Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Στη λογική του μικροκομματισμού

Παρά τις ορισμένες βελτιώσεις που γίνονται σε σχέση με το παρελθόν, στο νέο νομοσχέδιο δεν πραγματοποιούνται σε βάθος οι αναγκαίες αλλαγές στο ισχύον νομικό καθεστώς

"Διατηρείται ο αυταρχικός χαρακτήρας. Ολο το νομοσχέδιο διαπνέεται από τη λογική του δικομματισμού και του μικροκομματισμού, παρά το γεγονός ότι οι συντάκτες του μας βεβαιώνουν για το αντίθετο. Το παρελθόν όμως δεν αλλάζει με επιστροφή στο παρελθόν. Αλλάζει με μέτρα και ρυθμίσεις, που κατά καιρούς έχουν προτείνει άξιοι αξιωματικοί", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ.Προηγουμένως, ο βουλευτής του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη διαδικασία σύνταξης του νομοσχεδίου, επισήμανε πως παρά τα λεχθέντα ότι έγινε εξαντλητική συζήτηση, σε αυτή δεν πήραν μέρος οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι αξιωματικοί, αφού ακόμα δεν μπορούν να εκφραστούν συλλογικά μέσω συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

Αναφερόμενος εξάλλου ο Ορ. Κολοζώφ σε διάταξη του νομοσχεδίου, που μεταξύ των ελαττωμάτων ενός αξιωματικού, όπως η μέθη και η χαρτοπαιξία, περιλαμβάνεται και η εκδήλωση, με οποιαδήποτε μορφή, έκφρασης υπέρ κόμματος, ζήτησε να αποσυρθεί, τονίζοντας: "Ελπίζω μελλοντικά - αν παραμείνει - να μην αποτελέσει αφορμή σε άλλες καταστάσεις, με άλλους υπουργούς, να ξαναδούμε στους φακέλους αξιωματικών εκείνες τις γνωστές αναφορές των πάσης φύσεως υπηρεσιών: "Εθεάθη να υποδέχεται με ιδιαίτερη θέρμη τον τάδε υπουργό, τον τάδε βουλευτή", ή "εθεάθη έξωθεν των γραφείων του ΚΚΕ"".

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε οι εκθέσεις αξιολόγησης των αξιωματικών να μη συντάσσονται αποκλειστικά από τον διοικητή τους, αλλά από τριμελή επιτροπή, όπου θα μετέχουν και δύο άλλοι αξιωματικοί της ίδιας μονάδας του υπό κρίση αξιωματικού. Τέλος, για τις προαγωγές ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνδυασμός μεταξύ κατ' εκλογή και κατ' αρχαιότητα προαγωγών σε σχέση πιο ισορροπημένη από τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο.

Στη δευτερολογία του ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι η εμμονή του ΚΚΕ στο θέμα του εκδημοκρατισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, σε καμία περίπτωση, δε βρίσκεται στον αντίποδα της πειθαρχίας που πρέπει να τις διέπει. Το αντίθετο μάλιστα ισχύει. Οσο πιο δημοκρατικός είναι ένας στρατός, τόσο περισσότερη συνειδητή πειθαρχία έχουν τα στελέχη του.

Το νομοσχέδιο καταψήφισε η ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι η διάταξη που επιτρέπει την παραμονή αξιωματικού όταν προαχθεί νεότερός του κλονίζει την πειθαρχία του στρατεύματος. Αντίθετα, το υπερψήφισε η Πολιτική Ανοιξη, αν και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή το είχε καταψηφίσει.

Μισθοί στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων - Σωμάτων Ασφαλείας

Με τη φράση "ώδινεν όρος και έτεκεν μυν", μπορεί να χαρακτηριστεί το νομοσχέδιο για την αύξηση των μισθών στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, είπε χτες κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας.Ακολούθως σημείωσε ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ εμπαίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υποσχόμενο το κάθε κόμμα, όταν είναι στην αντιπολίτευση, ότι θα λύσει τα προβλήματά τους όταν έρθει στην κυβέρνηση. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, είπε ο Στρ. Κόρακας, δίνει κάποιες μικροαυξήσεις από 11 έως 20% και μάλιστα σε διάστημα δυόμισι χρόνων, ενώ γίνεται ακόμα χειρότερη η κατάσταση των συνταξιούχων, οι οποίοι θα παίρνουν περίπου το 50% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους. Τέλος τόνισε ότι κακώς δεν έχουν ακόμα εξομοιωθεί πλήρως τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Ν. Κουρής,παραδέχτηκε ότι το νέο μισθολόγιο δεν είναι ικανοποιητικό, προσθέτοντας ότι πρόκειται για "συγκερασμό του επιθυμητού και του εφικτού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ