Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σε εφαρμογή τα σενάρια του "διαλόγου"

Η καταγραφή και η περιγραφή των τουρκικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο, δρομολογούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής διπλωματίας, την έναρξη ενός νέου κύκλου διαβουλεύσεων για την αναζήτηση του πλαισίου πραγματοποίησης ενός ελληνοτουρκικού "διαλόγου"

Η "γαλήνη" που επικράτησε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέχρι να προκύψει"σταθερή" κυβέρνηση στην Τουρκία και να επικρατήσει επί των εσωκομματικών του αντιπάλων ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης τερματίστηκε.

Η δημοσίευση, την περασμένη Τετάρτη στην "κεμαλική" εφημερίδα Τζουμχουριέτ, των απόψεων του πανίσχυρου στρατιωτικού κατεστημένου της Αγκυρας για το Αιγαίο, επαναφέρει στο προσκήνιο της επικαιρότητας τα "σενάρια" για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών "διαφορών" και για την "οριστική" διευθέτηση των προβλημάτων στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.Οπως παρατηρούν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η έκθεση του τουρκικού αρχηγείου πολεμικών ακαδημιών, αποτελεί τη συνέχεια της νότας με την οποία η Αγκυρα, λίγες μέρες πριν την κρίση της Ιμιας, πρόβαλε την απαίτηση για τη διεύρυνση του καθεστώτος "νησιών, νησίδων και βράχων σε ολόκληρο το Αιγαίο που δεν είναι ξεκαθαρισμένο, όπως ισχυρίζεται, από Διεθνείς Συνθήκες", ζητώντας ταυτόχρονα την έναρξη διαλόγου για το θέμα αυτό. Οπως είναι γνωστό, η νότα αυτή οδήγησε στην κρίση της Ιμιας και τις δύο χώρες πολύ κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο. Γνωστό είναι επίσης πως, ως αποτέλεσμα της κρίσης παγιώθηκε η "αντίληψη" περί ύπαρξης "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο. Δηλαδή η ύπαρξη αμφισβητούμενων περιοχών, οι οποίες, μέχρι να διευκρινιστεί το καθεστώς τους, "επιβάλλεται" να εποπτεύονται από ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Η ολοκλήρωση του "σεναρίου" για έναν επαναπροσδιορισμό του καθεστώτος του Αιγαίου, προϋπέθετε την επακριβή περιγραφή του "σώματος" της αμφισβήτησης. Την περιγραφή αυτή διατύπωσε με την έκθεσή του ο τουρκικός στρατός, κατονομάζοντας νησιά και νησίδες που βρίσκονται στο Βόρειο και κεντρικό Αιγαίο (ανάμεσα στη Λέσβο και τη Λήμνο), στα Δωδεκάνησα και μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η καταγραφή αυτή, επιχειρεί να δώσει μια νέα ώθηση στις προσπάθειες εγκατάστασης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία δημιουργούν ένα δυσμενέστατο πλαίσιο για την εξέλιξη του προετοιμαζόμενου από την αμερικανική διπλωματία ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το κλίμα που δημιουργήθηκε από τη δημοσίευση της έκθεσης των τουρκικών επιτελείων, έδωσε την ευκαιρία στον υπουργό Αμυνας Γερ. Αρσένη, με δήλωσή του, να επισημάνει την ανάγκη ύπαρξης ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων και στην Πολιτική Ανοιξη να επαναφέρει την πρότασή της για τη δημιουργία ειδικού Ταμείου για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

  • Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η Επιτροπή για το Διάλογο ανάμεσα στους πολίτες της Ελλάδας και της Τουρκίας επισημαίνει ότι "με το δημοσίευμα της "Τζουμχουριέτ" αποκαλύπτεται ότι τα γεράκια της Αγκυρας στοχεύουν στη δημιουργία θερμού κλίματος στο Αιγαίο διεκδικώντας 100 νησιά και βραχονησίδες της ελληνικής επικράτειας".

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "η κίνηση Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και στη Θράκη για την ειρήνη, θεωρούν σαν πρόκληση την πρακτική των Τούρκων στρατηγών, η οποία μάλιστα εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο αποσταθεροποίησης στην περιοχή με στόχο την επιβολή μιας νέας Τάξης Πραγμάτων. Ανάλογης ποιότητας, τρόπου επιβολής και αποτελεσμάτων με αυτήν στην πρώην Γιουγκοσλαβία".

Η ανακοίνωση καταλήγει με την καταγγελία αυτών των σχεδίων και την προτροπή προς τους "δημοσιογράφους και στις δύο χώρες να συμβάλουν στην κατεύθυνση της αποτροπής του σχεδιασμού μετατροπής του Αιγαίου σε ζώνη πολεμικών επιχειρήσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ