Σάββατο 27 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
GOOD YEAR
Καθολική αντίδραση στις μεθοδεύσεις της πολυεθνικής

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις φορέων και συνδικάτων ενάντια στο αιφνιδιαστικό κλείσιμο και στις μαζικές απολύσεις. Την περιφρούρηση του εργοστασίου σε 24ωρη βάση συνεχίζουν οι απολυμένοι

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις κοινωνικών φορέων και συνδικάτων της Θεσσαλονίκης κατά της αναστολής λειτουργίας του εργοστασίου της αμερικανικής πολυεθνικής GOOD YEAR,ενώ στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας αναμένεται στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της εταιρίας στην Ευρώπη Σίλβιαν Βαλένσι,ο οποίος θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Σε 24ωρη βάση παραμένουν έξω από το εργοστάσιο οι απολυμένοι, περιφρουρώντας τις εγκαταστάσεις, αποφασισμένοι να εμποδίσουν τη μεταφορά τεχνολογικού εξοπλισμού και ελαστικών. Μετά την παρέμβαση αλληλεγγύης προς τους 370 απολυμένους του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου καταγγέλλει το παράνομο και απαράδεκτο κλείσιμο του εργοστασίου, οι εργαζόμενοι απευθύνουν έκκληση σε όλους τους Ελληνες ευρωβουλευτές να παρέμβουν στα κοινοτικά όργανα για να ξανανοίξει το εργοστάσιο. Την ερχόμενη Πέμπτη Ελληνες εργαζόμενοι της επιχείρησης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ενέργεια και Χημεία και τον γγ της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς.

Στο μεταξύ ολοένα και περισσότερα συνδικάτα καταγγέλλουν την απαράδεκτη μεθόδευση του κλεισίματος και τις μαζικές απολύσεις και ζητούν την επαναλειτουργία της βιομηχανίας. Η Ενωση Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων της ΕΚΟ καταγγέλλει τις απολύσεις και δηλώνει την έμπρακτη συμπαράστασή της σε κάθε κινητοποίηση για να λειτουργήσει η GOOD YEAR και καλεί σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της πολυεθνικής. Την έμπρακτη συμπαράστασή τους σε κάθε κινητοποίηση των απολυμένων της GOOD YEAR δηλώνουν επίσης η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων του Νομού Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες Β. Ελλάδας,καθώς και η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της GOOD YEAR με δηλώσεις τους προς το "Ρ" εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το αιφνιδιαστικό και ακατανόητο κλείσιμο της κερδοφόρας βιομηχανίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να πιέσουν την εταιρία και την κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της μονάδας.

Οπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος του σωματείου Θανάσης Τεμπεσίρης,"πρέπει να έχουμε την έμπρακτη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων της βιομηχανικής περιοχής. Το πρόβλημα με τις απολύσεις, τους εργολάβους, τη συρρίκνωση της παραγωγής και τον κίνδυνο του κλεισίματος απασχολεί πλέον χιλιάδες εργαζόμενους".

Εννιά χρόνια δουλεύει στο εργοστάσιο ο Κώστας Γκαιτατζής και - όπως θα πει - "ο πατέρας μου δουλεύει 29 χρόνια. Δεν περιμέναμε τέτοια εξέλιξη. Ανησυχούμε έντονα για το μέλλον". Δίπλα του ο Νίκος Τσιβάνης,μέλος της διοίκησης του σωματείου, θα τονίσει: "Η κατάσταση είναι τραγική για όλους μας. Απ' ό,τι φαίνεται μας θέλουν μόνο για καταναλωτές".

Ευθύνες στην πολιτική των κυβερνήσεων και στις πολυεθνικές ρίχνει ο Γιάννης Πάνος,23 χρόνια εργαζόμενος στην εταιρία. "Το κλείσιμο του εργοστασίου έχει σχέση με την τακτική των εταιριών που θέλουν να αυξάνουν τα κέρδη τους και να έχουν τον εργαζόμενο στην πείνα. Πρέπει να καταλάβουμε εμείς οι εργαζόμενοι πως καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να μας στηρίξει παρά μόνο ο δικός μας ο αγώνας. Σήμερα είμαστε εμείς, αύριο θα είναι άλλο εργοστάσιο. Πρέπει να συγκροτηθεί μέτωπο όλων των εργαζομένων".

Φ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ