Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΙΑΝ ΣΚΑΪ
Υπό κατάληψη για τα δεδουλευμένα

Οι ναυτεργάτες καταγγέλλουν τις διασπαστικές ενέργειες και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν. Σήμερα η απόφαση του Πρωτοδικείου Πάτρας

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωσή τους δηλώνουν οι ναυτικοί του "Μεντιτεράνιαν Σκάι",οι οποίοι έχουν καταλάβει το πλοίο στο λιμάνι της Πάτρας, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι ναυτεργάτες έχουν καταθέσει αγωγές κατά του ναυλωτή Ν. Βογιατζάκη και της ιδιοκτήτριας εταιρίας του Μ. Καραγιώργη.Παρά τις πιέσεις που δέχονται από τον πλοίαρχο Ελ. Αντάσουρα,το λιμενάρχη Πάτρας και τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,Σπ. Καραμούζη, να ζητήσουν απόλυση με υπαιτιότητα του πλοίου (κάτι που αυτόματα θα τους θέσει στις περίφημες "μαύρες λίστες"), μόνο δύο από τους 97 έφυγαν.

Οι υπόλοιποι μένουν στο πλοίο ζώντας σε δύσκολες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα, νερό, αλλά και χωρίς ρεύμα μόλις θα τελειώσουν τα αποθέματα καυσίμων. Δεν τους πτοούν ούτε οι απειλές πως αν μείνουν, θα πληρώνονται με το βασικό μισθό και όχι με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Περιμένουν τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Πατρών για λήψη ασφαλιστικών μέτρων, απαγόρευση του απόπλου του πλοίου και τη συντηρητική κατάσχεσή του.

Στο ντόκο στην Πάτρα συναντάς θαλασσοδαρμένα πρόσωπα γεμάτα αποφασιστικότητα. "Αν γίνει κατάσχεση του πλοίου - λένε - θα διεκδικήσουμε τα 80 εκατομμύρια που μας χρωστούν και θα φύγουμε. Αν όχι, θα ξεκινήσουμε αγωγές. Πάντως, από το πλοίο δε φεύγουμε". Καταγγέλλουν τις προσπάθειες διάσπασης του αγώνα τους από πολλές πλευρές: το Λιμεναρχείο, το "φερέφωνο" των εφοπλιστών, όπως αποκαλούν τον εκπρόσωπο της ΠΝΟ, και βεβαίως την εταιρία. Καταγγέλλουν επίσης τη στάση του πλοιάρχου και κάποιων "δικών του" ανθρώπων, που "προβοκάρουν κάνοντας ζημιές για να αμαυρώσουν τον αγώνα" τους.

"Το πρόβλημα του "Σκάι" πρέπει να πάρει πολιτική χροιά", μας λέει ο Σ. Τσιριγωτάκης.Καταγγέλλει τον εφοπλιστή Καραγιώργη,ο οποίος έχει "δύο πλοία - φέρετρα, το "Μεντιτεράνιαν Σι" και το "Μεντιτεράνιαν Σκάι" και τα δυο άνω των 45 χρόνων". Γνωστή είναι εξάλλου η κομπίνα της επινοικίασης πλοίων σε "θύματα ή αεριτζήδες", όπως και η συνέχειά της: Μέσω δικών του ανθρώπων στο πλήρωμα, ο πλοιοκτήτης τα σαμποτάρει και όταν ο ενοικιαστής αδυνατεί να τα βγάλει πέρα, τα "χτυπά" σε πλειστηριασμό, τα ξαναπαίρνει και αρχίζει ξανά το ίδιο γαϊτανάκι. Ο Σάκης μιλά και για την επάνδρωση των πλοίων "με σύγχρονους σκλάβους", που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες. Μιλά για συνταξιούχους ναυτικούς που παράνομα απασχολούνται, για ελλείψεις επιθεωρήσεων. Ολα αυτά - λέει - η ΠΝΟ τα γνωρίζει και δεν κάνει τίποτα. Αναφέρεται στην προϊστορία των εφοπλιστών που βούλιαζαν τα πλοία τους κάνοντας περιουσία από το αίμα των Ελλήνων ναυτικών. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται. "Το κράτος - λέει - στηρίζει τους κερδοσκόπους. Γιατί δεν επεμβαίνει ο εισαγγελέας; Πώς θα ζήσουμε τα παιδιά μας που πεινάνε;". Αγανακτισμένος στέκεται και στην πλειοψηφία των ΜΜΕ, τα οποία αποσιωπούν το θέμα. "Δε θα τους περάσει, καταλήγει. Θα μείνουμε εδώ μέχρι να δικαιωθούμε".

Η σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Πατρών αναμένεται να αποτελέσει σταθμό για την κλιμάκωση του αγώνα των 95 ναυτεργατών του "Μαντιτεράνιαν Σκάι",οι οποίοι δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν.

Π. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ