπερημερίας μέχρι και 4%.

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι οι τράπεζες οφείλουν να ενημερώνουν με λεπτομέρειες τους πελάτες τους σε ό,τι αφορά τη συνολική επιβάρυνσή τους από τόκους υπερημερίας, ενώ όταν ένα δάνειο καθίσταται υπερήμερο, η περίοδος εκτοκισμού του δεν μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται και για το ενήμερο δάνειο. Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι κάθε τράπεζα διαμορφώνει ελεύθερα και κατά βούληση το ως άνω χρονικό διάστημα. Πρακτική των περισσότερων, ωστόσο, είναι να εκτοκίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την πάροδο εξαμήνου, περίοδος εντός της οποίας συνήθως καταβάλλονται τα οφειλούμενα τοκοχρεολύσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ