Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέσα στο μήνα οι νέες αντιλαϊκές αποφάσεις

Μέχρι το τέλος του Ιούλη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έχει αποφασίσει για τη λήψη της νέας αντιλαϊκής δέσμης μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, στην προοπτική της επίτευξης των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού του 1997 και της μείωσης του ελλείμματος στο 4,2%. Στόχος η εξοικονόμηση 900 περίπου δισ. δραχμών, ενώ το καμπανάκι χτυπάει δυνατά για τη δημόσια υγεία και παιδεία, οι οποίες απειλούνται άμεσα.

Αυτό αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνάντηση Σημίτη - Παπαντωνίου, όπου και καθορίστηκε το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα.

Την ερχόμενη βδομάδα θα υπάρξει συνάντηση των οικονομικών υπουργών, γνωστή και ως τεστ ΠΑΠ, όπου ο κάθε ένας από αυτούς θα καταθέσει τις προτάσεις του. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την καρατόμηση των κοινωνικών δαπανών, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στα μέσα του προηγούμενου Ιούνη, ο δε υπουργός Οικονομικών έχει ήδη έτοιμο το άλλο νομοσχέδιο για την καρατόμηση των φορολογικών δαπανών αυτή τη φορά. Σκοπός της σύσκεψης αυτής είναι να "ζυγίσουν" το βαθμό της περικοπής.

Στη δεύτερη φάση, στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη, αυτή τη φορά υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, στην οποία και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το ύψος των περικοπών.

Από την εξέλιξη αυτή προκύπτουν δύο συμπεράσματα αλληλένδετα μεταξύ τους. Κατά πρώτο η εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης" έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που να απαιτεί την πλήρη κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων. Κατά δεύτερο υπάρχει μια χρονική σύμπτωση του σημείου αυτού, με την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων από μια ομάδα ατόμων πρεσβευτών του νεοφιλελευθερισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ